Ужгород має всі шанси стати потужним осердям розвитку кінематографу

Звичайно, на лаври Голлівуду нашому обласному центру наразі зазіхати ще рано, проте презентація кіномайстерні показала, що талановитих кіноентузіастів в Ужгороді вистачає. Знімати закарпатці вміють. Це вони довели своїми оригінальними короткометражками, які продемонстрували публіці під час відкриття кіномайстерні «СinemaHall».

Ужгород має всі шанси стати потужним осердям розвитку кінематографу

Президент всеукраїн¬сь¬кого проекту "Кі¬номайстерня Сi¬ne¬ma¬Hall" Ілля Свідлєр, який приїхав на презентацію в Ужгород, не без приємного здивування зазначив, що ужгородці перші в Україні підготували власні кінопроекти ще до відкриття СinemaHall. Координатор ужгородського проекту Антон Готліб, своєю чергою, підтвердив, що знімати невеличкі короткометражки команда однодумців почала ще пів¬року тому.

Усередині квітня в Ляльковому театрі "Бавка" відбулося офі¬¬ційне відкриття кіномайстерні. Презентували вже від¬зняті ужгородцями кінопроекти. Крім цього були влаштовані тематичні навчання: лекція "Основи сценарної майстерності" та майстер-клас "Кінообладнання як творчий інструмент". Однак, найголовнішою родзинкою заходу стало фільмування останніх кадрів короткометражки, презентація якої мала відбутися за кілька хвилин. Кульмінація фільму була відзнята й змонтована власне під час самого від¬криття. Так що багатьом присутнім у ляльковому театрі довелося "не¬нароком" стати акторами. До слова, самі автори стрічки, яка розповідає про такі собі бешкетування ужгородського Амурчика й історію чудесної романтичної зустрічі, до моменту презентації навіть не встигли дати назву фільму.

Вже наступного дня, 18 квітня, ужгородських кіноманів, що завітали до центру студентського дозвілля "Ювентус", організатори "Майстерні СinemaHall" потішили показом унікальних кінохронік Ужгорода початку ХХ століття й презентацією нового фільму Олексія Уманського "2 Мп".
Автор зняв його мо¬більним телефоном, проте кіновитвір викликав у залу не менш бурхливі емоції, ніж великобюджетний голлівудський блокбастер.

Керівник проекту в Ужгороді Антон Готліб розповів, що нині найперше завдання кіномайстерні – створити на Закарпатті таку собі кіноспільноту, команду однодумців. Налагодити між її членами зв'язки, аби надалі була можливість спільно реалізовувати проекти. "Наразі кінематографу як виду мистецтва на Закарпатті не існує. Ми хочемо своєю діяльністю закласти підвалини для його становлення й розвитку", – каже Антон Готліб.

Під час презентації "Сinema¬Hall" в Ужгороді всі небайдужі до найдемократичнішого з мистецтв могли заповнити роздані організаторами анкетки, і таким чином згодом долучитися до робіт юних кіношників. "Ми зібрали 80 заповнених бланків, проте чи всі ці люди справді хочуть знімати кіно, а чи просто діяли "за компанію", покажуть вже наступні вихідні, на які в нас заплановані масштабні збори", – каже Антон. Водночас ко¬ординатор стверджує, що вже нині в Ужгороді сформувалася група приблизно з тридцяти людей, які майже півроку постійно працюють над різноманітними кіноідеями.

Ужгородка Андреа Гоор, яка вже встигла як акторка знятися в двох роботах ужгородських аматорів-кінематографістів розповідає: "Я однією з перших ввій¬шла до ініціативної групи. Наразі беру участь у всіх проектах – і в гурткові акторства (під керівництвом Сергія Цоя та Юлі Миронової), і в написанні кіносценаріїв "Творча лабораторія", і в проекті "IF" ("Якщо") Діми Галіна. Девіз останнього: "Якщо є ідея та є бажання її втілити, то все вийде, тільки спробуй!".

Наразі юні кіноталанти не мають власної студії й дорогого обладнання, проте це не заважає їм працювати. "Знімаємо на все – від мобільних телефонів та дзеркальних фотоапаратів до (хоч і трохи застарілої) професійної техніки. Фільмуємо переважно на природі чи на ужгородських вулицях", – каже Антон Готліб. – "Закарпаття – дуже благодатна земля для зйомок. Тут можна знайти й неймовірні пейзажі, і неповторний місцевий колорит. Звичайно ж, у перспективі плануємо створення знімальної бази. Цю ідею хочемо реалізувати у співпраці з іноземними молодіжними організаціями та фондами".

Ентузіасти кажуть, що "Кіномайстерня СinemaHall" є першим некомерційним проектом неформальної кіноосвіти на території всього СНД. Наразі такі кіномайстерні вже відкрилися й діють у Києві, Луганську, Дніпропетровську, Харкові, Запоріжжі, Полтаві та Одесі. А тепер і в Ужгороді. "Ти в кіно – кіно в тобі" – голов¬ний слоґан сінемаголівців. Чи буде в нас своє унікальне, непов¬торне й цікаве закарпатське кіно, побачимо вже незабаром. 

Наталія Тернавська

 

04 травня 2011р.

Теги: кінематограф, фільм, СinemaHall

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи