Фасад ужгородської першої школи може будь-коли полетіти на голови учнів і перехожих

«Пам’ятник охороняється державою, його пошкодження карається Законом», – це месидж зі старої радянської таблиці, яка висить на стіні Ужгородської лінгвістичної гімназії імені Т. Шевченка, в народі більш відомої як перша школа. Та, коли дивишся навіть на фасад, виникають сумніви, що держава щось тут охороняє. А покарати головного руйнівника будівлі – час, узагалі неможливо.

Фасад ужгородської першої школи може будь-коли полетіти на голови учнів і перехожих

"За пам'ятку просто боляче, – констатує директор лінгвістичної гімназії Михайло Мегеш. – Наступного року вона відзначить століття.  Ще 1912-го угорський архітектор Кароль Кох звів споруду за 9 місяців для Католицької дівочої школи. Нині приміщення – туристична візитівка не лише Ужгорода, а й області. Та останнього разу фасад капітально ремонтували, зберігши його історичне обличчя, 1983 року".

До слова, здалеку заклад і тепер виглядає чудово. Тому його фотографують, малюють – на відстані "ран" будівлі не видно. Але коли придивитися зблизька... Угорський архітектор точно б заплакав, довідавшись, як його дітище виглядатиме через століття. Штукатурка обсипається, інколи навіть великими шматками. Найбільшої руйнації фасад зазнав минулої й позаминулої зими через погоду. Тепер Михайло Михайлович боїться, аби не сталося нещасного випадку – під стінами ж постійно учні й перехожі. Для вирішення проблеми ужгородські комунальники найближчим часом вручну зриватимуть великі шматки облупленої штукатурки. Так, тоді ходити біля школи стане безпечніше. Та чи приємно буде дивитися на голу цеглу?

Михайло Мегеш каже, що на відновлення фасаду треба 500 тисяч гривень. Якщо внутрішній ремонт проводять за рахунок спонсорів і батьків (що порівняно значно дешевше), то, аби відреставрувати фасад, самотужки назбирати грошей – ніяк.

Отож освітяни просять допомоги в мерії Ужгорода. Можливості міського бюджету, як відомо, обмежені. А коли суму й знайдуть, вона потрібніша для тієї ж першої школи для важливішого – встановлення автономного опалення й реконструкції внутрішньої теплосистеми. Тільки за останній опалювальний сезон у закладі довелося 10 разів замінювати проржавілі труби. А на 3-му поверсі радіатори взагалі були холодними через накипи й погану прохідність води. Тому без допомоги ще й обласного бюджету не обійтися.

Михайло Мегеш каже: за домовленостями, якщо область виділить гроші на реконструкцію системи опалення, то місто – на фасад. Залишилося тільки сподіватися, що гроші таки знайдуться. До речі, на потребі капітального ре¬монту будівлі лінгвістичної гімназії нещодавно наголосив і голов¬ний державний санітарний лікар Ужгорода Микола Ващенко.

Директор гімназії тим часом констатує: якщо руйнацію приміщення не спинити, його можна втратити назавжди. І нащадки нам цього не пробачать. До слова, таку ж проблему з обвалом фасаду нині має і школа на площі Шандора Петефі. Донедавна такою була й будівля колишньої ЗОШ № 4. Але, як відомо, зусиллями Закарпатської обласної й Ужгородської міської рад цю пам'ятку архітектури вже довели до ладу. Скоро там знову вчитимуться дітлахи.

Ярослав Гулан, фото автора

26 квітня 2011р.

Теги: гімназія, Мегеш, фасад

Коментарі

мегешу 2011-04-26 / 20:11:00
так погорелов вже раз її ремонтував

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи