«Закарпатгаз» веде чергову війну, щоб бути одноосібним господарем на крайовому ринку блакитного палива

А – упало, Б – пропало, хто лишився на трубі?

«Закарпатгаз» веде чергову війну, щоб бути одноосібним господарем на крайовому ринку блакитного палива

Маючи газ, можна поставити на коліна півсвіту: не раз протягом першого десятиліття нового тисячоліття переконали людство наші північні сусіди. Перекривай вентиль і чекай грошей і політичних дивідендів – цинічна формула газових війн. І ведуться вони не лише між світовими державами, а... навіть у нашому маленькому Закарпатті!

"...підприємство залишилося без можливості опалення виробничих цехів – і це серед опалювального сезону. Зриваються договірні зобов'язання перед замовниками. Підприємство зупиниться, так як не зможе дотриматися температурного режиму у виробничих цехах, а це жіночий колектив. Тим більше, що на вулиці прогнозують пониження температури..." – з таким розпачливим листом (мову оригіналу збережено. – Авт.) 24 січня (!) звернулося до мера міста над Латорицею спільне українсько-американське підприємство "Віад Сейлс-Мукачево". Того дня, як йдеться в листі, "о 10 годині представниками Мукачівської філії "ПАТ Закарпатгаз" незаконно проведено механічне відключення (шляхом відрізання) від газопостачання ... з мотивуванням "за відсутність договору на транспортування".

У схожій єзуїтській ситуації в улюблені газовими монополістами найхолодніші дні року опинилися ще кілька сотень підприємств Закарпаття. І річ не в тім, що вони не розраховуються за спожитий газ – така причина найперше спадає на думку, – а в тому, що хочуть платити, та не можуть.

Міняли одну літеру – дістали кота в мішку

Кілька років тому "Закарпатгаз" поставив промислових споживачів краю перед фактом, що газ їм треба закуповувати в інших постачальників. Отож така фірма продає блакитне паливо, але доставити його безпосередньо на підприємство не може – чи не всі газові мережі нашої області належать НАК "Нафтогаз України" і перебувають в оренді ПАТ "Закарпатгаз". Саме з останнім промислові споживачі повинні були укладати угоди на транспортування потрібних їм обсягів і платити за це. Наприкінці 2010-го підприємства, як зазвичай, подали інформацію своїм постачальникам про орієнтовні потреби в газі на наступний рік, замовили потрібні обсяги на перший місяць нового року. Однак укладати угоди на транспортування "Закарпатгаз" навідріз відмовився.

Першою ластівкою було, здавалося б, біле й пухнасте повідомлення про те, що на виконання вимог закону про акціонерні товариства "Закарпатгаз" з ВАТ став ПАТ, тому угоди на транспортування газу втратили чинність і треба подати документи для укладання договору на 2011 рік. Проте до цих повідомлень замість угод про транспортування додавалися угоди на постачання. Згодом із "Закарпатгазу" роз'яснили: або купуєте газ прямо у нас, або ми вас відріжемо й хоч без газу сидіть, хоч носіть його собі від фірми, в якої купуєте, у жмені. А щоб підприємці довго не думали – багатьом таки перекрили труби.

"Наша фірма – підприємство зі стовідсотковими іноземними інвестиціями. Керівник – європеєць. А в цих людей, як відомо, дуже розвинуте почуття самоповаги, й, коли починають тиснути, вони запитують: чому і кому це вигідно?" – каже заступник директора мукачівської фірми "Мукатекс" Валерій Кампов. Це швейне підприємство дає зарплату майже двом сотням працівників, випускає на умовах давальницької сировини щодня близько тисячі пар чоловічих штанів.

"Навіть якщо не говорити про опалення приміщень, нормальні умови для персоналу, ми однаково не зможемо працювати без газу, бо він використовується для пари на прасування. Шитимемо хіба на склад, а відвантажувати продукцію не буде можливості, – продовжує Валерій. – Газовики попередили: якщо й далі будемо працювати з іншим постачальником, нам відріжуть трубу. Не минуло й трьох днів, які передбачені на попередження, як уже прийшли. Але ми не дали їм перекрити вентиль – на якій підставі?

Ми уклали угоду на постачання газу з давнім партнером "Ніка-газ". З якої причини, до того ж раптово, мали б її розривати? Казали, наш постачальник не має затверджених лімітів. Однак це виявилося неправдою. Крім того, типовий договір, який нам пропонував укласти "Закарпатгаз" на постачання блакитного палива, нас не влаштовує. Я не юрист, але працюю вже багато років і можу сказати, що умови виписані для гри в одні ворота. Не передбачені підстави розірвання угоди, як сторони будуть розходитися. За цінами постачання від "Закарпатгазу" було б для нас може й не надто дорожче – десь на 5–7 %. Але ж висунули вимогу передоплати, причому ще до початку дії угоди, яку пропонували з ними укласти. Зокрема, вона мала б набути чинності з лютого, а заплатити вимагали вже всередині січня".

Бажане за дійсне...

Заступник голови правління "Закарпатгазу" Іван Купар у коментарі "Замку" пояснив, що вони діють на основі статті 14 закону "Про засади функціонування ринку природного газу". "Я б хотів наголосити, що в 2008–09 роках велася політика не дозволяти "Закарпатгазу" торгувати паливом. Такі умови встановлював попередній уряд. Цим користувалися підприємства, які не є закарпатськими й не платять тут ні копійки податків, вони зайшли на ринок, не уклали з нами угод, не платять за транспортування". Іван Васильович пояснює, що 2010 року, до ухвалення закону, діяла постанова, за якою "Закарпатгаз" укладав угоди зі споживачами й брав від них плату. А нині укласти договори й розраховуватися за транспортування повинні не споживачі, а комерційні фірми, в яких виробничники закуповують газ.

"Тоді ми з'ясовуємо, – продов¬жує, – з якими підприємствами вони уклали угоди, чи виділені їм ліміти. Ситуація на 1 березня свідчить, що фірми навіть лімітів не можуть узгодити вчасно. Ми відповідаємо за розподіл газу на території області, чи затверджені ліміти, чи є оплата. Жоден із тих постачальників не несе жодної відповідальності за свої дії і не виконує ухваленого закону".
Однак у статті 14, на яку посилається заступник голови правління "Закарпатгазу", йдеться: "Розподіл природного газу здійснюється відповідно до договору... Обов'язкові умови для газорозподільних підприємств та споживачів послуг, що надаються такими підприємствами, встановлюються в типовому договорі про транспортування природного газу газорозподільними мережами".

Як водиться, закони в нас час¬то випереджають розробку потрібних для їх виконання підзаконних актів. До підписаного Президентом і на¬друкованого в липні 2010 року закону лише наприкінці січня 2011-го розробили проект договору й розмістили його для обговорення на сайті НКРЕ. А для "Закарпатгазу", виходить, договір існує вже як затверджений документ і щонайменше з грудня минулого року, коли почалися перші спроби зібрати всіх покупців газу області в одне "стійло"?!

– Якщо платити за транспортування повинні замовники газу – комерційні фірми, які постачають паливо підприємствам, то чому ви впливали на самі підприємства, від'єднували їх? – продовжуємо розмову з Іваном Купаром.

– А на ці фірми у нас який вплив? У них в області навіть офісу немає, – відповідає. – Визнаю, що десь когось, може, й надто оперативно відключили, але це не свідчить про те, що споживач законно бере газ. Споживачі не винні, просто пояснюємо їм – договори укладайте не з ними, а з нами, бо ваші постачальники не хочуть з нами укладати угод".

Правоохоронці кажуть: винні

Запитали ми пана Купара й про те, за що "Закарпатгаз" на 85 тисяч гривень оштрафувала Національна комісія регулювання електроенергетики України. Розповів, мовляв, торік була постанова НКРЕ про борги їхньої фірми й порядок розрахунків, зокрема через відкриття спеціальних розподільчих рахунків для промисловості. "Що стосується угод на транспортування, які теж були предметом розгляду на засіданні НКРЕ, то Національна комісія не заперечувала того, що постачальники зобов'язані укладати з нами угоди".

Однак у постанові НКРЕ (№ 214 від 10.02.2011), хоч і згадуються гріхи несплати та невідкриття рахунків, акцентовано, що штраф у розмірі 85 тисяч гривень накладено... за порушення пунктів 2.1.7, 2.2.4, 3.4.1 Ліцензійних умов з розподілу в частині забезпечення рівних прав доступу до розподільних газопроводів..., "у частині наявності фактів протидії іншим газопостачальним підприємствам у провадженні ними діяльності з постачання газу" тощо. Усі виявлені в ході позапланової перевірки недоліки НКРЕ вимагала негайно усунути. Наприкінці березня Національна комісія знову перевіряла "Закарпатгаз".
 

Зміст товстої теки з численними "пострілами" у війні "Закарпатгазу", промислових споживачів і фірм, від яких наші підприємства раніше купували газ, найкоротше викладено в повідомленнях прес-служб прокуратури області та Закарпатського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України. 

Так, за інформацією начальника відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави, прокуратури області Іллі Ільчука, в ході перевірки було встановлено, що "посадовими особами ПАТ "Закарпатгаз" споживачам незаконно було відмовлено в укладенні договорів на транспортування газу. Підставами для такої відмови вони зазначали: відсутність права у ТОВ "Іннгаз" та ТОВ "Ніка-Газ" провадити діяльність з постачання природного газу, відсутність ресурсу газу (хоча згідно з підтвердженням ОДУ ДК "Укртрансгаз" споживачі мали виділені планові ліміти), відсутність в ПАТ "Закарпатгаз" договорів на транспортування природного газу тощо.

Одночасно споживачам безпідставно й незаконно повідомляли про потребу укладення договору на транспортування та постачання природного газу з ПАТ "Закарпатгаз", у протилежному разі погрожували від'єднанням від мережі газопостачання.

Керівники Берегівської та Мукачівської філій ПАТ "Закарпатгаз", щоб примусити споживачів до укладення договорів на постачання природного газу, вдалися навіть до незаконних їх відключень (до прикладу, ТОВ "МОДА", ПАТ "Райффайзен Банк Аваль", ТОВ "Аптека "3І", м. Іршава, ПАТ "Фольксбанк", м. Іршава). Аналогічні випадки мали місце в Берегівському, Великоберезнянському, Виноградівському, Мукачівському, Ужгородському районах".

Прокурор повідомив, що "за наслідками таких антиконкурентних, незаконних дій значна кількість споживачів змушена була укласти договори на постачання природного газу з ПАТ "Закарпатгаз", не розірвавши чинні договори з вищевказаними постачальниками в установленому порядку й порушивши при цьому умови цих договорів, що призвело до ускладнень зі вчасним оформленням бухгалтерських документів і проведенням розрахунків за використаний газ". 

Як зазначає Ілля Михайлович, "керівництво правління зловживало своїм монопольним становищем на ринку, грубо порушило норми чинного законодавства, права постачальників та споживачів щодо вільного вибору контрагента.

Вищевказані незаконні дії посадових осіб ПАТ "Закарпатгаз" підтверджені також Національною комісією регулювання електроенергетики України та Закарпатським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України, які проводили перевірки за дорученням прокуратури області".

З прокуратури повідомили, що "за допущені порушення законодавства до дисциплінарної відповідальності вже притягнутий заступник голови правління "Закарпатгазу" та ще 14 посадових осіб ПАТ "Закарпатгаз".

Вкотре відреагували на дії "Закарпатгазу" і представники Антимонопольного комітету: "Закарпатське обласне територіальне відділення оштрафувало на 10 тис.грн ПАТ "Закарпатгаз" за недобросовісну конкуренцію.

Так, до територіального відділення звернулося ТОВ "Іннгаз" (м. Київ) (надалі – Товариство) за захистом його ділової репутації. ТОВ "Іннгаз" постачає природний газ підприємствам області на підставі ліцензії, виданої НКРЕ згідно з чинним законодавством, і відповідно є конкурентом ПАТ "Закарпатгаз" з постачання природного газу в області.

У січні поточного року ПАТ "Закарпатгаз" надіслало повідом¬лення підприємствам області, які мають укладені договори на газопостачання з ТОВ "Іннгаз", в яких ішлося про те, що ТОВ "Іннгаз" не має ліцензії на право продажу природного газу на території Закарпатської області та запропоновано укласти договори на постачання природного газу безпосередньо з ПАТ "Закарпатгаз". Такими діями ПАТ "Закарпатгаз" завдав серйозної шкоди діловій репутації ТОВ "Іннгаз". Адже це призвело до того, що 49 суб'єктів господарювання, розірвали договори на постачання природного газу з ТОВ "Іннгаз" та уклали угоди з ПАТ "Закарпатгаз". Внаслідок таких дій, ТОВ "Іннгаз" зазнало матеріальних збитків у розмірі 166 726,03 гривень".

"Поширення в будь-якій формі неправдивих відомостей, пов'язаних із діяльністю суб'єкта господарювання, що завдають шкоди його діловій репутації, є забороненим способом досягнення переваг над іншими суб'єктами господарювання, наслідком якого є неможливість для споживачів вибирати між кількома продавцями, – зазначив в.о. голови територіального відділення Павло Калинич. – По суті, ПАТ "Закарпатгаз" вчинив спробу одноосібно визначати умови обороту природного газу на ринку, таким діям у кожному конкретному випадку буде надано відповідну жорстку оцінку з боку територіального відділення".

P. S. Кілька років тому прокуратура області порушила щодо посадовців "Закарпатгазу" кримінальну справу. Розповідали, що фінансисти підприємства при спробі вилучити документи втікали через вікна. А один із заступників, нині вже колишній, збирав прес-конференції, демонструючи нібито завдані йому стражами порядку синці. Торік з'явилася інформація, що обласні екоінспектори виставили газовикам штраф у 46 із гаком мільйонів. Депутати обласної ради просили правоохоронців розібратися із законністю від'єднань від газу багатоповерхівок, насамперед в Ужгороді. Але "Закарпатгаз" щоразу виходить сухим із, здавалося б, не те що води – потужного цунамі. Втім усі, з ким ми спілкувалися під час підготовки матеріалу, говорили однозначно: почався черговий переділ українського ринку блакитного палива. Новий-старий газовий король, один із найнепублічніших українських олігархів, який вкотре дорвався до труби (і не тільки!), серйозно примножує статки.

Лариса ПОДОЛЯК

18 квітня 2011р.

Теги: Закарпатгаз, конкурент, блакитне паливо

Коментарі

НІК 2011-06-30 / 16:32:00
Само погано роблять це газовики м.Хуст, без попередження та без подання заяви споживача відключають газ , ставлять пломби, приинаявності газового лічильника. Сьогодні опломбували, а поновлення газопостачання можливе за умови оформлення технічної документації-яка вже давно наявна наявності договору - який весь час підписують перепідписують щорічно, ТА СПЛАТИ ВАРТОСТІ ПОСЛУГ ПО ВІДКЛЮЧЕННЮ ВІД ГАЗОПОСТАЧАННЯ І ЙОГО ПОНОВЛЕННЯ - А ХТО ВАС ПРОСИТЬ ВІДКЛЮЧАТИ БЕЗ ЗАЯВ АБО НАЛЕЖНИХ НАТО ПРИЧИН БЕЗ ПОВІДОМЛЕНЬ. НАВІРНО ТРЕБА ЗВЕРТАТИСЯ ЗА РОЗЯСНЕННЯМИ ДО КОМПЕТЕНТНИХ ОРГАНІВ

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи