Із 400 гектарів землі Ратушняк не залишив і метра

Чи перетвориться Ужгород на місто суцільних торгово-розважальних центрів, що буде із площами, чи залишаться в обласного центру «легені», – ці та інші теми журналісти порушили у розмові з головним архітектором Ужгорода Олександром Шебою в ефірі телеканалу «Тиса-1». Уже роки в історичній частині міста наче руїна стоїть споруда «Червоної ружі». Пан Шеба поінформував: мав розмову про це із трьома співвласниками будівлі – ті пообіцяли надати її фасаду вигляду, який зафіксували фото 20-х років минулого століття.

Із 400 гектарів землі Ратушняк не залишив і метра

Інше важливе питання – площі міста. Як відомо, Народну попередня влада хотіла забудувати, Богдана Хмельницького – уже продала, Кирила і Мефодія з 2006 року "прикрашає" кольоровий паркан (який заодно – і дошка оголошень), а віднедавна незрозуміла "поліетиленова" огорожа виникла й навколо сцени на площі Театральній.

За словами Олександра Васильовича, нині інвестор і далі наполягає на будівництві у сквері площі Б. Хмельницького. Міська влада робить усе можливе, аби цього тут не допустити.
Щодо паркану на Кирила й Мефодія (між універмагом "Україна" й комплексом "Смерічка"), то огороджена територія, виявляється, – приватна власність. Попередня влада вирішила, що містянам тут площа не потрібна. Але власник території, схоже, грошей на спорудження наразі не має.

На питання, чи актуальна ще забудова розарію на площі Народній (як це хотів зробити попередній мер), головний архітектор зазначив: перш ніж щось конкретно говорити, треба ознайомитися з документами, що в архіві Праги. Саме там є проект, якою хотіли бачити площу чехо¬словацькі спеціалісти. А нині на часі лише питання "футбольного поля" – чи залишити клумбу та¬кою, якою вона є тепер, чи, наприклад, улаштувати там парк із лавицями.

На Театральній, поінформував пан Шеба, сцена ремонтується, невдовзі паркан зникне. А ще він зауважив: замовник робіт мав би вивісити стенд із повною інформа¬цією, що і як на площі та біля неї будується. Але цього чомусь не зроблено. До слова, екран зі стіни навпроти театру вже зняли.
І ще один сюрприз від минулої влади – територію між вулицею Льва Толстого та драмтеатром, де нині залишки фонтану, продано під будівництво за мільйон гривень. Олександр Васильович зазначив, що він, як архітектор, просто не уявляє, що на тій ділянці можна спорудити, враховуючи розміщення.

Говорячи про зелені зони, пан Шеба поінформував: Боздоський парк, згідно з новим проектом генплану, залишиться таким же. А те, що попередня влада міста хотіла відчужити аж 22 гектари під аквапарк, виглядає дивно – наприклад, у Будапешті, зазначив Олександр Васильович, подібний об'єкт займає близько 2 гектарів. Самого плану споруди, до слова, у міськвиконкомі не було. А це вже свідчить, можемо зробити висновок, що насправді землю парку хотіли просто роздерибанити. На щастя ужгородців, попередньому меру це не вдалося.

Олександр Шеба також зазначив: на кінець каденції нинішнього мера Віктора Погорєлова – 2006 року, згідно з тодішнім проектом генплану, в Ужгорода залишалося ще 400 гектарів так званих земель розвитку – на будівництво соціальних об'єктів, інфраструктури тощо. Нині з них не залишилося й метра – все роздано під індивідуальну забудову.

Торкнувся Олександр Шеба й теми засилля біл-бордів в історичній частині міста.  Більшості з них погодження на новий термін не дадуть. Продовжать  і демонтаж із центру МАФів – чимало з них встановлені незаконно.

Ярослав ГУЛАН

 

18 квітня 2011р.

Теги: Ратушняк, земля, архітектура

Коментарі

п. Тамара 2011-04-19 / 08:39:00
Не успеют раздать земли , как сразу их сразу выставляют на продажу. Сомневаюсь,что участки получали люди, стоящие десятилетиями в очереди.

УНГВАРЕЦЬ 2011-04-18 / 23:42:00
Ото ж лисий зас....ць!!А просвітіть: то він душу Аллаху вже продав чи просто під моджахеда косить, вишиваючи в тюбітейці?

Віктор Іванович 2011-04-18 / 21:30:00
Дивно, чому Шеба не розповів про "подвиги" Погорєлова у виділенні земельних ділянок. Весь "Боздош" за заправкою "МОЛ" (зараз "ВОГ") було віддано під приватну забудову, а поруч неймовірно чудову величезну земельну жілянку Погорєлов за сприяння Каламуняк віддав фабриці по пошиву чехлів "Гроклін". і подібного дерибану було багато.

Іван 2011-04-18 / 17:52:00
Шкода же більше парків не засадять, але добре ош той жіван більше не газдує у вароші. Чолофік має унікальну здатність у порівняно-короткі строки фантастично все засрати і так, аби далі відновити було практично неможило. талант.
пі.ес. то же зняли монітор на театральній є дуже приємно, та і взагалі прослідковуються файні зміни.

2011-04-18 / 17:26:00
І ДЕ ВСІ ТІ КОШТИ, ЯКІ НІБИ-ТО ВИЛУЧЕНО ЗА ПРОДАЖ ТІЄЇ ЗЕМЛІ !?

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи