Дві скоринки хліба, або Чим годують дітей у тячівських школах за 36 копійок

У деяких школах Закарпаття дітям готують обіди вартістю… 36 копійок. Такі факти виявила перевірка управління освіти і науки облдержадміністрації, яку провели в березні у кількох районах області.

Дві скоринки хліба, або Чим годують дітей у тячівських школах за 36 копійок

Чим за таку воістину "комуністичну" ціну в наш час можна нагодувати школярів, минулого тижня на спільній колегії з'ясовували депутати обласної ради й чиновники-освітяни. Особливо перепало на горіхи начальникам райвідділів освіти Іршавської й Тячівської РДА.

Заступник начальника обласного управління освіти Ганна Сопкова зокрема зазначила: "Члени комісії на Тячівщині виявили школи, де ціна обіду на момент перевірки становила... 36 копійок". У той самий час середня вартість харчування в навчальних закладах області становить 5,45 грн на дитину в день. "Про яке навчання може йтися в тій школі, де дитина не може випити склянки чаю? – допитувався у чиновників декан стоматологічного факультету УжНУ, депутат облради Юрій Переста. – Я знаю не зі слів, що в багатьох селах шкільний обід – це, можливо, найбільше споживання їжі, яке дитина може собі дозволити. А що вона може з'їсти на 36 копійок? Два шматки хліба?".

Ганна Сопкова розповіла, що цього року на організацію харчування школярів виділено понад 46 млн гривень (ще 2,3 мільйона залучено з позабюджетних коштів). Та по¬при це в багатьох школах області забезпечення дітей обідами викликає чимало питань. Так, у 6 навчальних закладах наразі взагалі немає гарячого харчування, у 150 нема належним чином обладнаних їдалень і харчоблоків, а в 99 школах – проточної води або ж вона не відповідає вимогам за своїми хіміко-біологічними по¬ка́зниками! Зокрема, в Іршавському районі в 41 школі (70,5 %) площі та набір приміщень не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, а водопо¬стачання в окремих закладах незадовільне.

Серйозні претензії до районних керівників виникли і з приводу тендерів на забезпечення школярів обідами. Приміром, не бездоганною видалася робота комітету з конкурсних торгів відділу освіти Іршавського району, останнє засідання якого (від 10 березня) визнано таким, що не відбулося, через виявлені порушення законодавства у сфері державних закупівель.

Зауважимо, що цього року для спрощення тендерної тяганини замовникам дозволено укладати договори про закупівлю послуг на харчування школярів із переможцями попередньої процедури закупівлі 2009–2010 років. Однак управління освіти Тячівщини цей факт чомусь проґавило. І через це у 23 загальноосвітніх навчальних закладах району, де харчування забезпечують приватні підприємці, впродовж перших двох місяців року батьки були змушені платити за їжу для своїх чад, що є грубим порушенням  кількох законів. "Державні" обіди школярам почали готувати лише з 14 березня.

Керівники районних управлінь виправдовувалися складними й тривалими тендерними процедурами. "Зрозумійте, дитину та її батьків не цікавить, хто влаштовує тендер, і наскільки це складна процедура, їх цікавить, чи є в школах харчування", – апелював до освітян Юрій Переста.

Начальник управління освіти Закарпатської ОДА Михайло Мотильчак, своєю чергою, погодився з тим, що процедуру тендерів слід удосконалювати на рівні держави. З цього приводу було вирішено створити відповідну комісію, результати напрацювань і пропозиції якої відправити на розгляд облради та уряду.

Софія Козак

12 квітня 2011р.

Теги: школа, освіта, харчування, обід

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи