Навколо грошей, виділених Закарпатською ОДА на розчищення каналу «Яруга», крутиться незрозуміле «кіно»

Днями відділ зв’язків із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України розіслав інформацію про перевірку використання бюджетних коштів, виділених на ліквідацію наслідків повені в західних регіонах України у 2008–2010 роках. Її результати обговорили за участі заступника Генерального прокурора України прокурори Вінницької, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей.

Навколо грошей, виділених Закарпатською ОДА на розчищення каналу «Яруга», крутиться незрозуміле «кіно»

Конкретних даних у розрізі регіонів ще немає. Однак, за чутками, правоохоронці мають багато запитань до нинішніх керівників ОДА щодо не зовсім цільового використання державних коштів. Мова про освоєння 15 мільйонів гривень, які влітку минулого року виділив уряд на ліквідацію травневих паводків.
 
Очевидно, що оприлюднення цих даних боляче вдарить по репутації голови нашої облдерадміністрації. Особливо якщо зважити на той факт, що зовсім недавно вже довелося "відхрещуватися" від звинувачень у нецільовому використанні значної суми грошей, які були виділені саме за програмою ліквідації наслідків тієї повені.

Річ у тім, що наприкінці лютого прес-служба Головного управлінння боротьби з організованою злочинністю МВС України поширила новину, що на Закарпатті викрито службовців одного з комунальних підприємств і товариства з обмеженою відповідальністю, які привласнили майже 750 тисяч гривень державних коштів. При цьому наголошувалося, що загальна вартість робіт становила 1 мільйон 190 тисяч гривень. Тобто, за інформацією правоохоронців, на відновлювальні роботи було витрачено лише третину виділених коштів, а дві третини виділеної суми зникли. Цю інформацію і тепер легко можна знайти в архіві новин на сайті ГУБОЗ УМВС.
 
Правоохоронці встановили, що "у 2010 році з резервного фонду державного бюджету Закарпатської ОДА були виділені цільові кошти на ліквідацію наслідків стихійного лиха, що сталося на території області. Цільове використання виділених грошей здійснювало комунальне підприємство, яке уклало договір виконання робіт з товариством та перерахувало на його рахунок 1 мільйон 190 тисяч гривень. Проте, за оцінкою спеціаліста будівельно-технічної експертизи, вартість виконаних робіт становить приблизно 440 тисяч гривень. Різницю у 750 тисяч гривень зловмисники привласнили".

Далі повідомлялося, що за цим фактом слідчим управлінням УМВС України в Закарпатській області порушено кримінальну справу за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.
 
Після того, як ця новина була оприлюднена, в ОДА, схоже, почали терміново рятувати ситуацію. 9 березня голова облдержадміністрації видав розпорядження (№ 106) "Про перевірку обсягів виконаних робіт на об'єкті "Розчищення русла каналу "Яруга" Мукачівського району". Вже наступного дня комісія, яку очолив перший заступник губернатора Іван Бушко, мала виїхати на місце, впродовж 5 днів розібратися в ситуації, вивчити всі деталі і до 18 березня подати голові ОДА звіт про результати перевірки.
 
Висновки, яких дійшли члени цієї комісії, вразили. По-перше, жодних проблем виявлено не було. По-друге, з'ясувалося, що виконали більший обсяг робіт, ніж передбачалося проектом. Причому – в усіх напрямках. Цитуємо акт перевірки: "Перевіркою обсягів робіт з улаштування каналів, дамб обвалування встановлено, що фактично виконання обсягів робіт склало 48731 м3, що на 7783 м3 більше, ніж передбачено проектом. Перевірка обсягів робіт із планування укосів і полотна виїмок встановила, що виконання обсягів робіт склало 64217 м2, що на 9464 м2 більше, ніж передбачено. Обсяги робіт з розрівнювання кавальєрів становлять 43783 м3, що на 7783 м3 більше від запланованого".

Такі діаметрально протилежні висновки працівників УБОЗу та комісії ОДА дивують і в звичайну логічну систему координат не вкладаються. Якщо все так добре, як стверджує комісія облдержадміністрації, звідки виникла оприлюднена правоохоронцями величезна цифра – 750 тисяч гривень – зловживань? Якщо ж правда на боці правоохоронців, як може комісія давати настільки відмінні висновки? Остаточної відповіді на це запитання ми не знайшли (зрештою, це справа не так журналістів, як правоохоронців), однак почули пояснення, яке дуже схоже на правду. Подейкують, що, тільки-но було відкрито кримінальну справу й почалося слідство (наприкінці минулого року), на згаданому об'єкті робота закипіла по другому колу. Більш ніж двох із половиною місяців (до середини березня) вистачило, аби привести все до пуття. Ба більше – навіть перевиконати план, про що свідчать висновки експертів з комісії ОДА.       

Зрештою, важливо навіть не те, чим ця ситуація скінчиться. "Виправилися" – то й слава Богу. Суттєво інше: навіщо двічі робити одну й ту ж помилку? Для чого, наприклад, визначати управління капітального будівництва ОДА "розпорядником коштів, виділених з резервного фонду держбюджету, та замовником для проведення невідкладних заходів з ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 7−9 грудня 2010 року, у сумі 15 мільйонів гривень" (це вже свіже розпорядження голови ОДА від 14 березня нинішнього року), якщо згадане управління вже так "засвітилося" з минулорічними грошима. Для чого віддавати реалізацію важливих для краю проектів фірмам без належного досвіду роботи, котрі часто не мають відповідного технічого й кадрового забезпечення. Та навіть найпростіше запитання: а чи проводяться потрібні тендерні процедури? Наскільки нам відомо, минулого року підрядників визначали на умовах, далеких від конкурентних. До чого це призвело, бачимо з наведеної на початку матеріалу інформації управління боротьби з організованою злочинністю.

Наразі ж залишається чекати, чим завершиться резонансна справа про 750 тисяч державних гривень. І які дані оприлюднить прокуратура після масштабної перевірки використання решти грошей з виділених торік 15 мільйонів гривень.  

Василь Кляп

12 квітня 2011р.

Теги: повінь, канал, бюджет

Коментарі

синьо-жопий 2011-04-13 / 05:39:00
Бушко з Феером Вытянею сам і Стирив все бабло,і його поніс на фазенду Синьо-Жопого їх Пахана на "Золоту Гору" Ледиди!!!!!!!

2011-04-12 / 21:29:00
Тут і коню зрозуміло, фірми Балог не отримали замовлення, значить все треба хаяти.

Ablak 2011-04-12 / 21:24:00
Слава Україні!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи