Мукачівська медицина розвивається за програмою, яку затвердили наприкінці 2007 року районні депутати

Закарпатські селяни, здається, звикли до стереотипу, який складався роками: мовляв, одужати можна тільки в міській лікарні. Там є усе – кваліфіковані фахівці, сучасна апаратура, добрий медичний догляд. І людину завжди поставлять на ноги. Тому за звичкою люд із сіл іде по здоров’я в місто, проте час уже не той...

Мукачівська медицина розвивається за програмою, яку затвердили наприкінці 2007 року районні депутати

Начальник відділу охорони здоров'я Мукачівської РДА Вікторія Лані дотримується дещо іншого погляду. Вона розповіла, що система охорона здоров'я на Мукачівщині за останні 3–4 роки ступила разом із районним керівництвом чималий крок уперед.  Умови праці медиків поліпшено через ремонт фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАПів), амбулаторій загальної практики сімейної медицини (АЗПСМ), придбання обладнання, навчання на курсах підвищення кваліфікації, яке потребувало значних коштів. І це дало позитивні зрушення: громадяни більше звертаються до медиків за місцем проживання. Але кошти були порівняно незначними, йшли на рівні сільських і селищних рад. Тому медики й депутати затвердили програму матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров'я Мукачівщини, вартістю в мільйон 750 тисяч гривень, реалізація якої була розрахована на 2008–2010 роки. Тепер оснащувати мережу районної медицини за вимогами Міністерства охорони здоров'я і відповідного закарпатського обласного управління стало легше. У районному бюджеті керівники Мукачівщини відшукали кошти, а 78 депутатів їх виділення у пов¬ному обсязі одноголосно підтримали. Відповідне бюджетне фінансування забезпечують голова Мукачівської райдержадміністрації Ілля Токар і голова райради Іван Михайло.

Районна програма медицини

Нині діє програма матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров'я Мукачівської районної медицини. Ще з часів радянської влади оснащення медиків усім потрібним було надзвичайно актуальним питанням, особливо ж – заміна застарілої апаратури. Керівництво району знало, що проблема буде неабияка, й чекало на пропозиції медиків, з якими було готове до співпраці. Спершу головні лікарі й голови сільських рад подали свої заявки про  нагальні потреби, починаючи від звичайних медичних халатів і приладів для вимірювання тиску до санітарної машини, стоматологічної установки та інших апаратів.

На думку Вікторії Лані, побачити справжній ефект від зробленого можна буде лише через кілька найближчих років. Для поліпшення якості послуг районної медицини потрібні сучасні умови роботи, кваліфіковані лікарі й нова апаратура. Без цих трьох складників рухатися вперед дуже важко, майже неможливо. Тому паралельно почали впроваджувати заплановані програмою заходи з усіх трьох напрямків. Тут багато залежить від авторитету місцевої влади, сільських голів, депутатів, серед яких є й медики. Нині всі питання реформування медичної галузі курує заступник голови Мукачівської РДА Василь Пашкуляк.

Його велика допомога відчувається одразу: медичні зак¬лади почали відбудовуватися й розбудовуватися. Із 5 ФАПів після реконструкції й ремонтів створюють амбулаторії, у населених пунктах Грибівці й Баркасово організовують новий фельдшерсько-акушерський і медичний пункти, до роботи в них залучають кваліфікованих медиків. Відремонтовані заклади оснащують новою апаратурою.

Для всіх головних 27 закладів охорони здоров'я району передбачається придбання санітарних машин, стоматологічних установок, а також стерилізаторів, кардіографів, автоклавів та чимало іншої апаратури. Уперше в Україні для інформатизації району три роки тому вся медична мережа оснащена комп'ютерними уста¬новками "Здо¬ров'я" з прграмним забезпеченням для статистичної обробки даних та обстеження хворого на місці. Мукачівських медиків навчали безпосередньо науковці з Києва та Одеси, які розробляли ці програми. Жоден керівник району не в змозі потрапити за день у 70 закладів охорони здоров'я, які є на Мукачівщині, а цифрові технології програми "Здоров'я" допомагають це зробити.

Нині, після оснащення новим медичним обладнанням, жити й працювати в первинній ланці охорони здоров'я стає цікавіше. Навіть молодому лікарю можна знайти своє покликання на селі. Тут багато досвідчених й авторитетних фахівців, які трудяться по 20, 30, 40 років і біля котрих під час інтернатури можна навчитися чимало корисного. Якщо ж молодий спеціаліст відпрацював на одному місці 3–5 років, звик до специфіки роботи, то, найімовірніше, він уже не піде шукати собі іншого місця.

Лікарня у Великих Лучках

Акредитація й здобуття ліцензій дозволили закладам охорони здоров'я Мукачівщини провадити медичну практику в районі, хоча, як зауважує Вікторія Лані, ще багато питань потребують вирішення.

Провідною в Мукачівському районі є дільнична лікарня, що в центрі 9-тисячного села Ве¬ли¬¬кі Лучки. Очолює цей медичний заклад, який розмістився в триповерховій споруді, зведеній ще в радянські роки, Тарас Маняк. Лікарня оснащена стоматкабінетом, рентгеном, кабінетом ендоскопії, УЗД-діагностики, лабораторною пересувною машиною-приставкою. Також діють окреме дитяче, терапевтичне відділення й цілодобова приймальня для  пацієнтів. Працюють 4 сімейні лікарі, педіатр, терапевт, рентгенолог, акушер-гінеколог, загальний штат лікарні – 75 чоловік. Стаціонарна допомога постійно надається всім сусіднім селам південної частини Мукачівського району. До дитячого відділення надходять навіть маленькі пацієнти з Кленовця та Обави. 

Проте питання, яке надзвичайно актуальне і його нині передусім вирішує головний лікар, – пошук  спеціалістів. До закладу надходить чимало нового обладнання й апаратури, наприклад, фіброгастроскоп, кольпоскоп, із якими треба вміти грамотно працювати, від чого залежить кваліфікований діагноз. До того ж недалеко й Мукачево, де на прийом до відповідних фахівців хворому записатися не важко. Тому майбутнє своєї дільничної лікарні Тарас Федорович бачить у відновлювально-лікувальній спеціалізації. Наприклад, тяжкого хворого можна привезти до кардіологічного чи травматологічного відділення, де йому нададуть допомогу.

До початку нинішньої реформи головний лікар Тарас Маняк переймався заміною застарілого інженерно-технічного оснащення лікарні. Треба було оновити каналізацію. Система водовідведення створює у Великих Лучках проблеми всім жителям через високий  рівень ґрунтових вод. Також потребував перекриття дах, що постійно протікав, слід було й облаштувати окрему котельню, оновити стоматологічний кабінет. Ремонт технічного обладнання закладу не дозволяв витрачати гроші на зовнішні прикраси. Вирішити проблему вдалося..

Усі хвороби – від зубів

Гордістю лікарні є стомат¬кабінет, де працює подружня пара дантистів Маріанни та Ігоря Мервінських. На запитання, чому в нашому краї у людей досить часто хворіють зуби, досвідчений зубний лікар відповів, що в усьому винна вода, а також те, що Закарпаття перебуває в ендемічній зоні недостатності йоду і фтору. Нестача першого призводить до патології щитовидної залози, з'являється зоб, другого – до посилення каріозних процесів. Відтак нерідко, як вислід, – видалення нерва або й зуба. А це прямий шлях до хвороб кишково-шлункового тракту. Тому є потреба протезування.

Нова машина, яку придбала сільрада й на котрій тепер працює Ігор Мервінський, має значно кращі технічні характеристики й умови роботи як для лікаря, так і комфорту хворого. Вона беззвучна, не створює вібрації, не спричинює болю – зі швидкими обертами сверла й одночасним охолодженням водою.

Раніше на Закарпатті в продажу завжди була йодована й фторована сіль, нині використовуються зубні пасти з підвищеним умістом цих хімічних речовин. Фтор є провідником кальцію, а останній повинен осідати в кристалічній решітці зуба, який лише тоді не стане м'яким і не захворіє. Свій зуб, переконаний лікар, хай навіть кривий і некрасивий, завжди кращий за штучний. Кусаючи їжу, людина відчуває її природний смак і перетравлює значно якісніше.

Почувши під час короткого знайомства з сільським стоматологом цілу лекцію високоосвіченого професіонала, переконався, що й у глибинці є знавці своєї справи. Поряд із Ігорем  уже 25 років працює дружина. Недавно теж дістала новий апарат – районний відділ охорони здоров'я постарався. До речі, й син пішов стопами батьків. Тож у селі на очах народжується нова стоматологічна династія.

Олексій Філіппов

12 квітня 2011р.

Теги: медицина, Мукачівщина, лікарня

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи