Мукачівській дитячій школі мистецтв імені Мартона – 65

Відзначення 65-річчя дитячої школи мистецтв № 1 ім. Степана Мартона стане непересічною подією в житті не лише мукачівців, а й багатьох закарпатців. Адже її директор Наталія Гавришко запросила на це свято і випускників-музикантів, і тих організаторів творчого життя, які активно допомагали ставати школі кузнею висококласних професіоналів.

Мукачівській дитячій школі мистецтв імені Мартона – 65

– Наталіє Григорівно, нагадайте, будь ласка, читачам, як починалося становлення культурної освіти в Мукачеві.

– Мешканці міста старшого покоління добре пам'ятають, що в довоєнні часи навчати дітей мистецтва не було кому. Здобути відповідну освіту могли тільки поодинокі діти, та й то самотужки або беручи за чималі гроші уроки в приїжджих закордонних музикантів чи художників. Переламним став повоєнний 1945 рік, коли на клопотання міських властей Народна рада Закарпатської України своєю постановою вирішила відкрити в Мукачеві одну з перших в області дитячу музичну школу-семирічку.

– Як починав працювати новий заклад у роки післявоєнної бідності?

– Хай як дивно, у часи тотальної розрухи, коли всі сили спрямовувалися на відбудову зруйнованих міст і сіл, реанімацію промисловості й сільського господарства, держава приділяла належну увагу і культурному розвитку та духовному збагаченню молоді. Із багатьох тогочасних публікацій і спогадів можна дізнатися, що семеро викладачів, серед яких і Степан Мартон, були безмірно щасливі, коли наприкінці 1945-го року у приватний будиночок директора Йосипа Трачка прийшли перші здібні діточки з робітничих сімей міста та навколишніх сіл району.

Поступово питання матері¬альної бази вирішувалося, а викладацький колектив школи поповнювався новими кадрами. У той час молоді люди з початковою музичною освітою активно створювали гуртки й ансамблі на майже кожному виробничому підприємстві, у школах та в педагогічному училищі. У 70-х до рідної домівки після закінчення музичних училищ і консерваторій поверталися вчорашні вихованці. У ці роки в школі вже працювали 55 викладачів, які навчали понад 500 учнів. Саме вони ставали основою вечірньої музичної школи робітничої молоді, яка згодом переросла в дитячу школу мистецтв із філіями у Сваляві і Великих Лучках.

– Як зростання музичної майстерності позначалося на результатах виступів вихованців?

– У 60-х роках у Мукачеві заснували один із перших естрадних фестивалів Радянського Союзу "Вечори над Латорицею". Наприкінці 90-х у музичній школі-семирічці налічувалося понад 25 дитячих виконавських колективів. Беручи участь в обласних, усеукраїнських, а пізніше й міжнародних конкурсах, виконавці школи щорічно виборювали понад 35–40 призових місць, більша частина яких – перші. Окремим колективам надавали звання "Зразковий", а кращі виконавці мали можливість виступати з концертами за кордоном.

1996 року постановою Кабінету Міністрів України школу було перейменовано на Мукачівську дитячу школу мистецтв № 1, а через три роки заклад удострїли честі мати ім'я одного з її перших викладачів Степана Мартона.

– Як позначився на школі розпад Радянського Союзу?

– У той кризовий період із школи щорічно звільнялися до 15 високопрофесійних викладачів. Дехто виїжджав за кордон, хтось перекваліфіковався і шукав іншу роботу. У ці ж роки заклад за судовим рішенням втратив свій концертний зал. Мукачівці, особливо працівники культури та батьки учнів, добре знають історію будівництва нового корпусу школи з концертним залом, яке завершили 1998 року за значної допомоги тодішнього міського голови Мукачева Віктора Балоги. Відтоді, попри всі труднощі, творчий колектив поповнюється новими фахівцями, які радують громадськість своїми успіхами.

– Кого з випускників школи можна назвати її гордістю?

– Серед відомих у всьому світі – композитор, лауреат державної премії ім. Шевченка, Герой України, народний артист Євген Станкович; викладач Українського музичного інституту Америки в Нью-Йорку, керівник ансамблю "Українська родина" Оксана Лиховид; доцент Київської національної музичної академії ім. П. Чайковського Олександр Полем'як; заслужена артистка Білорусі Людмила Златова; доцент Львівської музичної академії Омелян Кобулей; артист державного симфонічного оркестру України Андрій Пуржаш; викладач Київської національної музичної академії ім. П. Чайковського Маріанна Екшмідт; доцент Львівської музичної академії Євген Шпіцер; заслужена артистка України Наталія Висич; лауреат всеукраїнських конкурсів, кандидат мистецтвознавства, доцент Прикарпатського національного університету ім. Стефаника Владислав Князєв та багато інших.

– Хто сьогодні продовжує високо нести музичну естафету?

– Школа пишається своїми вихованцями, які з року в рік здобувають низку перемог на різного рівня конкурсах і фестивалях. Це зразкові колективи –  хор учнів старших класів, хореографічна група, учнівський духовий оркестр, ансамбль скрипалів. Також маємо оркестр баяністів-акордеоністів, викладацький квінтет мідних духових інструментів, оркестр, що акомпанує хореографічним постановкам.

До речі, відзначаючи 65-у річницю творчої діяльності школи, колектив закладу вважає, що працівникам культури міста над Латорицею пощастило з керівниками Мукачева останніх років. Ми вдячні Віктору Балозі, Василю Петьовці, Олегу Гаваші, Золтану Ленд'єлу за чималі зусилля, які вони докладають для розвитку культури в нашому місті.

Олексій Філіппов

29 березня 2011р.

Теги: дитяча школа, мистецтво, Мартон

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи