Дошкільнята Перечина матимуть садок? Його реконструкція залежить від депутатів райради

А вони чомусь проти

Дошкільнята Перечина матимуть садок? Його реконструкція залежить від депутатів райради

Бути чи не бути новому дитсадку – така проблема виникла у найближчому до Ужгорода райцентрі. На жаль, у вирішення соціальної проблеми вкотре втрутилося політиканство й особисті меркантильні інтереси.

Колись у мікрорайоні Перечина  Посьолок був дитячий садочок, який належав одному з підприємств. З розпадом СРСР виробництво збанкрутувало, садок закрили. Нині це приміщення аварійне – розвалюються дах і стіни. Колишній садок на вулиці Марії Підгірянки мав 2 корпуси під номерами 9 та 10. Й обидва 2002 року пустували. Тоді римо-католицька громада звернулася з проханням передати їй одну зі споруд. Обрали саме № 9, бо те приміщення краще збереглося. Нині у будівлі римо-католицької громади працює змішана дошкільна група, яку утримує міська влада. Там займаються 20 дітей із Посьолка.

"Та цих 20 місць для діток мікрорайону дуже мало, – зазначає міський голова Перечина Мирослава Гуранич. – Тож питання нового садка більш ніж актуальне. 2007 року ми розглядали варіант відновлення аварійного приміщення на вул. Підгірянки, 10. Однак у тому ж районі знайшли йому альтернативу в колишньому військовому містечку.  Це двоповерхова будівля клубу. По-перше, вона збереглася значно краще. По-друге, у будівлі можна розташувати 60 дітей. Тобто відкрити кілька груп, а також один початковий клас. А закинуте приміщення на вулиці Підгірянки 10, навіть коли його відремонтувати, розраховано лише на 20 дітей". Відтак депутати Перечинської міськради 2008 року проголосували за облаштування нового садка саме у будівлі колишнього військового клубу. За 50 тис. гривень розроблено проектно-кошторисну документацію, отримано всі дозволи й погодження. Тепер справа лише у грошах. На реконструкцію споруди, за словами Мирослави Іванівни, треба 3,1 млн гривень. Містечко таких грошей не має, тож сподівається на фінансову підтримку районної та обласної влад.

Та поки звідти фінансування ще не надійшло, перечинські обранці  вирішили перший етап робіт почати самотужки. А гроші на це залучити від продажу на аукціоні будівлі на вулиці Підгірянки, 10. Її стартова ціна – 95 543 гривні.

І тут, каже Мирослава Гуранич, втрутився колишній мер Перечина Іван Погоріляк. Зокрема, через наближені ЗМІ він обвинуватив мерію, що та продає дитсадок. А це, за версією екс-голови, порушення Закону "Про дошкільну освіту" та дії всупереч тезі обласної ради, що 2011-й на Закарпатті – рік дошкільної освіти.

Мер Перечина наголошує: це абсолютно безпідставні звинувачення, тому що будівля в документах дитсадком не називається і такою не є з 1992 року. Про це йдеться й у відповіді прокурора району: приміщення на вул. М. Підгірянки, 10, згідно зі свідоцтвом про право власності, є комунальною власністю міськради і не входить до мережі навчальних закладів Перечинщини.

Ба більше – саме Іван Погоріляк 2003-го зареєстрував приміщення не як садок, а записав тип об'єкту "Будівля". І головне: у рішенні від 25 березня 2003 року, прийнятому селищною радою і підписаному Іваном Погоріляком, говориться таке: "Перепрофілювати будівлю дитячого садка на вул. М. Підгірянки, 10, яка є комунальною власністю територіальної громади смт Перечин, на об'єкт комунального господарства виробничого призначення".  З цього документа випливає, наголошує пані Гуранич, що колишній чільник Перечина у ті роки навіть не планував відновлювати дитсадок. На папері чорним по білому написано про виробниче призначення будівлі. Мирослава  Іванівна додає: із 1999 до 2002 року Іван Погоріляк, узявши приміщення в оренду, виготовляв у ньому бруківку. І лише нині, коли теперішня влада знайшла нове приміщення для дошкільнят, екс-мер раптом захотів бачити садок ніде більше, а саме в аварійній споруді, яку колись перетворив на цех.

Нині продаж об'єкта призупинено Перечинським районним судом за позовом Івана Погоріляка. А все тому, каже Мирослава Гуранич, що є рішення Перечинської райради від 28 листопада 2002 року, в якому йдеться про те, що будівлю на вул. Підгірянки, 10 не можна продавати протягом десяти років. Тобто – до 2012-го. І саме це, вочевидь, послужило для суду вагомим аргументом. "Про існування цього рішення райради міські депутати, правду сказати, не знали, – зазначила Мирослава Гуранич. – Та коли нещодавно з'ясували, то звернулися до районних колег, аби ті вивчили ситуацію і скасували пункт про 10-річну заборону продажу". Однак районні обранці міську перечинську владу не зрозуміли – за скасування заборони проголосувало 14 депутатів із 30.

Таким чином, вийшло, що будівля на вул. Підгірянки, 10 й далі руйнується і постійно дешевшає. А будматеріали на реконструкцію, які можна було купити за гроші з її продажу, навпаки – дорожчають.

Тож поки дорослі топчуться на місці, дискутуючи, чи є приміщення, котре нагадує спороди Чорнобильської зони відчуження, дитячим садком, найменшим жителям Перечина та їх батькам сподіватися на повноцінний садочок поряд із будинком, мабуть, марно.

Ярослав Гулан, фото автора

22 березня 2011р.

Теги: садок, Перечин, Гуранич

Коментарі

Нікон 2011-04-08 / 09:15:00
Підтримую мера м Перечин Мирославу Гуранич! Його потрібно продати, бо на слідуючий рік він і половини ціни коштувати не буде, а ми залишимося без дитсадка...

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи