Ужгородські граки вподобали Францію, а в Боздоський парк зачастила лисиця

Лисиця і виноград – сюжет езопівської байки кілька років тому можна було споглядати з вікон корпусу УжНУ на Бамі, коли навколо нього ще росли виноградники. Сюди інколи навідувалися руді. А ще тоді там пурхали фазани й бігали зайці. Чим цікава фауна Ужгорода сьогодні, дізнавався кореспондент «Замку».

Ужгородські граки вподобали Францію, а в Боздоський парк зачастила лисиця

Обласний  центр уподобали собі і рептилії, і птаство, і дрібна звірина. Хтось живе сезонами, а хтось – постійно. За що ж люблять Ужгород брати наші менші?

"Головне, що приваблює тварин у містах, – це сміття, – розповідає кандидат біологічних наук, доцент УжНУ Людвіг Потіш. – Вони його споживачі. Види, що живуть завдяки побутовим відходам людей, називаються рудеральними".

То хто "отаборився" по сусідству з ужгородцями? Серед птахів найбільш екзотичними в місті, напевне, нині є вухаті сови. Вони вподобали собі парк в обласній лікарні імені А. Новака. "Вперше в Україні цей вид пернатих хижаків з'явився в Тернополі. А в нас їх помітили 1988 року, – каже Людвіг Адальбертович. – Відтоді вони в Ужгороді масово зимують. Бувало, коли їх нараховували й 180 штук. Дослідження показують, що це саме зимові формування. А от звідки птахи прилітають, поки що не з'ясовано. Я їх кілька разів кільцював, але жодна з тих сов не поверталася".

Річка Уж приваблює птаство тим, що в межах  міста досить рідко замерзає. Це й подобається бакланам, котрі час од часу прилітають до нас із замерзлого водосховища Ширава на території Словаччини. А ще на Ужі інколи зимує хохлата чернеть (схожа на дику качку. – Авт.) та лебеді. Уже давно "прописалися" на водоймі обласного центру крижні (в народі – дика качка. – Авт.). Біля пішохідного мосту інколи літають мартини, яких ужгородці чомусь називають чайками. "Цих птахів нараховується близько 30 видів, – зазначає Людвіг Потіш. – А в Ужгороді зимують мартин річковий, озерний, сріблястий і жовтоногий. До речі, на півдні України вони мешкають поблизу сміттєзвалищ. А в нас не бояться залітати до міста, тим більше, що люди підгодовують їх із мосту".

Рудеральними  птахами Ужгорода є голуби, горобці й граки. Останніх у народі плутають із воронами, хоча їх у місті досить мало. "Колонія граків жила у 90-і й на острівцеві Ужа поблизу Боздоського парку, – каже наш співрозмовник. – Однак, коли там зрубали дерева, птахи зникли. До речі, як показало кільцювання, наші граки на зиму летять до Франції. А ті, що нині на вулицях, – гості з Центральної Росії".

Говорячи про дрібних звірків, Людвіг Потіш зазначає, що легше сказати, чого в Ужгороді немає, ніж є. Наприклад, за будинками на Проспекті Свободи, зокрема, біля НВК "Пролісок" часто можна побачити білок.

Серед інших вирізняється кам'яна куниця. Вона полює  на гризунів і птахів. Забігає інколи в місто й заєць. Правда, після того, як виноградники у мікрорайоні Червениця забудували, косоокому там уже робити нічого. Рівно як і фазанам, котрі теж водилися в тому районі.

Типовими гризунами для Ужгорода є пацюк сірий та хатня миша. Їх у дикій природі майже нема. Ці сусіди завдають нам чимало клопоту, не кажучи вже про те, що переносять небезпечні хвороби (як-от туляремію чи лептоспіроз). Загалом, для гризунів, якщо на них не полює людина, умови в місті ідеальні – природних ворогів мало, а їжі достатньо. Найбільшим із них в Ужгороді можна вважати ондатру, яка родом із Північної Америки.

Клопоту ужгородцям завдають і вужі, які дуже полюб¬ляють міські береги річки, а особливо обмуровані набережні біля пішохідного моста. "Про причини такої "любові" до цих ділянок у мене не раз запитували, – каже Людвіг Потіш. – Насправді все дуже просто: побутові відходи – їжа для гризунів, зубасті, своєю чергою, – пожива для вужів. Крім того, кам'яна стінка набережних дуже швидко нагрівається на сонці і є ідеальним місцем для відпочинку холоднокровних рептилій.

А в Боздоському парку, виявляється, живе... сім'я лисиці. Як зазначає пан Потіш, руді тут мешкають уже десятиліття.

Ярослав Гулан

17 березня 2011р.

Теги: фауна, тварини, Людвіг Потіш, хижаки, птахи

Коментарі

ужгородець 2011-03-18 / 01:34:00
Дякую за цікаву статтю! Друкуйте побільше такого матеріалу.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи