Життя після вибуху. Мешканці мукачівського будинку чекають на компенсацію збитків та закінчення ремонту

13 жовтня минулого року мешканці цієї споруди запам’ятають назавжди – тут пролунав вибух, що зруйнував кілька квартир 5-го поверху й пошкодив інші оселі. Та можна вважати, що люди народилися в сорочці – на щастя, ніхто тоді не загинув. Чи відійшли мукачівці від нічної НП через майже 5 місяців і чим живуть нині, спробував дізнатися «Замок».

Життя після вибуху. Мешканці мукачівського будинку чекають на компенсацію збитків та закінчення ремонту

П'ятиповерхівку, що на вулиці Набережній під номером 4, від решти будинків нині відрізняють лише голі цегляні стіни на 4-му та 5-му поверхах. Гості міста над Латорицею навіть можуть подумати, що штукатурка тут обвалилася від часу. Проте тутешні точно знають – це відновлені після нічного вибуху стіни квартир.

Сьогодні не всі мешканці дому охоче спілкуються про ту нічну подію. Воно й не дивно – лю¬ди постраждали й морально, і матеріально. Жителька 3-го поверху під'їзду, де стався вибух, скаржиться, що її оселю не зарахували до списку тих, що суттєво постраждали. Відтак на відшкодування власних збитків вже й не сподівається. А єдине, чим задоволена – умовами проживання в готелі – туди після НП поселили мешканців 2 під'їздів.

Квартира пенсіонерки Інни Александрової на 5-му поверсі – через одну від тої, де вибухнуло. Жінка пам'ятає той момент: читала книгу, коли раптом почула сильний звук. А через уже вибите вікно виднілося полум'я. "Я подумала, що це у нас у квартирі гахнув котел, – пригадує Інна Володимирівна. – Але потім згадала, що свій того вечора вимкнула". Від вибухової хвилі в оселі тріснула стіна, повилітало скло з шибок, навіть  шафа впала. Лише завдяки тому, що стінка зведена з гіпсокартону, а отже – скріплена всередині дротом, її уламки не завалилася на господиню. Інна Александрова каже: аби квартиру відремонтували, довелося особисто щочетверга ходити до ЖЕКу й нагадувати про себе. Зрештою, стінку полагодили. А із грошової компенсації, каже Інна Александрова, отримала лише 500 гривень.

Інший житель – Сергій Федорович, зазначає: найбільше в домі (крім тої квартири, де власне вибухнуло), дісталося, звісно, оселі, що поряд. На жаль, ми не застали господарів удома. Зі слів сусідів, тепер та родина наче живе в коробці недобудованого дому серед голих цегляних стін. Вибух повністю зруйнував їхню квартиру, знищивши абсолютно все. Дякувати Богу, що залишилися живі.

Ще одна мешканка дому, пенсіонерка Світлана Капуш, пригадує: як повернулася після евакуації до квартири, там усе було вкрите сажею. Полиці на кухні позлітали зі стін. Працівники ЖЕКу побілили їх і прікрипили шафи. А от двері квартири, які через вибух злетіли з петель, довелося міняти вже за свій рахунок. Нині жінці терміново треба замінити пошкоджену раму на балконі. Пенсії у 800 гривень на це явно не вистачає. Через пошкоджений балкон і двері до нього в квартирі холодно – ні цент¬ралізованого, ні індивідуального опалення в пані Світлани немає.

Пан Павло на Набережній, 4 сам не живе – у квартирі мешкає його донька. Чоловік каже, що на допомогу ні від кого не сподівається – нині разом із товаришем робить наново ремонт. Незадовго до надзвичайної події, між іншим, уже ремонтував, а тепер знову все  з нуля. Каже, що будматеріалів, які виділили, не вистачило для всіх.

У квартирі, де стався вибух, сьогодні ніхто не живе. Мешканці будинку кажуть, що квартира була порожньою і в ніч вибуху. Деякі з них не виключають, що надзвичайна ситуація сталася зовсім не через газ – хтось нібито підклав вибухівку. Та поки це лише чутки.

До слова, достеменної причи¬ни вибуху не озвучено – за фактом правоохоронці ще провадять розслідування. Одна з версій – через газ. Та, як повідомили "Замку" у мукачівській мерії, газовики свою вину заперечують. Хто має правду, а хто ні, повинно б установити слідство. А вже після цього можна визначати, кому належить компенсувати людям шкоду.
 
За словами мера Мукачева Золтана Ленд'єла, аби повністю відновити будинок, потрібно 1,8 мільйона гривень. Коли слідство встановить, що винні в надзвичайній події газовики, їм доведеться знайти ці гроші. А от якщо  власник квартири, то навряд чи від приватної особи можна буде отримати таку захмарну суму. Тоді для міста це стане великою проблемою. Адже додатково такі гроші і в бюджеті Мукачева знайти не так уже й просто. Тим більше в час економічних негараздів і в умовах браку державного фінансування будівництва. Відомо, що у європейських країнах у подібних випадках діє страховка. Тож й збитки людей через пожежу, паводок чи інші надзвичайні ситуації компенсують страхові компанії. В Україні ж страхування майна ще не є таким популярним. Відповідно, у разі якоїсь біди люди найчастіше апелюють до найближчої влади – як правило, місцевої. І якщо та не може нічим допомогти, лишаються з своїми проблемами сам-на-сам. Дуже добре, що місту вдалося виділити 124 тисячі гривень: вони пішли на харчування й проживання людей у готелі (на час, коли мешканців двох під'їздів евакуювали). Крім цього, за 290 тисяч із міського й 40 тисяч гривень із обласного бюджетів удалося дотягнути поверхи й відновити комунікації. Тож, доки винуватців не встановили, весь тягар ліквідації наслідків вибуху, як бачимо, ліг на місцеву владу.

Ярослав Гулан,  фото автора

17 березня 2011р.

Теги: вибух, газ, ремонт, компенсація

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи