Газове протистояння: Населення та «Закарпатгаз» – хто кому винен?

«Закарпатгаз» необґрунтовано нараховує зайві кубометри спожитого газу своїм користувачам – із початком зимових місяців ця тема активно циркулює як у суспільному середовищі, так і в інформаційному просторі. На те, що змушені платити за газ, який не споживали, скаржаться багато закарпатців. «Люди роблять із мухи слона», – парирує «Закарпатгаз», наголошуючи, що всі переплати вигідні самим споживачам.

Газове протистояння: Населення та «Закарпатгаз» – хто кому винен?

Споживачі – "Закарпатгаз". Pro і Contra

Зауважень до роботи газовиків із боку населення упродовж останнього часу назбиралося чимало. Залишені без роз'яснень претензії збурюють людей та підсилюють напруженість в обговоренні газової теми. Спробу дати вихід цьому "газовому протистоянню" ми зробили, перевівши його у формат діалогу. Для цього були систематизовані та передані керівництву газового монополіста області основні нарікання споживачів (Pro). Озвучити контраргументи "Закарпатгазу" у відповідь на критичні зауваження із боку населення погодилася радник голови правління підприємства Вікторія Томинець (Contra).

Pro: Люди стверджують, що показники на їхніх газових лічильниках і ті, що значаться в чергових квитанціях, дуже часто не співпадають. І це "неспівпадіння" завжди на користь "Закарпатгазу". Споживачам можуть нарахувати "зайвих" 100-200, а буває і 700 "кубиків" газу. "Усе робиться для того, аби заплутати людей, бо не кожна старенька бабуся із села може у цій ситуації розібратися, та й часто не має часу на це", – скаржаться закарпатці на інтернет-форумах.

Contra: Слід розуміти, що працівники "Закарпатгазу" фізично не можуть миттєво зняти точні показники в усіх абонентів. Для цього довелося б наймати цілу армію контролерів. Наші підлеглі з 15-16 числа кожного місяця регулярно проводять звірки. Проте у першу чергу слідкувати за своїми обсягами споживання газу мають самі мешканці. Саме вони зобов'язані першого числа місяця фіксувати їх та оплачувати використані обсяги блакитного палива упродовж десяти днів.

У нас же розроблені нормативи, за якими для кожного  споживача індивідуально вираховується середньодобова норма використання газу (виходячи із раніше знятих показників). За цих розрахунків до уваги також береться те, які газові прилади наявні у людини, а також враховується температурний коефіцієнт для споживачів, які мають газові котли (зрозуміло, що протягом зимових місяців споживання газу різко збільшується). Тобто зняли показник, скажімо, 15 чи 20 числа, а відтак прогнозується приблизна кількість кубів газу, які кожен конкретний абонент може спожити протягом місяця. Саме ці індивідуальні прогнози й відображені у квитанціях.

Звичайно, така методика не враховує випадків, коли, наприклад, споживач разом із сім'єю виїхав на новорічні свята відпочивати і, скажімо, два тижні не користувався газом. Або ж людина вирішила раптом перейти на економний режим споживання. Саме в результаті таких обставин і виникає ситуація, коли споживач може отримати квитанцію із начебто "зайвими" кубами газу. Однак у цьому ніякої трагедії – переплата буде врахована як аванс наступних платежів. Абоненту така ситуація може бути навіть вигідною: при підвищенні тарифів виявиться, що за частину спожитого газу він уже розрахувався за старими, нижчими цінами.

Квитанції чи платіжні книжки – обирає споживач

Pro: Чимало споживачів по-своєму вирішують проблему переплат. Люди стверджують: краще розраховуватися за абонентськими книжками – сплачувати рахунки за фактичними показниками лічильників, а не за квитанціями із "зайвими" кубами...
Contra: Сьогодні "Закарпатгаз" надає споживачам альтернативу: люди самі можуть обирати, як проводити розрахунки. Ми ж тільки намагаємось трохи полегшити життя своїм користувачам, щоб вони не оббивали пороги, бігаючи по інстанціях, не стояли в чергах, не проводили самі обрахунків.

Pro: Особливо загострюється проблема "зайвих кубів" із наб¬лиженням нового календарного року. Споживачі побоюються, що їх можуть через перевищення лімітів споживання газу (гіпотетичних, "квитанційних", а не реальних) перевести у вищу цінову категорію, а недоплачені (згідно з квитанціями) "боргові" суми перерахувати  за новими, вищими розцінками.

Contra: Якщо виникає спірна ситуація, коли, наприклад, показники квитанції відрізняються від показників лічильника і ця різниця відіграє вирішальну роль у переведенні споживача за підсумками року у вищу платіжну категорію, то людина завжди може звернутися до "Закарпатгазу" для перегляду цього рішення. У разі, якщо з'ясується, що лічильник у споживача справний і жодним чином умисно не змінювалися його показники, то береться до уваги попередня контрольна звірка, зроблена нашим працівником, та покази лічильника, які були зафіксовані на 1 січня та оплачені упродовж десяти днів. При цьому робиться ще одна звірка – за результатами обсягів спожитого газу у січні. Якщо все узгоджується, діятиме нижча цінова категорія. Проте, не слід сподіватися на перерахунок на їхню користь тим абонентам, які, не обмежуючи своїх звичних об'ємів споживання газу, помітили різке зменшення показів лічильника (що може свідчити про його несправність) та негайно не поінформували про це "Закарпатгаз".

Перевірка лічильників – справа обов'язкова

Pro: Закарпатці нарікають, що часто прохання переглянути некоректно нараховані кубометри та суми працівники газового монополіста відмовляються брати до уваги або ж формально погоджуються, проте підкреслюють те, що лічильники споживачів повинні спершу пройти експертизу. Відтак зазвичай виявляється, що є необхідність встановлювати нові вимірювальні прилади, – тільки у цьому разі, наголошують співробітники "Закарпатгазу", можливий перерахунок. Люди скаржаться, що заміну проводять за кошт споживачів та ще й не надто оперативно. А упродовж кількох днів, часто й тижнів без лічильника, кількість спожитого газу розраховують відповідно до площі приміщення. Скажімо, сім'я живе у двоповерховому будинку, опалює лише дві кімнати, а рахунок виставляють за весь дім.

Contra: Усі лічильники абонентів "Закарпатгазу" проходять три види повірок – чергову (здійснюється кожні 5 років), позачергову (здійснюється у разі виникнення якихось збоїв у роботі приладу або підозр щодо його несправності) та експертну (у разі виявлення зовнішнього втручання, порушення пломб лічильника тощо). Максимальний термін, на який лічильник може вилучатися на повірку, – два місяці. Протягом цього часу абонентові, у разі, якщо відсутні дії щодо заниження ним показників лічильника, нарахують стільки ж кубометрів, як і за відповідний період попереднього року (на основі його середньодобової норми споживання). Якщо ж за основу нарахувань на час чергової повірки лічильника бралася не індивідуальна середньодобова норма споживання, а загальна площа приміщення, звертайтеся до нас, у центральний офіс в Ужгороді (вул. Погорєлова, 2) із відповідною заявою. Якщо перевірка усе підтвердить, ситуацію вирішимо, а винуватих працівників покараємо.
 
Що ж стосується заміни непридатних до застосування лічильників, то за них має сплачувати не "Закарпатгаз", а абонент, який є їх власником. Те ж саме стосується і газових котлів. Тому ми завжди радимо абонентам уважно підходити до вибору цих приладів, не надто економити на їх якості та обов'язково дізнаватися при покупці, хто здійснюватиме їх гарантійне і технічне обслуговування. Зазвичай ним за заявками (платно) займаються наші ж майстри. Проте слід наголосити: якщо є загроза виникнення якоїсь непередбачуваної аварійної ситуації (наприклад, людина відчуває запах газу або має підозри з приводу несправності газового обладнання, пошкодження відповідних труб), то не лише можна, а й необхідно звертатися в аварійну службу газу (за телефонним номером 104).

Обслуговування газового майна:  моя... труба скраю?

Pro: Протягом останніх років закарпатські села активно газифікувались. Від протягнутої (силами центрального чи місцевого бюджету) до села газової труби люди зазвичай уже за власний кошт проводили собі газ до осель. Відтак часто постає питання: хто має утримувати у належному стані, ремонтувати та фарбувати вуличні ділянки газопроводу? Споживачі переконані, що це у компетенції представників "Закарпатгазу". Натомість чують, що то їхній обов'язок. Так само газовики відмовляються проводити ремонт газового обладнання у квартирах закарпатців, посилаючись на те, що вони не надають таких послуг. Тобто, виходить, люди сплачують за газопостачання, але при цьому мусять самі розбиратися з усіма "довколагазовими" проблемами.

Contra: Стосовно обслуговування та підтримання у належному технічному стані вуличних газопроводів, то це компетенція нашого підприємства (окрім частини газопроводів на Ужгородщині та Берегівщині, які наразі не передані на баланс "Закарпатгазу"). А за обслуговування всіх внутрібудинкових комунікацій багатоповерхових будівель відповідають ЖРЕРи. У приватному секторі певні види робіт на дворових частинах газопроводів у рамках планово-технічного обслуговування здійснюються за кошти підприємства. Серед них, зокрема, перевірки на щільність, герметичність, наявність тяги. Усе ж, що стосується витратних ремонтних робіт, заміни деталей, проводиться за заявочним обслуговуванням за кошти споживача.

Наталія Тернавська

"Закарпатгаз" P.S.: Потребує роз'яснення й питання впровадження пені для населення (раніше цю санкцію застосовували тільки до юридичних осіб). Законом встановлена пеня для населення на борг, який утворився лише з 1 січня 2011 року.

Нарахування здійснюватимуть на заборгованість, починаючи з 21 числа кожного місяця (тобто якщо квитанції про оплату не надійшли на підприємство до 20 числа). Розмір пені наразі не врегульовано, чекаємо рішення Національної комісії з електроенергетики. Проте, якщо таке рішення не буде прийнято, у нас уже напрацьований механізм, за яким ми зможемо визначати відповідні розміри самостійно. Наразі законодавчо встановлено лише обмеження максимального можливого розміру пені, який не повинен перевищувати подвійної облікової ставки НБУ, тобто нині це 15,5 % із розрахунку на рік.
 
Також із поточного року при здійсненні розрахунків за газ враховуватиметься індекс інфляції за ті місяці, коли людина мала борг. Практично це виглядає приблизно так: якщо у споживача протягом місяця була заборгованість у розмірі 1000 гривень, то йому доведеться сплатити близько 25 гривень додаткових нарахувань. Погашення пені є першочерговим. Тобто, умовно кажучи, якщо у людини в рахунку вказана сума 1000 гривень за спожитий газ та 25 гривень пені, а оплатить вона лише 1000 гривень, то власне за газ врахують лише 1000-25, тобто 975 гривень.

Споживачі P.S.: У газовому протистоянні "споживачі – "Закарпатгаз" з'явився також прецедент офіційного звернення до МВС із заявою про, як кваліфікує сам позивач, злочинні дії даного підприємства. Постраждалий вказує на факт нарахування йому ПАТ  "Закарпатгаз" зайвих кубометрів на суму понад 400 гривень. Наразі звернення до міліції не дало очікуваного результату, і позивач оскаржує бездіяльність слідчого Мукачівського МВ УМВС у Закарпатському окружному адміністративному суді.

17 березня 2011р.

Теги: Закарпатгаз, газ, газовики, газовий

Коментарі

оксана 2015-10-07 / 04:18:58
якщо в мене зняли личильник на провирку чи повинна я платити 100гривень за пломбу

ІШТВАН 2013-04-02 / 12:54:02
ГАЗОВЕ ГОСПОДАРСТВО ПРАЦЮЄНА СВОЮ КОРИСТЬ...

власта 2013-03-28 / 22:36:55
хто придумав ці перевірки, контролери ходять. невже в наш час так повинно бути ? Людина платить за газ. а не платить, тоді розбирайтесь... Стільки працівників в газ.госп. думаю позначається і на ціні нашого газу.... НІДЕ в світі такого нема. Позор державі , так принижувати своїх людей. Вам панове в газовому господарстві до цивілізаціїї як до КИЄВА РАЧКИ......

ганна 2013-03-24 / 20:12:08
якщо газове господарство вважає, що лічильники треба перевіряти,то хай подбає про ремонт (у випадку несправності лічильника, якщо споживачем лічильник не пошкодив) в паспорті до лічильників указано- термін служби 40 років. А із нас роблять "козлів", вимагаючи придбати нові лічильник. Беспредел.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи