Директор Мукачівської центральної районної бібліотеки Ганна Дорош: Інтернет ніколи не замінить книгу

Головний офіс Мукачівської центральної районної бібліотеки, яка була створена одразу після Другої світової війни, знаходиться у правобережному мікрорайоні міста над Латорицею, у Росвигові. Книжкові філіали існують практично у кожному селі Мукачівщини. Їх нараховується 62, а у селі Великі Лучки діє навіть спеціалізована дитяча бібліотека.

Директор Мукачівської центральної районної бібліотеки Ганна Дорош: Інтернет  ніколи  не замінить книгу

Нещодавно завершився капітальний ремонт центральної бібліотеки – перекрили дах будівлі, замінили підлогу, вікна, провели реконструкцію службових приміщень. Для більш якісного обслуговування читачів району бібліотекарі отримали сучасні книжкові стелажі, нові комп'ютери і мікроавтобус. Усе це директор МЦРБ Ганна Дорош пов'язує з тією реальною увагою влади, яку приділяє розвитку духовності населення відділ культури та керівництво Мукачівської РДА і райради.

Відтак бібліотекарі прагнуть залучити якомога більше жителів сіл до проведення вільного часу з книжкою. Щоквартально відбуваються зустрічі з відомими і видатними людьми Мукачівщини. До свят готуються тематичні виставки наявної у фондах бібліотеки літератури. Зворушливими і пам'ятними стали літературні вечори, проведені нещодавно у Лохові, Страбічові, Ракошині та Великих Лучках, де в гості до своїх односельчан прийшли Іван Лукеча, Федір Рубиш, інші місцеві вихідці, які шановані далеко за межами краю. У лютому в приміщенні Мукачівської РДА відбулася презентація видань, присвячених учасникам страшної війни в Афганістані. Наприкінці березня планується творча зустріч у Лохові з художником Юрієм Герцем, який радо відгукнувся на пропозицію односельчан відзначити його життєвий ювілей.

– Прищеплювати  любов до літератури треба змалку, – вважає Ганна Юріївна. – Якщо дитині у ранньому віці сподобається читання, вона завжди братиме книжку в руки і шукатиме в ній утіху та пораду. Тут важливим є особистий приклад батьків, які для малечі стають головним життєвим авторитетом.

Кожна сільська бібліотека написала у формі  реферату невеличку історію свого  культурницького закладу в контексті історії рідного села. Такі краєзнавчі розвідки прищеплюють почуття патріотизму, любові до рідної землі й тих людей, які на ній живуть і працюють. Подібні форми спілкування є важливим елементом виховання справжніх громадян України.

Працівники  районної бібліотеки готують своїм  відвідувачам й методичні рекомендації щодо підбору літератури про лікарські  рослини, різноманітні хвороби та способи  їх лікування, для студентів вони завжди раді знайти навчальну та наукову літературу, особливо фахову. Активно працює форма міжбібліотечного книжкового обміну. Через книжковий каталог кожний абонент може замовити необхідне йому видання. Тісна співпраця існує з Центральною міської бібліотекою і книгозбірнею Мукачівського державного університету.

Щороку з  районного бюджету виділяються кошти  для придбання нових книжок. Але  попередньо керівництво районної бібліотеки проводить через анкетування опитування щодо того, яку літературу потребують відвідувачі у сільських філіалах. Останнім часом чималим попитом користується дитяча література та книжки українських і світових авторів, які школярі вивчають за навчальною програмою середньої шкільної освіти.

– На жаль, – констатує директор МЦРБ Ганна  Дорош, – книжки значно подорожчали, не кожна мати в змозі  купити дитині дороге видання. Тому на допомогу сільським родинам тут приходить бібліотека. Наші фонди постійно поповнюються. Якщо у 2000-му році надходження книгозбірні сягнули дві тисячі примірників, то минулоріч зуміли закупити понад 5,5 тисяч книжок. Цього року надійшла нова партія, яку зараз бібліотекарі готують до передачі у сільські філіали. Усього у фондах районної бібліотеки накопичилося понад 600 тисяч книжок різноманітної тематики. Маємо договірні угоди з книжковими магазинами Мукачева, які постачають нам потрібну літературу.

Виписуємо для читачів й періодичну пресу, урядові газети і дитячі журнали. Телевізор не завжди надасть достатній обсяг оперативної інформації. З такими документами, як закони, укази, постанови, розпорядження, краще знайомитися у друкованій, ніж у електронній формі.

Два роки тому скоротилася бібліотека в селі Щасливому. Вона функціонувала у місцевої жительки вдома, і, звісно, в таких умовах якісного обслуговування читачів не забезпечувала. Тому книжковий фонд перенесли в сусідні Копинівці, куди до середньої школи ходять й учні зі Щасливого. Поряд є бібліотеки в Бобовищах і Микулівцях. У Грабові, через його віддаленість, працює пункт видачі книжок, а біб¬ліотеку в Ґоронді-Майорні, яка існувала в домашніх умовах, перевели до основної – у  Ґоронді. Між сільськими бібліотеками влаштовують конкурси на краще обслуговування. Так, у Пістрялові спільними зусиллями сільського голови і відділу культури Мукачівської РДА капітально відремонтовано місцеву книгозбірню, яка розміщена під єдиним дахом із сільрадою й будинком культури. Як приз колектив отримав новий комп'ютер. Щороку за бюджетні кошти району поступово провадять капітальні ремонти біб¬ліотечних приміщень.

Тож директор Мукачівської центральної районної бібліотеки Ганна Дорош оптимістично дивиться в майбутнє сільських книгозбірень Мукачівщини й сподівається, що цікаве паперове видання ніколи не витіснить Інтернет.

Олексій Філіппов

08 березня 2011р.

Теги: бібліотека, книга, інтернет

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи