П’ять мільйонів інвестиційних крон закарпатська делегація «привезла» з Чехії

Минулого тижня на запрошення гетьмана краю Височини Чеської Республіки Їржі Бєгоунека офіційна делегація від Закарпаття на чолі з головою облради Іваном Балогою відвідала цей край.

П’ять мільйонів інвестиційних крон закарпатська делегація «привезла» з Чехії

У складі закарпатського десанту потужна коман¬да перемовників – перший заступник Ужгород¬ського міського голови Віктор Трикур, керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович, депутат облради Володимир Чубірко, заступник голови ОДА Іван Качур, голови районних рад: Міжгірської – Іван Ярема, Виноградівської – Олег Любімов, Ужгородської – Михайло Фединець, начальники управлінь.

Поїздка хоч була і нетривалою, всього два дні, втім доволі результативною. Височинці й закарпатці домовлялися щодо майбутніх проектів, а також побували на презентації фільму на соціальну тематику "Микола – знову в Колочаві".

Першого дня закарпатська делегація зустрілася з гетьманом краю Їржі Бєгоунеком та крайовими депутатами, з якими предметно обговорили питання дальшої співпраці й реалізації спільних проектів у різних напрямках господарювання. На зустрічі зазначали, що край Височина вже третій рік співпрацює із Закарпаттям. Удалося зреалізувати низку проектів у галузі соціальної сфери, молодіжних і мистецьких обмінів, а також залучення інвестицій. За цей час на співпрацю із Закарпаттям Височина виділила майже 15 мільйонів чеських крон. Їржі Бєгоунек запевнив закарпатських партнерів, що на 2011-й рік край виділить ще 5 млн крон (2 млн 250 тис. гривень). Сторони домовилися, що кошти підуть на спільні інвестиційні проекти, а також на обмін групами молоді (школярів, студентів), діячів мистецтва тощо.

Представники закарпатської делегації відзначили, що чеські інвестиції вже приносять реальну користь краянам. Так, мешканці Тячівської філії дитячого будинку інвалідів, учителі й учні сіл Лазещина й Стримба Рахівського району, працівники й пацієнти лікарських амбулаторій Міжгірського району згадують депутатів крайової ради Чехії зі щирою вдячністю. Залучені кошти дозволили наблизити умови для праці й навчання у ряді шкіл і лікарнях до європейських стандартів.

Відтак у рамках програми перебування наша делегація взяла участь у прем'єрі фільму "Микола – знову в Колочаві" за романом Івана Ольбрахта, де голов¬ні ролі зіграли юнаки і дівчата з дитячих будинків чотирьох країн – Чехії, Словаччини, Польщі й України. Знімальним майданчиком було село Колочава на Міжгірщині. Шестеро осіб, причому двом із них довірено виконувати головні ролі – народного месника Шугая та його коханки Ержіки, – вихованці Вільшанського дитбудинку. У кінотеатрах, як зазначив гетьман краю, і на телебаченні фільм буде показано після міжнародного кінофестивалю "Розумові здібності" влітку нинішнього року. Проектна група не робить таємниці зі своїх амбіцій – виграти нагороду в цьому конкурсі. "Цей міжнародний проект є доказом того, що люди з обмеженими розумовими можливостями не тільки дивляться кіно, а можуть активно сприяти розширенню кіноздобутків. Просто їм треба трохи допомогти", – заявив гетьман краю Височіна Їржі Бєгоунек.

Наприкінці зустрічі чеський чільник охарактеризував співпрацю із Закарпаттям плідною й цікавою, взаємини – щирими, які спонукають до поваги всього, що пов'язано з Україною й Закарпаттям зокрема, закликав до продовження ділових взаємин.

Голова облради Іван Балога подякував гетьманові Височини й крайовим депутатам за щирий і теплий прийом та зазначив, що співпраця, яка ґрунтується на взаємоповазі, повинна поглиблюватися й розвиватися.

– Ми горді з того, що маємо таких щирих друзів, що співробітництво між Закарпаттям та Височиною може служити прикладом реалізації європейської політики Східного партнерства, – відзначив Іван Балога. – Транскордонна співпраця – один із пріоритетів у діяльності обласної ради. І це зрозуміло: регіон перебуває на стику рубежів України й чотирьох інших держав – Словаччини, Румунії, Угорщини та Польщі. Отож кому, як не закарпатцям, співпрацювати з сусідами. Переконаний, що нинішній склад обласної ради зможе "затягнути" в область ще чимало інвестиційних проектів.
Закарпатці подякували керівництву краю Височина, особисто панові гетьману Їржі Бєгоунеку, депутатам крайової ради й членам правління благодійного фонду "ВіЗа", всім добротворцям, які інвестують у соціальні проекти на Закарпатті.

Навесні чехи пообіцяли  ві¬зит-відповідь. Планується, що сторони остаточно узгодять програми дальшої співпраці.

Сергій Попович

 

07 лютого 2011р.

Теги: делегація, Чехія, інвестиції

Коментарі

Читач 2011-02-08 / 00:37:00
...автор хоч розуміє різницю між коштами інвестиційними та благодійною допомогою?
Як для голови облради та інших керівників це вартість їх трьох авто :)))) К О В Д О Ш І !!!

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи