Міністр МНС очолив нараду урядовців, які шукали відповідь, як врятувати наше Солотвино

Ще кілька десятків років тому Солотвинський солерудник був у списку найуспішніших та найпотужніших підприємств області, а нині назва підприємства асоціюється з безгос¬подарністю, занедбаністю та загрозою техногенної катастрофи.

Наприкінці минулого року ситуацію на солеруднику визнали надзвичайною державного рівня. Про її масштаб свідчить хоча б той факт, що наразі загальний об’єм карстових проваль у межах гірничого відводу шахтних виробок становить близько трьох мільйонів (!) кубометрів.

Щоб прийняти спільне рішення  щодо подальшої долі солерудника,  минулого тижня у Солотвино з візитом навідався Міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога. За його головування проведено виїзне засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. До шахтарського селища також прибули представники центральної виконавчої влади, керівництво області і району.

Передусім, Віктор Балога та високопосадовці оглянули територію, де утворилися карстові провалля. Одне з них – біля електропідстанції – з’явилось у грудні минулого року.

Зі  слів головного інженера солекопальні Сергія Проскури, наразі залишився  лише один спуск до шахти, але і  його Держгірпромнагляд заборонив використовувати.

Після оглядин візитери зібрались на нараду. Вислухавши доповідачів,  Віктор Балога висловив упевненість у тому, що  солерудник однозначно не повинен бути у віданні Мінагропромполітики, як зараз. Насамперед, тому, що складно контролювати ефективність використання коштів, виділених із державної казни.

Головне завдання нині – убезпечити людей від техногенної катастрофи, – наголосив урядовець. – Тож надалі підприємством повинна опікуватися облдержадміністрація. Саме обласна влада має виступити замовником усіх необхідних робіт. А кошти на це виділятимуться з держбюджету.
Академік  НАНУ В’я¬че¬слав Шестопалов наголосив, що в такому разі слід передбачити фінансування комплексних геологічних досліджень зон карсту. Бо якщо просто закидати провалля землею, то через 3-5 років ситуація повториться.

Таким чином, враховуючи пропозиції і доповнення, комісія доручила ряду міністерств та Закарпатській ОДА підготувати і подати Кабміну проект рішення Уряду про виділення коштів з резервного фонду держбюджету для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на Солотвинському солеруднику. А Закарпатській ОДА з іншими зацікавленими органами треба підготувати та подати до Кабміну проект Державної програми розв’язання екологічних, соціальних та виробничих проблем смт Солотвино на 2012-2014 роки. У Міністерстві охорони здоров’я повинні при коригуванні держбюджету передбачити кошти на будівництво нової алергологічної лікарні.
На засіданні йшлося і про виконання заходів, передбачених Програмою комплексного про¬типаводкового захисту в ба¬сейні Тиси на 2002—2006 ро¬ки та прогноз до 2015 року. Начальник облводгоспу Володимир Чіпак у своєму виступі відзначив, що ріст фінансування програми в останні роки дав можливість надійніше вберегти населені пункти регіону. Разом з тим, проблема захисту мешканців, господарських об’єктів і сільськогосподарських угідь від затоплення поки що залишається однією з найгостріших для краю. До того ж, аби відновити порушені грудневим паводком ділянки захисних споруд, потрібно близько 58 млн. грн. Віктор Балога запевнив, що скоріше за все, вже у березні  фінансування протипаводкової програми відновиться.
Після засідання Міністр НС Віктор Балога відповів на запитання журналістів та поспілкувався з мешканцями селища.

Наталія МАДЖАРА

07 лютого 2011р.

Теги:

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи