Підручники все під’їжджають. Десятикласників поки що так і не забезпечили книжками для навчання

Ситуація зі шкільними підручниками в Україні, безумовно, покращала у другому семестрі навчального року, як порівняти з початком вересня, проте вона й близько не вирішена. Нагадаємо, восени стало відомо, що чимало книжок для навчання так і не побачили світу. Особливо гостро це питання постало перед десятикласниками, яким нових підручників тоді взагалі не дісталося.

Підручники все під’їжджають. Десятикласників поки що так і не забезпечили книжками для навчання

Звісно, Міносвіти запевняло, що посібники обов'язково будуть, але пізніше. Принаймні, до Нового року – точно. А на період відсутності навчальної літератури чиновники запропонували користуватися книжками, викладеними на сайті міністерства. Фактично, це означало – забезпечуйтеся, школярі, літературою самостійно. Ноутбуки по кишені далеко не всім, до того ж не факт, що кожен учитель дозволить ними користуватися в себе на уроках. Роздрукувати ж підручник не так уже й дешево.

Нині, коли розпочався другий семестр, виявилося, що хоча літературу для десятикласників і постачали впродовж осінніх місяців та грудня, однак усім її і нині не вистачає. "Наразі ми отримали підручники зі всіх предметів, окрім історії України, – повідомила "Замку" бібліотекар Ужгородської ЗОШ №5 Інна Драгун. – Наскільки мені відомо, схожа ситуація в усіх школах області. Комусь бракує підручників із хімії, іншим – із фізики. В цілому, здається, в нашій області ще далеко не найгірша ситуація. Подейкують, що окремі київські школи досі не отримали підручників із 6-7 предметів". Пані Інна додає, що книги надходили упродовж усього першого семестру. Так, географію учні отримали в грудні.

Підтверджує це й начальник управління освіти ОДА Михайло Мотильчак. За його словами, станом на 24 січня 10-класники всіх закарпатських шкіл забезпечені підручниками на 87,3%. Михайло Андрійович уточнює, що загалом книжки є зі всіх предметів, однак бракує робіт окремих авторів. "Припустимо, з зарубіжної літератури ми повинні отримати навчальну літературу 4-х авторів. Наразі ж маємо лише трьох. Така ж картина з історії України – роботи трьох авторів є і чекаємо на ще одного. А, до прикладу, підручники з алгебри маємо трьох типів – академічний, профільний та стандартний. Наразі бракує профільних із цієї дисципліни". Крім того, головний освітянин області повідомив, що повністю забезпечені новими підручниками другокласники краю, а первачки цьогоріч отримали новенькі букварі. Хоча, розповідають батьки, не в усіх школах вистачає окремих книг для учнів інших класів.

Тим часом  з'явилися чутки, що з наступного року шкільні підручники взагалі  доведеться... купувати. Сподіваємося, що це дійсно лише вигадки, оскільки подібне нововведення, по-перше, порушувало б Конституцію, яка гарантує безплатну середню освіту всім громадянам, а по-друге, сильно вдарить по кишені незаможних батьків. До прикладу, на ринках нині підручники лише з української мови, алгебри, всесвітньої літератури та географії коштують по 50 гривень кожен. Повний комплект необхідної літератури обійдеться десь до тисячі гривень. Як повідомив "Замку" Михайло Мотильчак, щось подібне дійшло і до нього, однак, знову ж таки, на рівні чуток. Офіційної інформації з цього приводу наразі немає...

Юрій  Лівак

01 лютого 2011р.

Теги: підручник, семестр, освіта, школа

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи