Мукачівські «трансформації». Місцева влада завершує розпочате і береться за нове

Бюджет, новий Податковий кодекс, програми соціально-економічного розвитку – для звичайних людей це все абстрактне і далеке. Цікавими вони стають тоді, коли трансформуються у конкретні справи, наприклад, полагоджені й освітлені вулиці, відремонтовані будинки, оновлені школи і лікарні. Як, скільки і за що «трансформуватимуть» у Мукачеві, «Замок» поцікавився у заступника міського голови Ігора Радиша.

Мукачівські «трансформації». Місцева влада завершує розпочате і береться за нове

– Наприкінці минулого року сесія Мукачівської міськради затвердила бюджет міста, складовою якого є і бюджет розвитку. За гроші, які до нього надійдуть від продажу земельних ділянок і об'єктів нерухомості, що належать міській громаді й нині не використовуються, здійснюватиметься подальше будівництво та реконструкція об'єктів Мукачева. У новому бюджеті передбачені також кошти, що надходитимуть від сплати єдиного податку згідно з Податковим кодексом.

Рішенням сесії передбачені два розпорядники коштів бюджету розвитку – відділ капітального будівництва міськвиконкому та управління міського господарства. Їм заплановано виділити 5 та 6 мільйонів відповідно. Насамперед, у цьому році треба завершити те, що розпочали раніше, і здати споруди в експлуатацію. Відділ капітального будівництва планує профінансувати й окремі об'єкти, які уже зведені, але місто не мало можливості розрахуватися за них із генпідрядниками.

– Розкажіть докладніше, які саме?

– Наприклад, за зведений шатровий дах ДЮСШ залишилося заплатити ще 26,5 тисяч гривень. Треба дофінансувати будівництво автономної котельні Закарпатського обласного російського драматичного театру. Заплановано також завершення реконструкції ЗОШ №1. Маємо заплатити ще 120 тисяч гривень за роботи, виконані у минулому році, а також облаштувати дещо з електрообладнання в окремих навчальних класах.

Триватимуть роботи й у зведеній будівлі дитячого табору ТОВ "Мрія", що знаходиться у Лісарні. На їх виконання передбачено 1,5 мільйона гривень. За ці гроші встановлюватимуть вікна, поштукатурять, виконають внутрішнє та зовнішнє оздоблення. Громадські організації подали проект на грант Європейського Союзу, який передбачає виділення коштів на облаштування свердловини, водопостачання, водовідведення, каналізування та опалення цього корпусу. Міськвиконком підтримав цю пропозицію. Отож, комплексне будівництво, якщо долучаться ще й європейці, заплановано завершити у 2012 році. Цей проект передбачає спільне навчання здорових дітей та школярів з обмеженими можливостями.

– Які ще сучасні проекти плануєте завершити цьогоріч?

– У стадії завершення – проект енергетичного переобладнання Мукачівської ЦРЛ, створення резервного енергопостачання. Він надасть можливість об'єднати всю систему живлення лікарні в єдине ціле, ефективно використовувати раніше збудовану когенераційну установку. На це передбачено 46 тисяч гривень. Сьогодні лікарню забезпечують електроенергією з різних джерел і від цього мед заклад тільки програє. По завершенні проекту система енергозабезпечення ЦРЛ працюватиме в автоматичному режимі.

Крім  того, 500 тисяч гривень передбачено на реконструкцію водозабору "Чинадієво". Цей об'єкт будується з 2004 року. Гроші виділятимуться за умови державного співфінансування. Передбачалося, що 90 % коштів забезпечить держава, а 10 % – місто. Залишок із кошторисних робіт – 9 мільйонів 900 тисяч. Якщо цього року держава виділить 5 мільйонів, то місто свої кошти вже передбачило. Інакше міський бюджет не витрачатиме гроші, бо вони не дадуть реального ефекту.

Також залишилося завершити три проекти, які стосуються водопостачання мікрорайону Росвигово. Вони пов'язані з водозабором "Кольчино" для забезпечення питною водою резервуару на Чернечій горі та з камерами регулювання тиску. На це необхідно близько 450 тисяч гривень. Наприкінці 2010 року місто їх не отримало.

– Що планується в озелененні Мукачева?

– У парку "Перемога" за минулі роки висадили молодняк цінних порід декоративних дерев, які подарував місту Почесний громадянин Мукачева Віктор Балога. Наразі потрібно пересадити кілька деревцят, які не прижилися. Також тут виконані основні будівельні роботи. Треба ще заасфальтувати дорогу, що веде до центральної вулиці. Залишилися окремі стики асфальтованих та викладених бруківкою доріжок по парку, належить встановити лавки тощо. Для завершення реконструкції парку потрібно ще мільйон 475 тисяч гривень. Є проблема із трьома виділеними сесією ділянками для розміщення розважальних атракціонів. Міськвиконком запрошував приватних підприємців, які б їх облаштували. Якщо атракціони запрацюють, тоді можна асфальтувати центральну паркову дорогу, адже якщо прокладати її раніше, важка техніка може свіжий асфальт передчасно розбити.

Ще відділу капітального будівництва передбачені бюджетом розвитку 300 тисяч гривень на проекти майбутніх періодів, серед яких проектування реконструкції басейну ДЮСШ із залученням   новітніх технологій підігріву води, вентиляції, водоочищення. На стадії завершення також проектні роботи з реконструкції мансардного поверху (надбудови) Центральної міської бібліотеки і Будинку школяра.

Через управління міського господарства залишилося дофінансувати на 400 тисяч гривень окремі роботи з остаточного облаштування вулиці Ярослава Мудрого.

– Її реконструкція ще не завершена?

– Треба вирівняти проїжджі частини біля РАГСу і міськвідділу міліції. Там маємо перекласти бруківку і оновити стики на бокові вулиці, які прилигають до головної. Усе робитиметься згідно з проектом.

Ще  один великий задум – завершення реконструкції вулиці Росвигівської. Вона з'єднає район фонтану з вулицею Осипенко. Раніше там оновили всі комунікації інженерних мереж, провели водопровід, каналізацію. Залишилося покласти дорожнє покриття: нові тротуари і проїжджу частину. На ці роботи передбачено мільйон 900 тисяч гривень.

– Як втілюється у життя програма "Цілодобове водопостачання"?

– Через внески з міського бюджету до статутних фондів комунальних підприємств провадяться інші роботи з реконструкції. Великі надії покладаємо на "Міськводоканал". Там передбачено мільйон 500 тисяч гривень на продовження робіт із реконструкції внутрішніх міських мереж, заміну старого електрообладнання на нове, більш економне, зі впровадженням елементів диспетчеризації. Хочемо, щоб у перспективі "Водоканал" проганяв через свої труби воду, не втрачаючи її. Звичайно, цих коштів недостатньо, але в міру можливостей зробиться ряд робіт. На перспективу УМКГ і ВКБ разом із проектною групою "Водоканалу" мають продовжити проектування щодо покращення і збільшення водопостачання інших районів міста, таких як вулиці Закарпатської та центру міста, тобто там, де воду забезпечує Чинадіївський водозабір.

– Інші вулиці міста ремонтуються також комплексно?

– Комунальному підприємству РБУ виділяємо мільйон гривень на завершення реконструкції вулиці Івана Франка та прилеглих до неї вуличок. Там роботи розпочалися ще минулого року. Отож плануємо завершити їх, а ще  зробити стики з сусідніми вулицями. На черзі проектування вулиці Грушевського, центральна частина якої в критичному стані. Плануємо зробити тут комплексний ремонт, починаючи із заміни водопровідних труб. Коли знатимемо, скільки треба коштів, тоді зможемо визначити графік цих робіт.

Іншим великим об'єктом, який передбачений у видатках майбутніх років, є комплексна реконструкція вулиці Крилова від Гагаріна-Гвардійської й до виїзду на окружну трасу. Там багато питань із водопостачанням і водовідведенням, практично нам треба будувати у цьому мікрорайоні нову КНС. Основні проблеми – немає нормального каналізування, а підсипка дороги тільки створює незручності для місцевих жителів, адже вода стікає прямо у їхні двори. Хочу наголосити, що реконструкція таких великих вулиць не робиться за один день чи навіть рік. Асфальтування проїжджої частини – це завершальний етап усього комплексу необхідних робіт.

Капітальний ремонт ліфтів, термін придатності яких вже добігає кінця, також планується робити за кошти, які виділятимуться через УМГ міським ЖРЕПам. Чекали на це фінансування від попереднього уряду, але...

Під час надходження коштів бюджет розвитку відповідно коригуватиметься. Якщо він перевиконуватиметься, то візьмемося за інші нагальні справи. Головне завдання цьогорічного бюджету – утримати в належному стані міські мережі та поступово покращувати життя мукачівців.

Олексій Філіппов

01 лютого 2011р.

Теги: Мукачево, бюджет, сесія

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи