Зменшувати пенсії або працювати довше

Влада каже, що вибирати треба найменшу з двох бід

Зменшувати пенсії або працювати довше

У лютому парламент має розглянути законопроект про пенсійну реформу. Це один із найдискусійніших і найважливіших державних документів серед усіх, що розроблені останнім часом. Для чого Україні міняти пенсійну систему і як нараховуватимуть виплати у разі схвалення цього законопроекту, "Замку" розповів начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Віктор Мацола. 

– Вікторе Васильовичу, чи ви впевнені, що треба запроваджувати пенсійну реформу?

– Абсолютно. Щоб не бути голослівним, аргументую свою думку не політичною доцільністю, як це дехто сьогодні намагається інтерпретувати, а економічною. Якщо нічого не змінювати, то перевищення витрат над надходженнями у "пенсійному кошторисі" постійно зростатиме, поч¬нуться затримки з виплатами, що остаточно розбалансує солідарну систему. Зокрема, дефіцит Пенсійного фонду України торік сягнув 26,6 мільярда гривень, що становить майже 14 % потреби. Замість того, аби ці кошти спрямовувати на розвиток галузей промисловості, впровадження інноваційних технологій, у наукові розробки, медицину, культуру, освіту тощо, ми змушені затикати дірки наявної пенсійної системи.

Нині є тільки два шляхи: або зменшувати розмір пенсій, або просити громадян працювати дов¬ше. Якщо ж нічого не робити, то вже 2025 року один працівник утримуватиме одного пенсіонера. А це призведе до суттєвого зниження життєвого рівня населення в цілому, адже заробітна плата не зростатиме, а пенсії постійно зменшуватимуться. Тож нині лише підняття пенсійного віку є прийнятним варіантом.

– Опоненти кажуть, що, оскільки тривалість життя в Україні дуже низька, люди просто не доживатимуть до пенсії...

– Це не зовсім так, адже нинішня демографічна ситуація в державі показує чіткі тенденції щодо старіння її населення, постійного збільшення кількості людей пенсійного віку. Зокрема, Україна має одне з найгірших у Європі співвідношень працівників до пенсіонерів, частка останніх становить близько 24 %. Подібна ситуація нині тільки у Словенії, Литві, трохи менший показник – в Нідерландах і Румунії. Крім того, тривалість життя українських жінок після досягнення ними 55 років становить усереднено 25 років, що є найбільшим показником у Європі. До прикладу, у Словаччині він сягає 18 років, в Угорщині – 20, Німеччині – майже 21, Великобританії – 23.

– Однак рівень життя в Україні і в тих же державах Європи значно різниться не на нашу користь. Чи не призведе реформа до соціальних заворушень у державі?

– Аби цього не сталося, людям потрібно говорити правду, якою вона є, а не прилизаною на догоду поодиноких політиків та їх симпатиків. Згадані соціально-економічні й демографічні тенденції цивілізований світ уловив ще наприкінці 80-х років минулого століття, внісши відповідні корективи й піднявши пенсійний вік для своїх працівників. Гляньте, сьогодні, до прикладу, пенсійний вік у США як для чоловіків, так і для жінок становить 67 років, та ж ситуація у Німеччині та Норвегії; у Канаді, Латвії, Естонії, Казахстані – 65 років, Вірменії – 63, Грузії – 65 для чоловіків та 60 – для жінок. Завдяки цьому ці країни  не втратили темпів розвитку, піднімаючи тим самим рівень добробуту своїх громадян, і, власне, тривалість їх життя. У цьому аспекті наша держава – "попереду всіх" з кінця.

– Крім підняття пенсійного віку, що ще передбачає пенсійна реформа?

– Насамперед – поступовість її впровадження. Приміром, пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років буде збільшуватись упродовж десятиліття – що 6 місяців, починаючи з 1 лютого 2011 року. Крім того, при нарахуванні пенсій в основу буде покладено соціальну справедливість. На відміну від нинішніх реалій, максимальний розмір виплат буде обмежений 12 прожитковими мінімумами (із розміру прожиткового мінімуму на грудень 2010 року це становить 8808 гривень). Буде також знижено до загального рівня спеціальні пенсії на період роботи пенсіонера. Виплати держслужбовцям зменшаться з 90 до 80 відсотків від рівня їх зарплати, а пенсійний вік чоловіків-держслужбовців підвищиться до 62 років. Нинішні ж спецпенсії буде заморожено.

– Які зміни очікують на бюджетників – освітян, медиків, працівників культури?

– Нині вони мають право на призначення пенсії за вислугу років за наявності такої від 25- до 30 років, незалежно від віку. У той же час через низький розмір заробітної плати (а відповідно й пенсії) більшість таких працівників продовжує трудитися й після досягнення загальновстановленого пенсійного віку, отримуючи пенсію й заробітну плату одночасно. Зважаючи на це, передбачається підвищити престижність їх роботи через виплату одноразової грошової допомоги при виході на пенсію як держслужбовцям – у розмірі 10 призначених місячних пенсій. Крім того, для них буде збережено право на пенсію за вислугу років, тобто за наявності 25 років спеціального стажу пенсія призначатиметься незалежно від віку.

Додам, що законопроектом не передбачено жодних обмежень у виплатах пенсіонерам, що залишаються на роботі й далі, за винятком новопризначених спеціальних пенсій, – трудові ж такі люди діставатимуть у повному обсязі незалежно від розміру отримуваної зарплати.

– Що, на ваш погляд, дадуть усі ці зміни? Який результат очікуєте?

– Якщо коротко, то насампе¬ред забезпечення гідного рівня життя людей, які вийшли на заслужений відпочинок, стимулювання сплати пенсійних внесків працівниками, зниження рівня тінізації економіки, розвиток вітчизняного фондового ринку. Крім того, серед очікуваних позитивів – гарантування стовідсоткових виплат нині та в майбутньому, становлення соціально справедливої системи пенсійного забезпечення, підвищення престижності роботи працівників бюджетної сфери й багато іншого. Як бачите, коли розібратися, то чорт зовсім не такий страшний, як його малюють.

Відділ соціальних проблем

01 лютого 2011р.

Теги: пенсії, Мацола,

Коментарі

ПЕНСІОНЕР 2011-02-01 / 21:55:00
Цікаво ВР мае право змінювати КОНСТИТУЦІЮ , а закон де можновладці отримують 60 тисяч пенсії змінити не може.Де логіка???

читачка 2011-02-01 / 15:48:00
Гарантування стовідсоткових виплат нині та в майбутньому, становлення соціально справедливої системи пенсійного забезпечення, підвищення престижності роботи працівників бюджетної сфери й багато іншого- гарно сказано, но хто доживе до цього? і хто вірить у це? вже всі так забрехалися,що далі нікуди...

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи