Встановивши зонний лічильник, можна зекономити на оплаті електроенергії. Але зробити це непросто

У ситуації, коли світло постійно дорожчає, фахівці рекомендують купувати так звані зонні лічильники й переходити на розрахунки за тарифами, які диференційовані на нічні й денні. «Замок» спробував розібратися, в чому переваги такої системи, і з’ясувати процедуру заміни лічильника.

Встановивши зонний лічильник, можна зекономити на оплаті електроенергії. Але зробити це непросто

Від звичайних класичних зонні лічильників відрізняються тим, що рахують витрати електрики погодинно. Вони мають  внутрішній хронометр і фіксують обсяги споживання світла в різний час доби. Можна вибрати дво - і тризонний прилади. Двозонні налаштовані так, що ділять добу на день (з 7.00 до 23.00) і ніч (з 23.00 до 7.00). Тризонні виділяють години-пік (з 8.00 до 11.00 та з 20.00 до 22.00), напівпікові (з 7.00 до 8.00, з 11.00 до 20.00 та з 22.00 до 23.00) та ніч (з 23.00 до 7.00). У напівпіковий час платиться звичайний тариф. За споживання електрики у час пік нараховують 150 % тарифу. Тоді, як нічне світло коштує 40 %.

Перехід на розрахунки за тарифами, диференційованими за періодами часу, доцільний у тому разі, якщо людина використовує енергоємні прилади (пральні машини, котли, обігрівачі тощо) чи має роботу за комп'ютером у нічний час і бажає зменшити витрати на електрику. За логікою, енергетики мають бути зацікавленими в тому, щоб люди використовували дво- чи тризонні лічильники. Бо в час пік, умовно кажучи, в електромережі є дефіцит енергії, а вночі, коли навантаження енергосистеми мінімальне, – її надлишок. Однак коли автор намагався дістати коментар для цієї публікації від спеціалістів ВАТ "Закарпаттяобленерго", почався телефонний "футбол" – казали звертатися то до одного, то до другого, то до третього спеціаліста. Врешті з журналістом поспілкувався помічник генерального директора компанії. Максимум, що вдалося дізнатися, – це тарифні коефіцієнти, які встановлені для різних періодів часу. Згаданий спеціаліст порадив з усіма питаннями звертатися до РЕМів на місцях. А також зауважив, що постанова НКРЕ, де прописані тарифи для дво- й тризонних лічильників, ухвалена ще 1999 року. Тож, мовляв, усі  знають, що є можливість перейти на таку систему обліку, і хай кожен собі аналізує, чи вигідно йому купувати лічильник, чи ні.
 
Однак не тільки прості люди, а й працівники РЕМів не завжди обізнані з тонкощами цієї справи. Юрій Іванович, мешканець Порошкова, що на Перечинщині, розповів "Замку", що на початку спеціалісти з енергомережі навіть не знали, як знімати покази з тризонного лічильника, який він встановив позаминулого року.

 Чоловік каже, що вирішив змінити лічильник після того, як перевів свій будинок на електроопалення. У Порошкові газу немає, тож доводиться грітися дровами або електрикою. Щоправда, наш співрозмовник – єдиний порошківець, що гріється світлом і має тритарифний лічильник. Інші й хотіли б, але в районному РЕМі не надто сприяють переходу на цю систему обліку.

"Як порівняти з опаленням дровами,  електрика мені вигідніша, – розповідає Юрій Іванович. – Щоб нагріти взимку хату площею близько 100 квадратів, мені б треба було 5 машин дров. А це понад 4 тисячі гривень. Минулого опалювального сезону, уже маючи електрокотел і тризонний лічильник, я за 6 місяців заплатив близько двох із половиною тисяч гривень. А, наприклад, за останній грудень – 350 гривень".

Юрій Іванович задоволений такою економією, однак каже, що встановити лічильник було непросто. Виходжування дозволів і встановлення пристрою зайняло в порошківця близько 2 місяців. Чоловік переконаний, що то все можна було зробити за тиждень, але постійно виникали якісь проблеми і непогодженості в РЕМі. Спочатку лічильник везли понад місяць аж із Києва, потім майстер тиждень його встановлював, відтак згадали, що треба докупити якісь кабелі, про які забули. І це при тому, що чоловік не тільки офіційно розрахувався за роботу, а й окремо віддячився майстрові. 
 
До речі, за лічильник Юрій Іванович заплатив 2000 гривень. В Інтернеті ми знайшли різні ціни на дво- й тризонні пристрої цього типу, проте загалом це недешеве задоволення: вартість коливається від 1400 до 2800 гривень. Відзначимо, що обмежень стосовно заміни теперішніх лічильників на багатотарифні для побутових споживачів немає – їх можна встановлювати і в приватних будинках, і в квартирах багатоповерхівок. Щоправда, лічильники мають бути внесені до Держреєстру України й сертифіковані. І хоч на заміну доведеться витратити чимало грошей, часу і нервів, пристрій може окупитися навіть за півроку.

Ярослав СВІТЛИК

01 лютого 2011р.

Теги: лічильник, електроенергія, тариф

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи