На Міжгірщині реалізують кілька цікавих проектів у рамках програми прикордонної співпраці

Міжгірщина стала базовим регіоном для впровадження нових енергоощадних систем опалювання. Невдовзі в Новоселицькій ЗОШ старі вугільні котли, які відслужили вже не один десяток років, замінять на нові, що працюватимуть на біопаливі, відходах із деревини й тирсі.

На Міжгірщині реалізують кілька цікавих проектів у рамках програми прикордонної співпраці

Для того, щоб школа отримала нову котельню, потрібно 299 тисяч гривень. Близько 165 тисяч навчальний заклад матиме завдяки проекту "Біоенергія Карпат", що діє в рамках програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна. Решту суми має забезпечити Міжгірська районна рада, яка є одним із партнерів проекту.

Проект реалізується вже півроку, наразі обговорюються окремі робочі моменти й готуються до проведення експертизи. Після того, як будуть одержані експертні висновки, можна братися за закупівлю обладнання. А вже на травень запланована власне реконструкція котельні. Олеся Носенко, координатор проекту, менеджер Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва "Закарпаття", зауважила, що коли все йтиме за планом, то вже у липні роботи мають завершитися. Відповідно, школа буде готова до нас¬тупного опалювального сезону.

Цікаво, що аж до червня 2012 року роботу котельні моніторитимуть, аби порівняти системи опалення і з'ясувати, наскільки економніші нові котли. До слова, перевага котельні не тільки в економності, а й в екологічності: використання відходів із деревини дозволить зменшити шкідливі викиди в атмосферу на 87 %. Для туристично-рекреаційної Міжгірщини це реальний крок у напрямку збереження довкілля.

За словами Олеся Носенко, менеджера проекту "Біоенергія Карпат", подати заявку на участь у проекті могла будь-яка неприбуткова організація області. Зголосилася Міжгірщина. Тож теоретично, якби знайшлася неприбуткова організація, в якої на руках були б документи, наприклад, на встановлення теплового насосу або ж вітряків, вона мала би реальні шанси отримати від проекту фінансову допомогу на реалізацію задуму.

На Міжгірщині ще одною частиною проекту стане розроблення проектно-кошторисної документації на реконструкцію внутрішньої теплової мережі та впровадження інноваційних технологій у Колочавській загальноосвітній школі. Вона, до речі, найбільша в районі, і досі обігрівається вугіллям.

 Крім того, метою проекту є й обмін досвідом українців із представниками країн-партнерок у використанні альтернативних джерел енергії. Голови сіл, районні депутати, директори шкіл пройдуть тренінг, який складатиметься з декількох етапів та проходитиме почергово на Закарпатті та у Словаччині. Навчання проводитимуть європейські експерти. Днями до Міжгірщини завітала ціла словацька делегація з майже 20 осіб – голів сіл, представників агентства регіонального розвитку (м. Кошице) та науковців із Кошицького технічного університету.

Розпочинаючи тренінг, голова Міжгірської районної ради Іван Ярема зауважив, що недаремно місцем проведення тренінгу обрали територію Національного природного парку "Синевир", адже для Міжгірщини альтернативні види енергетики цікаві не тільки з економічних, а й з екологічних причин. Збереження навколишнього середовища – пріоритет у роботі районної влади.
Олеся Носенко зауважила, що результат від тренінгів і семінарів уже відчутний. Були випадки, коли люди приходили просто ознайомитися з новою технологією, а йшли з твердим наміром зреалізувати новації на практиці.

Наприкінці зустрічі директор Асоціації регіонального розвитку Валерій Грищенко порадував присутніх ще однією новиною. Виявляється, що ця організація розроб¬ляє ще два проекти на Міжгірщині. Один має на меті підтримку й введення нових технологій для розвитку вівчарства Верховини, інший пов'язаний із туристичною галуззю, зокрема з маркуванням турмаршрутів Міжгірщини, що допоможе гостям краю комфортніше почуватися під час подорожей.

Лариса Романюк

01 лютого 2011р.

Теги: опалюванняю, котли, біопаливо

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи