Дітям до 18-ти у Закарпатському центрі зайнятості пропонують йти у перукарі чи столярі

Планував після школи вступити до вишу, але пролетів, – неприємна життєва ситуація, яка трапляється з багатьма абітурієнтами. І, можливо, незабаром виникатиме частіше: міністр освіти заявив, що державні місця в університетах цього року суттєво скоротять. Чи зможуть учорашні школярі десь улаштуватися? І ким?

Дітям до 18-ти у Закарпатському центрі зайнятості пропонують йти у перукарі чи столярі

Безробітні до 18-ти можуть сміливо до нас звертатися, – запевняють у Закарпатському обласному та Ужгородському міському центрах зайнятості. Водночас визнають і ненайкращу тенденцію на ринку праці. "Через економічну кризу 2009–2010 років поменшало вакансій, – зазначає директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич. – Відтак роботодавці воліють бачити в себе досвідчених і кваліфікованих працівників, а не юних новачків".

"Причина й у тому, – додає директор Ужгородського міського центру зайнятості Сергій Олексіюк, – що неповнолітньому треба забезпечити скорочений робочий день. А ще до підприємства, де трудяться підлітки, може виникнути прискіплива увага  контрольних органів. Тож роботодавці стараються шукати працівників уже після 18-ти".

Утім це не означає, кажуть у службі, що підліткам нічим не можна зарадити. Вони мають шанс пройти профорієнтацію, відтак потрапити на навчальні курси з дальшим працевлаштуванням. Так, є попит на робітничий фах – треба зварювальників, автослюсарів, малярів, перукарів, столярів тощо. Саме цих спеціалістів нині не вистачає. У центрі зайнятості наголошують: такі професії уже пропагують серед молоді, зокрема й у школах. І робитимуть те саме найближчими роками. Чи вплине пропаганда на учнів і чи буде більше охочих стати робітниками, побачимо.

А сьогодні держава гарантує тим, кому ще нема 18-ти, початок трудового стажу, коли стаєш на облік, а також мінімальну соцдопомогу – близько 500 гривень протягом півроку (якщо підліток не працевлаштувався). Крім того – бронювання робочого місця й дотацію на зарплати протягом року. За даними Закарпатської служби зайнятості, минулого року в краї знайшли роботу 135 неповнолітнім. 18 підлітків також працювали на оплачуваних громадських роботах.

Між тим майже перед самим новим роком прес-служба Закарпатської обласної прокуратури поширила інформацію, що не задоволена, як у краї підліткам шукають роботу. Зокрема, служби у справах дітей та центри соціальних служб для сім'ї та молоді, кажуть у цьому державному органі, не працевлаштували жодного з 48 чоловік, які перебувають на профілактичному обліку.

На питання, чи справді для цих підлітків в області немає вакансій, Юрій Фущич відповів, мовляв, є. Інша річ, що працювати силою не змусиш нікого. Стосовно згаданих 48-ми осіб, то, зауважують спеціалісти обласного центру зайнятості, декому з них роботу таки знайшли. Інші, як з'ясувалося, навчаються у ПТУ. А хтось заявив, що збирається на заробітки. А чимало з них до місцевих центрів зайнятості або не з'явилися, або від запропонованих послуг відмовилися.

Експерти кажуть: на таких проблемних дітей соцслужби мали б звертати увагу значно раніше, ніж коли ті вже стануть підлітками і їм треба шукати роботу. Соціальний супровід має вестися з того часу, як дитина стала "проблемною". Виявити це ще мають у школі. Бо якщо учень не відвідуватиме навчання, його важко буде переконати ходити на роботу.

Ярослав ГУЛАН

 

27 січня 2011р.

Теги: діти, робота, столяр, працевлаштування

Коментарі

Ігор Баран 2011-01-27 / 14:08:00
Навіть якщо і вступив би до вишу, то після нього теж потрібно працевлаштовуватись

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи