Допомогу матерям підняли, тільки далеко не так, як обіцяли

Та ж свита, лиш не так пошита

Допомогу матерям підняли, тільки далеко не так, як обіцяли

Рік тому Віктор Янукович, змагаючись за президентське крісло, у своїй передвиборчій програмі обіцяв, що, коли стане главою держави, то з 2011 року українська родина при народженні першої дитини отримуватиме 25 тисяч, другої – 50 тисяч, третьої – 100 тисяч гривень.

Здобувши перемогу, він і далі наголошував, що слід дотриматися саме такої диференціації у підході до державної допомоги матерям. Згодом навіть подав відповідний законопроект до Верховної Ради. А крім нього – ще один, за який депутати й проголосували.

Деякі представники Партії регіонів, достеменно не розібравшись у ситуації, устигли навіть повідомити ЗМІ, що Президент передвиборчу обіцянку виконав. І відтепер, мовляв, українські матері заживуть... Насправді ж допомогу на новонароджених дітей, хоч і підняли, але не так високо, як обіцяли. Та ще й прив'язали її до прожиткового мінімуму, через що матері, які народили в різні пори року, отримуватимуть різні суми грошей. Аби розібратися в тому, як цьогоріч нараховуватиметься допомога на новонароджених, ми звернулися до спеціалістів.

– Відповідно до Закону "Про Державний бюджет на 2011 рік" та змін до Закону "Про державну допомогу сім'ям із дітьми", розмір допомоги новонародженим у 2011 році буде змінюватися 4 рази, – пояснює начальник головного управління праці й соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації Віктор Мацола. – Це пов'язано з тим, що вона обраховуватиметься в прожиткових мінімумах для дітей до шести років. Оскільки щокварталу вони змінюватимуться, відрізнятимуться й суми допомоги матерям".

Як пояснив пан Мацола, на першу дитину передбачена допомога в розмірі 22 прожиткових мінімумів, на другу – 45, на третю й наступних – 90. У першому кварталі цього року прожитковий мінімум для дітей до 6 років встановлений на рівні 816 гривень, тож, перемноживши цю цифру на 22, маємо 17 тисяч 952 гривні. Саме стільки отримуватимуть матері, котрі народять першу дитину з 1 січня до 31 березня.

Ми попросили Віктора Мацолу пояснити на прикладі, як виплачуватимуться гроші матерям, котрі народять у першому кварталі цього року.

– Одноразово породілля отримає 7344 гривень, – каже Віктор Васильович. – А решту суми поділять. Для першої дитини на 12 місяців, для другої на 24 місяці, для третьої – на 36. І таким чином на перше маля мама отримуватиме щомісяця упродовж року по 884 гривні, на друге – два роки по 1224, на третє – три роки по 1836 гривень щомісяця.

Аби кожен із читачів, хто планує діставати державну допомогу на дітей, міг з'ясувати, на яку суму він може розраховувати цього року, друкуємо таблицю, де чітко розписані цьогорічні виплати.

Наостанок тільки зауважимо, що коли раптом парламент передумає й ухвалить законопроект про 25, 50 і 100 тисяч гривень допомоги, то слід буде обов'язково вносити зміни в Державний бюджет. Якщо в законі буде сказано, що ці зміни набувають чинності з 1 січня 2011 року, то перерахунок мамам зроблять. Коли ж зміни набудуть чинності з дати їх ухвалення, підписання Президентом чи опублікування в офіційних виданнях (це вже як депутати вирішать), то, відповідно, й перераховуватимуть із вказаної дати.

Ярослав СВІТЛИК 

 

27 січня 2011р.

Теги: допомога, діти, народження, депутати

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи