До зими готові!

Не підвищивши цін та поліпшивши сервіс, закарпатці очікують на приплив туристів у зимовий сезон

До зими готові!

Незвично рання, як на останні роки, справжня зима, що прийшла на Закарпаття, змусила згадати про новий туристичний сезон холодної пори. І хоч примхи погоди в нашому краї добре відомі, люди, залучені у сферу зимового туризму, вже нетерпляче потирають руки, очікуючи навали відпочивальників і великих прибутків. З чим Закарпаття входить у сезон, які новинки запропонує гостям і землякам, спробував дізнатися "Замок".

У Гоа дизентерія – турист у Карпатах

"Привабити туристів можемо й цінами, що не кусаються, як у минулі зими, й атракціями, і традиціями, які ще збережені в нас та не є штучними. На більшості баз готові до зими снігові гармати, є квадроцикли, майже всюди – бані та сауни, замовлені екскурсоводи й підготовлені локальні міні-акції та фестивалі конкретної зони, наприклад дегустація меду – вперше в Україні в Мукачеві з'явився спеціальний зал куштування цього продукту, дегустація вин у 62   підвалах і фест "Червене вино", фестиваль ґентешів у селі Гечі,  вертепів – в Ужгороді, Тячеві, Мукачеві, свята у Синяку, Пилипці, на Красії. На більшості баз є прокатні пункти й зони сновтюбінгу (катання на гумових кругах. – Авт.), спуски для "чайників", досвідчених лижників і спортсменів, – перераховує принади, які спроможні запропонувати туристам у нашій області, завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор. – Звичайно, очікується, що приїздові туристів до нас допоможуть холера в Домінікані, напади акул на людей у Єгипті, акції протестів в Таїланді, дизентерія в Гоа та клопіт з отриманням віз до країн Шенгену".

"Головне, що нам удалося а останні 5 років, – здійснити злам у свідомості. Нині вже всі – від голови найменшого села до керівника області – переконані, що саме в розвитку туризму – головна перспектива краю", – стверджує начальник профільного управління ОДА Олександр Марченко. А тому впродовж усього 2010 року в області готувалися до майбутньої зими: відкривали нові бази, готелі й гірськолижні підйомники, очищали схили, розробляли нові види дозвілля, щоб приїжджі могли відпочивати найрізноманітніше.

Зокрема, дотримали обіцянки власники курорту "Красія" й установили снігові гармати й на верхній частині гори. Торік без них було досить сутужно – покриву виявилося замало, люди каталися лише внизу, через що до кріселки формувалися страшенні черги. Снігу на Красії нині випало вдосталь, тому, найімовір¬ніше, вже у ці вихідні там розпочнуть сезон. На Драгобраті, де сезон вже стартував, з минулого року діє крісельна дорога. Тобто на найвисокогірнішому курорті країни теж намагаються йти в ногу з часом і покращувати умови для лижників і сновбордистів.

Міжгірщина причепурилася і жде

Мають чим похвалитися і власники туроб'єктів Міжгірщини. Так, у Пилипці на горі Ґимба є кріселка, на вершині поставили колибу. Непогані умови цьогоріч зробили в Ізках. Цей курорт мав добру славу й досі, як і великі перспективи щодо свого розвитку. До нового сезону власники вдосконалили трасу і також покриватимуть її штучним снігом. До речі, Ізки зі своїми широкими, рівними й доглянутими трасами добре підходять для початківців. Є крісельна дорога і в самому Міжгір'ї, яка досі активно ще не працювала, проте, якщо така погода, як нині, буде й надалі, там готові приймати туристів. "На Міжгірщині взагалі нині інфраструктура розвинена досить добре – починаючи від комплексів на Синевирському озері й до об'єктів, які є на перевалі. Можна жити в будь-якому з готелів району і до Пилипця та Подобовця їздити кататися", – зауважує Олександр Марченко. Та і в самому Пилипці активно будують бази, які збираються приймати туристів вже на Новий рік. Загалом, відкриття нових комплексів доволі активне: якщо торік було 328 об'єктів, то цьогоріч уже 356. За словами начальника управління, дивлячись на конкурентів, що ростуть мов гриби, почали покращувати свої умови і власники сільських садиб. Інша радісна новина: ціни залишаються на торішньому рівні. Незважаючи на те, що продукти за рік суттєво подорожчали, підприємці, побоюючись, що туристи не приїдуть, пішли на зменшення прибутків. Хоча, звісно, на новорічні свята все виросте в ціні десь удвічі. Як підрахували в туристичному управлінні, відпочинок у новорічний період на Закарпатті для людей із вищим за середній достатком, з урахуванням проживання, харчування, святкового столу, катання на лижах, екскурсій і т. д. становитиме від 800 до 1000 гривень з людини на добу. За словами нашого співрозмовника, на Львівщині ця сума вища. І хоча він не має даних щодо Франківщини, проте, зважаючи на дороговизну "Буковелю" в цей період, упевнений, що й там вийде дорожче. Туристам така ціна, здається, підходить. "Я нещодавно дізнався, що на Красії на новорічні свята викуплені майже всі віп-місця, залишилися хіба що стандартні. Хоча в минулі роки ситуація була протилежною. По-моєму, це свідчить про те, що люди мають більше грошей і хочуть кращі умови бодай на святковий період", – каже Олександр Іполітович.

Покататися, покупатися, помандрувати, по дегустувати

Загалом, зауважує наш співрозмовник, поряд із власне гірськолижним відпочинком нині майже всюди туристам пропонують великий вибір додаткових послуг: сауни і лазні, спа-центри, оздоровлення в мінеральних та термальних джерелах. І це дуже добре, бо на лижах катаються не всі, а так усяк зможе знайти собі розвагу на свій смак. "Туристи власними побажаннями щороку обточують так званий "закарпатський сервіс", – додає Федір Шандор.
 
Звичайно, окрім умов, нам потрібно покращити ще й роботу транспорту. Тут також є прогрес.   "Цьогоріч нам дуже допомогла "Укрзалізниця", надавши на святковий період додаткові поїзди, – каже п. Марченко. – З Одеси, Харкова, два з Києва. На жаль, поки що не дають прямих поїздів зі Східної України. Якби було пряме сполучення, переконаний,  ми мали б чимало туристів і з тих регіонів. Щоправда, цьогоріч запустили поїзд із Донецька до Карпат. Але їде він, хоч як шкода, лише до Ворохти. А хотілося б, аби доїжджав бодай до Ясіня. Крім того, нещодавно вели розмову з директором Ужгородського аеропорту щодо чартерних рейсів. Можливо, летовище прийматиме чартери з Росії, Чорногорії, інших країн. Зацікавилися нами і європейські держави. Думаю, невдовзі можемо чекати на відпочивальників звідти. У нас є те, чого нема в них – чисте повітря, кришталева вода, екологічні продукти. До того ж нині можемо запропонувати широкий спектр послуг, коли за одну відпустку можна й на лижах покататися, і поплавати в басейні, і прийняти термальні ванни, і походити в екскурсії – це якраз те, що любить європейський турист".

Роботи – непочатий край

Незважаючи на такі нібито райдужні перспективи, ніхто не розслабляється. Як кажуть, меж досконалості немає, а туристичну інфраструктуру Закарпаття досконалою, незважаючи на всі покращення, назвати язик не повернеться. Наприклад, на тій же Красії – найближчому від Ужгорода більш-менш великому курорті – проблеми з паркуванням автомоблів – машини просто ніде залишити. Колись подібна проблема була й на "Буковелі". Там її вирішили просто – збудувавши два кількаповерхові паркінги. Для села Вишки такий вихід із ситуації малореальний: там нема території для спорудження. Крім того, й дорога до села не тішить – вона вузька й небезпечна взимку. Бракує у Вишці й житла. Хоча цей недолік, як найпростіший, поступово усувають.

Не можна не відзначити, що переважно цього року розвивали інфраструктуру на робочих курортах, проте жодну нову вершину не освоювали. Всього існує кілька проектів зі створення нових гірськолижних комплексів – на Боржавських полонинах, полонині Руна, Близниці (с. Кваси), Синяку. Нині найбільш перспективним виглядає проект  Боржавських полонин – завдяки планам України взяти участь у конкурсі на проведення зимової Олімпіади. Ґимба вважається чи не найкращою вершиною для гірськолижних змагань в Україні. А голова НОКу Сергій Бубка, перебуваючи з візитом на Закарпатті, висловився, що, можливо, в світлі Олімпіади, розвиватимуть і Полонину Руну. Тож, якщо країна все ж таки включиться в конкурс, з'являються шанси на розвиток інфраструктури навколо цієї вершини. Та й про інші проекти ніхто не забув. Хоч сказати, коли на Закарпатті з'являться нові курорти, поки що неможливо.
 
Хай там як, та нині головне завдання – щоб туристів вистачило на вже готові об'єкти. Всі наші співрозмовники впевнені, що відпочивальників на Закарпатті цього року буде чимало. 

Юрій Лівак, ЗІА "Простір"

22 грудня 2010р.

Теги: турист, відпочивальники, атракції, фестиваль, гірськолижний

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи