Четверті після першого кола. ВК «Ужгородський» до еліти не спішить

Головна волейбольна команда області ВК «Ужгородський», попри фінансові негаразди й відтік якісних гравців, і далі б’ється в другому дивізіоні вітчизняного чемпіонату. Перед завершальними іграми першого кола (23–24 грудня вдома проти тернопільського «Будівельника») закарпатці посідають четверту сходинку.

Четверті після першого кола. ВК «Ужгородський» до еліти не спішить

Чимало перипетій сталося у волейболі області за останні роки. Згадати є що. Хоч не всі спогади позитивні. Спершу волейбольний клуб "Закарпаття" прогримів на всю Україну, коли переможним маршем пройшовся трьома нижчими лігами й вигулькнув в елітному дивізіоні. Тоді все виглядалося стабільно й перспективно: у першому сезоні ми змогли закріпитися у Суперлізі, стали справжньою сенсацією стартових турів, попсували нерви не одному фавориту. Але завершили сезон поза межами четвірки. Далі пішов спад –  і фінансовий, й ігровий. Виліт, часта зміна тренерів, кадрові ротації зі ставкою на необстріляну молодь. І зрештою – переформатування у ВК "Ужгородський", виступи у другому дивізіоні та робота на перспективу, аби вийти до Суперліги через кілька років.     
Нині у наставницькому штабі "Ужгородського" двовладдя. Тренувальним процесом та організаційними справами переймаються старший наставник клубу Віктор Мартин, та "робочий" тренер – Костянтин Медяник. Нам удалося поспілкуватися з Віктором Мартином і розпитати про перше коло, ситуацію в команді та плани на наступні ігри.

Молодняку бракує досвіду

– Що спонукало вас особисто взятися за команду, за тренувальний процес? Адже ви завжди були радше куратором клубу, ніж власне наставником...

– Не міг залишити напризволяще команду, якій віддав понад 5 років. За цей час був у різних іпостасях, зокрема й тренером, і куратором. Нині ж у клубі виникла така ситуація, що не маємо коштів на шалені (навіть за віт¬чизняними мірками) зарплати головному тренеру. А брати будь-кого не хочемо. Тому доводиться "танцювати" від того, що маємо. Що вдієш? Беремо за приклад ситуацію, коли свого часу в збірній Росії був водій, який згодом став головним тренером.

– Як ділите повноваження з другим тренером – Костянтином Медяником?

– Костя більше опікується тренувальним процесом, я ж – командою і клубними справами, відповідаю за організаційні моменти.

–  Прокоментуйте два останні домашні матчі з аутсайдером із Харкова.

– Ми мали певні проблеми лише в першому. У суботу не так "Локомотив-Надія" сильно зіграв, як ми напомилялися. Довелося на нервах дотягувати кілька партій. Приміром, в останній  ми вели 22:18, але примудрилися розгубити перевагу й довели все до "інфарктних" 32:30. Втім добре, що визначили свою біду: хлопцям бракує стабільності в завершенні. До честі суперника все ж варто сказати, що "Локомотив", хоч і посідає останню сходинку в турнірній таблиці, але в останніх матчах дуже додав. І в другому колі нам не можна припускатися стількох помилок, скільки вигулькнули в суботній зустрічі: таке може вилізти боком на виїзді. 

– Як справи "Ужгородського" в кадровому сенсі?

– Як у нас часто бувало, залишився лише молодняк, що у бойових умовах здобуває досвід. Це переважно студенти ЗакДУ. Добре, що хоч погодився допомагати клубу на громадських засадах досвідчений і заслужений гравець, успішний як у класичному, так і в пляжному волейболі – Андрій Даскалюк.

4 місце – за щастя

– Дивно, та в клубі числиться чимало кваліфікованих виконавців, але грають вони за інші команди...

– Справді, кілька волейболістів, які ще грали з нами у Суперлізі, нині перебувають в оренді потужних колективів як України (Харків, Крим), так і закордоння (Туреччина). Крім оплати їхніх контрактів, ті клуби перераховують ще й певні суми за винаймання. Цими грошима затикаємо діри в бюджеті й так виживаємо. Іншого виходу нема. Якби вони залишилися в "Ужгородському", то навряд чи ми б спромоглися на їхні зарплати.

– Чому така ситуація з фінансуванням? Хтось нині спонсорує команду? 

– Все через те, що в країні немає закону про спонсорство. Тож меценати не мають жодного, бодай найменшого зиску зі вкладених грошей. А фінансові зобов'язання в спорті без реклами – лише непотрібний тягар. Тому ми завжди в процесі пошуку коштів бодай на виїзні ігри та прийом суддів на домашні матчі. Вважаємося професійним клубом, тож і повинні думати про себе самостійно. Хоч певну допомогу маємо і від облспорткомітету, і від ужгородської районної влади.

– Команда зіграла вже 7 турів (14 матчів). Коли розпоч¬неться друге коло і чи буде перерва?

– Між першим і другим колами фактично перепочинку не буде. Вже менш ніж за 2 тижні приймаємо тернопільський "Будівельник". Це для нас – принциповий суперник. Там зібралися досвідчені гравці, які нюхали пороху в еліті і вважаються фаворитами вищої ліги. Хотілося б удома відібрати в них бодай два очки. Далі – коротке різдвяне затишшя, і в середині січня знову два домашні матчі. А кінець першого місяця нового року та лютий будуть непростими – доведеться кілька разів поспіль їздити в гості до суперників із першої трійки. 

– Який нині регламент вищої ліги? За що борються команди в регулярному чемпіонаті?

– За підсумками першості (14 турів, 28 ігор) сформуються дві групи по 4 команди. Нижня  змагатиметься за право залишитися в лізі. А перша визначатиме тих, хто позмагається за підвищення в класі. Суть усього чемпіонату – розподіл стартових очок перед "турніром чотирьох". Хто фінішує першим, отримує 4 очки, друга команда – 3, третя – 2, і 4 місце має одне очко. Турнір проходить за коловою системою, де кожен колектив грає по 2 матчі з кожним суперником. Саме тому важливо фінішувати в чемпіонаті якомога вище, аби мати шанси на 1-е місце. Воно дає пряму путівку до еліти. Команди, що посіли 2–3 місця, гратимуть стикові поєдинки з 6–7 клубами Суперліги. Останній у квартеті відкладає мрії про Суперлігу на потім.

– Яке завдання у наших хлопців на сезон?

– Для початку – пробитися до першої четвірки. Це був би вже чудовий результат – матимемо змогу перевірити рівень "верхнього турніру". А загалом  не обтяжуємо молодняк якимись чіткими завданнями. Головне нині – набратися досвіду й показувати стабільну гру.

– Кого з конкурентів вважаєте головним у боротьбі за путівку до четвірки кращих?

– Гадаю, після першого кола "Локомотив" може бути спокійний. Там також іде омолодження, й мало хто думав, що кияни зможуть так стабільно штампувати перемоги. У супе¬речці з "Новатором" та "Будівельником" нам буде сутужно. Адже це досвідченіші колективи і мають уже певний гандикап. Знизу підтискає "Юракадемія", до того ж кожен із аутсайдерів може налаштуватися на окремі ігри. Тому на фініші, гадаю, саме з харківськими академіками доведеться вести суперечку за головний турнір чотирьох.

Ростислав Рогожа

22 грудня 2010р.

Теги: волейбол, Суперліга, Ужгородський

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи