Маленькі кроки до «Великої Угорщини»?

Надання закарпатцям громадянства сусідньої держави можна сприймати як один із етапів реалізації Будапештом масштабного національного проекту

Маленькі кроки до «Великої Угорщини»?

Менш ніж за місяць, із 1 січня 2011 року, набуває чинності закон про спрощення процедури набуття угорського громадянства для закордонних мадярів. Його ухвалення викликало в Україні хвилю критики. Про те, що подвійне громадянство суперечить нашій Конституції, згадали і політологи, і соціологи, і правники, і голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Останній – зовсім недавно, коли відвідав із робочим візитом Угорщину. Однак у Будапешті не зважають на невдоволення в Україні. Мабуть, тамтешня влада керується східним прислів'ям про собак, що гавкають, і караван, який собі йде.

Обопільна згода й вигода

Фаховий арабіст Мігаль Баєр добре знає, що цей принцип дуже часто спрацьовує. Особливо коли караван уже неподалік оази, а собаки – десь за барханами, у спекотній пустелі, голодні і спраглі. Паралель очевидна: Угорщина – нині член Євросоюзу, Україна ж тільки мріє про таку перспективу.
Місяць тому Мігаль Баєр став новим Надзвичайним і Повноважним послом Угорської Республіки в Україні. І нині має докласти увесь дипломатичний хист, аби реалізація задуму угорської влади пройшла швидко й безболісно. Зауважимо, що Мігаль Баєр – дуже досвідчений дипломат. Очевидно, важливим аргументом на користь його призначення послом в Україні стало й те, що вищу освіту пан Баєр здобув у Московському державному інституті міжнародних відносин. І те, що тривалий час працював у Молдові, займаючись візовою проблематикою. Тож пострадянські країни, становище й настрої їх громадян і підсилену амбіціями вразливість їхніх керівників пан посол, мабуть, знає добре.

Минулого тижня, коли Мігаль Баєр уперше відвідав Закарпаття, "Замку" вдалося поставити йому кілька запитань про нинішні українсько-угорські взаємини і його бачення майбутньої співпраці між нашими державами. Пан Баєр, зокрема, задоволено відзначив, що за останній рік значно пожвавилася співпраця Угорщини та України, висловив надію, що економічна кооперація тільки зростатиме (зауваживши, що його держава вельми зацікавлена в ринкові свого найбільшого сусіда), і запевнив, що працюватиме над тим, аби керівники дружніх країн бачилися частіше. Найближчу нагоду поспілкуватися віч-на-віч президенти двох держав-сусідок матимуть буквально за тиждень.

Загалом схоже, що сьогодні активна і, головне, якісна співпраця між Україною та Угорщиною вигідна обом державам. Київ сподівається, що Угорщина, яка головуватиме в ЄС у першій половині наступного року, лобіюватиме євроінтеграційні інтереси України. Будапешт, своєю чергою, розраховує, що з удячності за це українська влада заплющить очі на те, що десятки тисяч її громадян отримають другий паспорт і порушать Основний закон своєї країни. Сусіди також сподіваються, що Україна не реагуватиме на зростання економічного, гуманітарного, а отже, і політичного впливу Угорщини на нашій території. Мова насамперед про Закарпаття.

І словом, і ділом

З приходом до влади в Угорщині правої партії "Фідес" підтримку діаспори в Будапешті поставили на якісно новий рівень. Безперечно, тим, хто мешкає поза батьківщиною, і раніше допомагали. Влада фінансово підтримувала культурно-освітні, спортивні, медійні та інші організації етнічних угорців не тільки на Закарпатті, а й у інших країнах, що межують з Угорщиною. Однак цього року Будапешт виділяє діаспорі значно більші фінансові ресурси. Не менш важливо (а може, навіть значущіше), що згуртування всієї угорської нації незалежно від того, які кордони розділяють її представників, стало загальнонаціональною ідеєю, державною політикою, котру підтримує найвища влада країни.

До прикладу, на початку 2009 року угорська влада виділила для етнічних угорців на Закарпатті 78 млн форинтів (майже 3 млн грн) на реалізацію культурно-освітніх програм. Відомості про те, яким був бюджет підтримки закарпатських угорців у нинішньому році, нам не вдалося дістати. Зате вже відомо, що 2011-го співвітчизникам в Україні Будапешт виділить на 18% більше коштів, ніж 2010-го. А загалом державний бюджет підтримки діаспорних організацій, за даними угорських телеканалів MTI та DunaTV, наступного року становитиме 1 млрд 315 млн форинтів, тобто майже 5 млн євро.
На жаль, спілкуючись із Генеральним консулом Угорської Республіки в Ужгороді Йожефом Бачкаі, ми не почули, яку саме суму його країна виділила цьогоріч на підтримку закарпатських угорців, і відповідно не можемо оперувати цифрами, котрі передбачаються для цієї програми на наступний рік. Пан Генконсул розповів, що йому важко назвати загальну суму фінансування, бо програм, за якими воно здійснюється, дуже багато. Йожеф Бачкаі також додав, що, поки парламент Угорщини не ухвалив бюджет країни на наступний рік, рано говорити про обсяги фінансування діаспори 2011-го.  

Мігаль Баєр, очевидно, розуміючи, що ця тема радше політична, ніж економічна, висловив і своє бачення ситуації. "Справді, завжди зверталася увага на те, як допомагати закордонним нацменшинам, особливо тим, що проживають у сусідніх з Угорщиною країнах, – зауважив пан посол. – Без допомоги Угорщини їм би було дуже важко. Нині новий уряд схвалив, я б сказав, принципове рішення про те, що ця підтримка буде потрохи збільшуватися. Але в нас поки що теж є певні труднощі з бюджетом. Тому про якісь надзвичайно великі суми, наприклад, замість мільйона – мільярд, говорити не можна".

Отож, як бачимо, Будапешт справді і словом, і ділом підтримує закордонних співвітчизників. До різноманітних пільг, які вже давно мають, до прикладу, закарпатські угорці, з кожним роком додаються все нові й нові. Можливість набути громадянства Угорщини з 2011 року – один із останніх кроків. Але активізація сусідньої держави помітна неозброєним оком. Підтвердження – відкриття минулого тижня в Берегові представництва депутата Європарламенту Бейли Ковача. Як повідомляють ЗМІ, одним із функціональних завдань представництва буде надання допомоги етнічним угорцям у різних сферах. Не беремося стверджувати на всі сто, однак цілком імовірно, що це перший випадок відкриття представництва депутата Європарламенту в Україні.

Правда – лиш одна

Чи потрібна така пильна увага і поміч закарпатським угорцям? Над цим питанням автор пуб¬лікації замислювався неодноразово. Чимало знайомих з корінням із сусідньої держави у приватних розмовах кажуть, що їм подобається жити в Україні, що це їхня Батьківщина і вони не планують нікуди звідси виїжджати. Про це ж говорять і офіційні представники Угорщини – дипломати. Та все ж є певні причини вважати, що на Закарпатті наші сусіди ведуть подвійну гру, і розібратися, де правда, доволі складно.

Приміром, 10 листопада в угорських засобах масової інформації було опубліковано інтерв'ю професора Ендре Шика, який представляє угорський Дослідницький інститут TARKI. Розмова стосувалася попередніх результатів першого етапу роботи проекту ENRI-East. Це спеціальна міжнародна дослідницька програма, в рамках якої працює 11 команд з понад 50 соціологів і експертів із 10 країн Європейського Союзу та СНД. Зауважимо, що ці фахівці представляють близько двох десятків відомих європейських університетів, тож, найімовірніше, результати їхньої роботи можна вважати об'єктивними і неупередженими.

Так-от, за даними згаданого соціологічного дослідження, 25% закарпатських угорців в Україні і 13% угорців у Словаччині під час опитування заявили, що 2010 року  відчули "невигідність" своєї етнічної належності. Ба більше – 21 % українських угорців (читайте – закарпатських мадярів) заявили, що готові емігрувати з України при першій-ліпшій нагоді.

Такі дані якщо не насторожують, то принаймні дивують. Запитання, чи наведені цифри насправді відображають реальні настрої закарпатських угорців, ми адресували і Йожефу Бочкаї та Мігалю Баєру. Генконсул нібито здивувався з цієї інформації і повідомив, що зі скаргами про якісь утиски чи дискримінацію до дипломатичних представництв Угорщини ніхто не звертається.

Посол Баєр підтвердив слова колеги. "Проводяться різні опитування громадської думки, але уряд Угорщини до цього не має жодного стосунку, – запевнив дипломат. – Я про це читав в Інтернеті, але не звертаю уваги на такі речі. Офіційно можу заявити: і угорська, й українська сторони розуміють і оцінюють ситуацію так, що на Закарпатті масової міграції чи навіть відповідного бажання не було, немає й, напевно, не буде. Є природний обмін населенням. Наприклад, люди одружуються і переїжджають жити в іншу країну. Але говорити про масову міграцію сьогодні немає підстав".

Та, попри запевнення дипломатів, ситуація до кінця не зрозуміла. По-перше, звідки взялася цифра 21 % готових до еміграції закарпатських угорців? По-друге, чому і для чого регіональні лідери угорської громади час від часу збурюють інформаційний простір повідомленнями про утиски прав співвітчизників. До прикладу, лідер закарпатської політичної партії угорців КМКС Міклош Ковач регулярно підігріває суспільний градус.

Торік у публікації в закарпатській угорськомовній газеті "Карпатойло" він заявив: "Українську державу слід сприймати як ворожу фортецю, звідки методично тримають під вогнем закарпатську угорську спільноту – тепер, наприклад, розстрілюють її освітню систему. Для того, щоб наша спільнота вийшла з-під перехресного вогню, що загрожує її існуванню, частину цієї фортеці слід захопити".

Перед тим в коментарі до статті "Замку" про освітянські проблеми угорської нацменшини пан Ковач повідомляв про ледь не геноцид закарпатських мадярів: "Угорська нація офіційно не оголошується другорядною, але все робиться, щоб вона такою стала. Нині триває дуже суттєва дискримінація мого етносу. Це свідома політика: знищити шкільну систему угорців на Закарпатті, не допустити нас до вищої освіти і ослабити нашу інтелігенцію. Це не новинка, так було завжди, нас і раніше пресували. Але якщо при Радянській владі угорців намагалися поступово перемолоти, то тепер вирішили зробити це раптово й одномоментно. Наша громада зменшується й задавлюється цим пресингом".

Тож як насправді живе угорська громада на Закарпатті? І кому вірити: дипломатам чи пану Ковачу і його прибічникам? Існує лише одна версія, яка об'єднує в єдиний логічний ланцюжок таку різну поведінку офіційних представників Угорщини і місцевого керівника частини мадярської громади.  

Проект "Велика Угорщина"

Усе більше українських ана¬лі¬тиків-міжнародників відзначають, що останнім часом два євросоюзівські сусіди України – Румунія та Угорщина – щосили намагаються реалізувати масштабні національні проекти під однотипними назвами "Велика Румунія" та "Велика Угорщина". І в поле зору обох цих країн потрапляють українські землі і поки що українські громадяни (румунські й угорські нацменшини). "Румунське" питання також належить висвітлити, однак цього разу обмежимося угорським "великим проектом".

Є версія, що, прагнучи встановити контроль над українськими територіями, простіше кажучи над Закарпаттям, Будапешт використовує метод впливу на регіон через діаспору. Мовляв, Угорщина прагне стати регіональним лідером не тільки в Карпатському єврорегіо¬ні, а й загалом у Центральній Європі. У розробленій національній ідеї – вже згаданому проекті "Велика Угорщина" – розглядається поширення її впливу на регіони, де компактно проживають представники угорської діаспори: Південну Словаччину, Трансільванію (Румунія), Воєводину (Сербія) і Закарпатську область.

Згідно з цією версією, тривалий сценарій реалізовується "під соусом" гуманітарної співпраці та підтримки громад меншини, що проживає на Закарпатті. Однак нібито справжня його мета – підживлювати сепаратистські настрої серед українських угорців, що в майбутньому може допомогти втілити у життя далекосяжні плани. Високий рівень етнічної самосвідомості угорців при певних обставинах може обернутися політичним капіталом.

До слова, на користь цієї версії свідчить ще один факт: із запланованої на наступний рік фінансової допомоги закордонним угорцям школярі отримають на третину більше коштів, ніж дорослі. Мабуть, у Будапешті розуміють, що за 5–10 років такий масштабний політичний проект реалізувати неможливо, тож починають працювати на перспективу. Аби, коли прийде час, могли розраховувати на активність  вихованих у вірному дусі закордонних угорців.

Додамо, що 5 листопада в Будапешті під егідою угорського уряду пройшло засідання IX Угорської постійної наради з проблем закордонних співвітчизників. На ній було заявлено, що квітневі вибори 2010 р. в Угорщині мають такі політичні й суспільні наслідки, які дозволяють, незважаючи на теперішні державні кордони, знову згуртувати воєдино угорську націю. Важливо й інше: серед першочергових питань, які обговорювалися на цій нараді, були боротьба за автономію (на Закарпатті це омріяний Притисянський автономний угорський округ, створити який просили ще Президента Кучму), протидія процесам асиміляції меншин, угорський "закон про статус" співвітчизників (тобто про подвійне громадянство) та освітні програми Угорщини для співвітчизників із сусідніх країн.

Одна крапка чи три?

Пікантності нинішній ситуації додає й те, що мадярська влада, схоже, прекрасно розуміє, яку реакцію викликає в українському суспільстві така поведінка сусіда. Зокрема будапештський політолог Золтан Кішеллі відверто прогнозує ускладнення міждержавних стосунків, наприклад, після введення подвійного громадянства.

"Імовірні конфлікти, переважно з Україною і Словаччиною, де в прикордонних районах проживає доволі велика кількість етнічних угорців, – повідомив пан Кішеллі в коментарі авторитетному телеканалу "Euronews". – Ці дві країни остерігаються того, що коли з обох боків кордону житимуть громадяни Угорщини, то років, скажімо, через 20–30, угорський уряд змінить лінію кордону на основі етнічного принципу. Вони бояться такої можливості, котра загрожуватиме тільки-но здобутій державності".

Проте офіційний голос Угорщини в Україні, посол Мігаль Баєр, як може, намагається стерти гострі кути. "Ми очікуємо, що всі, хто до нас звертатиметься (по громадянство. – Ред.), будуть поважати закони тих країн, в яких вони проживають, – заявив на завершення розмови з журналістом "Замку" пан Баєр. – Ми вважаємо, що всі люди – дорослі. І вони повинні думати. Звичайно, ми розглядатимемо клопотання (про надання громадянства Угорщини. – Ред.), бо в цьому нас зобов'язує закон. Але кожен відповідає за свої вчинки. Я знаю, що в Україні це трішки спеціальне (саме таке слово вжив пан посол. – Ред.) питання. Вважаю, що це десь не зовсім справедливо. Бо в Німеччині немає подвійного громадянства, але ніхто не каже, що це проблема, адже люди відповідають за свою поведінку. Я вважаю, що є дві конституційні системи (українська та угорська. – Ред.), які дещо несумісні. Але в принципі не бачу якихось великих проблем у цій сфері. Наш прем'єр однозначно висловився з цього приводу, коли зустрічався з паном Президентом (В. Януковичем. – Ред.). Він сказав, що ми очікуємо від усіх угорців України, що вони поважатимуть закони України. Крапка".

І останнє. За повідомленням кореспондента "Укрінформу" в Будапешті, тільки за перші 5 днів (1–5 грудня) до послуг відкритих Відомством у справах імміграції та громадянства Угорщини інформаційних порталів, де можна дістати інформацію й записатися на прийом для подання відповідних документів, звернулося вже понад 50 тисяч закордонних угорців. Який відсоток із них закарпатці – не повідомляється.

Караван, як бачимо, таки собі йде...

Ярослав СВІТЛИК 

15 грудня 2010р.

Теги: Угорщина, віза, прикордонний, проект

Коментарі

Селянин 2010-12-16 / 23:08:00

"Хотіла2м єму штось грузно удповісти , але здержалася"м. Бо щасливам"

Ты жабо співаш ми типирь ка оту співаночку:

" Коли оту команицю сіяли,
Тугды мы ся з милым любовати начали,
Єще тота команиця не зойшла,
Та вже наша мила любов розойшла"

Ты жабо обысь знала: як ґріґонц узьме качулку у рукы, та ты начнеш иншаку співаночку:

"Червена ружа трояка,
Мала я мужа, мужа я мала,
Мала я мужа пияка,

Не бий ня мужу не карай,
Діти ти лишу, лишу ти діти,
А сама пуйду за Дунай......"

ember 2010-12-16 / 22:00:00
Obazhaju i zhabu i seljanyna: pishut na prekrasnom rusinskom jazyke.
Nachinaju somnevatjsja: mozhet vsjo taki rusiny sushchestvujut!

бомбажна жаба, 2010-12-16 / 15:34:00
Коли є щастлива любов, то вучно найдуться заздростні люди. У котрих жизнь не вушла, никого не люблят, то завидувут. Такий майже селянин є. Хотіла2м єму штось грузно удповісти , але здержалася"м. Бо щаслива, треба єму пробщати та не банувати. Селянине! Заким ти нам такий завидуший то прийди на наше болото. познакомлю тя з свойов сестров - тоже дуже красна женщіна, лем на єден гуд уд мене старша.
Селянине - вона не нуждающаяся, бо має два "бакси" яку дустала на сохраненіє уд свого правнука. Того тогідь завербували та пувезли на заработки у Францію. ай дали аванс - два бакси. Айбо штось там прупав, ги бакси лишилися єго прабабі. Вона ся с тобов, селянинчику. за совместну любов - поділиться. Це точно. Бо не є скупа, я се гарантіруу

Селянин 2010-12-16 / 15:14:00
Чуєш жабо, із тобов добре не уйде, бо каже ґріґонц ош ты ся ізлярвила. Чекать тя дома, у болоті із качулкув.

бомбажна жаба 2010-12-16 / 12:41:00
Емберику, ти моя первая любов.Лем тебе люблю. Та ще трохи Жаливу.Ниякого турка ме ні не треба, крім вас обох
Чекам тя домів, у нас на болоті. Дякуву за фану - будюгови вже"м пошила. Дуже теплі та й прикривають "стидне місце".А ще май бульше мене гріє твоя любов.

ember 2010-12-16 / 12:24:00
Seljanyn, ne zhurysj, ona najde dlja sebe fajnoho slovaka, abo shche majfajnishovo turka:))

Селянин 2010-12-16 / 01:00:00

Чуєш жабо, ты файна шлюха.
Діти сь лишила та сталась любасков кедвешного мадяра. Що будеш робити кить тя тот лишить?

ember 2010-12-15 / 22:48:00
kvak-kvak, brek-brek.
Zhabonjka moja, dlja nachalo dam try urokiv madjarskoho jazyka, bo ty ho pohano znaesh:

Йовно потківано – Jó napot kívánok!
Кесенем сиймем – köszönöm szépen!
кетив – kettő

P.S.:
1. Jobbik mini sja duzhe ne ljubytj!
2. Tsi két forint ja ty donesy, lem doteperka ne znavy kudy. Mushu sja povtoryty: boloto un nas dosta velykoe, vono sja nazyvatj: Ukrajina!

ember 2010-12-15 / 22:48:00
dam try -. dam ty, perebach ljuba:)

бомбажна жаба 2010-12-15 / 22:24:00
Йовно потківано, муй ембереку, моє золотко, муй пуголовчику.Кесенем сиймем, муй любчику, што ти дєре іде на мує болото, до своєї кішлань - Жабоньки. Нам було ганц красно, аж вода на дисять центув розмерзлася, а мої пуголовочки побудилися. Кисенем і за форінти. Альбо, ти, золотко, казав, што даєш тисячу форінтів за услуги, а я, як ти пушов - пораховала, а там лем див"ятьсто див"ятьдесять і усім - кетив форінт нинч. не хватає. Инший раз раз, як прийдеш, то не забудь принести кетив форінт, бо инак дєла не буде.. А як кетив форінт шкодуєш, то принеси замість них мадярську фану.Я хочу стати фурт мадярськов женщінов - видиш, як скоро від тебе мадярскуй язик вуучила. А з фани хочу зшити собі теплі бюдюгови, бо зима притискає.А ще хочу, яким стала мадярков, всупити у Йовбік. Пуслала"м туди заяву електронной почтов, а звудти удповіли, што дуже радустно мене приймуть, лем маю мати мадярську фану. То ти, як шкодуєш кетив форінт, принеси мені замість нихфану. Буду мати і фану і теплі бюдюгови зараз, в ракаши.
Сервус, муй любчику - жду от тєб"я прівєта, як ласточка лєта. Люблют ебе бульше даже вадь болотяну жижу із рясков.Цьом, цьом, цьом.

ember 2010-12-15 / 22:13:00
Pobig by, navitj civ by na bitsiglji, lem by obnjav tvoju zhabynu zhopu, ajbo ne znavu de ty, zolotko, zhyehs?! Bo boloto un nas dosta velykoe, vono sja nazyvatj: Ukrajina!

бомбажна жаба 2010-12-15 / 21:20:00
Я ся народила у Австро-Венгрії. Згадуву, як била им пуголовком, на наше болото прийшув сам цісар Франц-Йовжко ІІ. Чого помню, бо єго син, ерцгерцог Максімілян метав бовгарами по болоту та убив мою тютку. Кайзер спер його за руку та било уже пузно. Тютка була здохла. Відтак тего Максиміяна, за те, што забив мою тютку забили тєрорісту у Шопі. Ні не у Шопі, уд Сараї.
Та до чого я веду. Ага. Я єм тоже мадярка. Ембер научив мене казати "йовно потківано" та дащо. А ще дащо зналам із Австрії. Та то є дуже сексуальноє, ги ганьблюся, то скажу лем емберові, бо він є муй любас. А може ще скажу Жаливі. Лиш най прийде днесь,і такой.
Но то мені тоже удадут мадярскуй паспорт, бо заслуговую. Бо жилам тогди, дов 1918 года, Франц--Йовжка - виділа, а главноє, што єго син забив мою тютко бовгарями.
Не виділа лем Гортія. А моглаби, бо він бив тоже на ношому болоті.Ун прийшов на наше болото керувати облавов, аби ймати жаб, бо мав главного повара, якогось шваба із Паріжу чи утки. А може із Турічок ци збичкова.Котрий дуже нас хотів ймати та класти на танджер. Такий у нас сртах був уд того.на болоті!. Або, до сих пір шкодую. Мусай було пересилитися, та таки увидітити самого нашего вождя Гортія. Най би мене і ймили, бо моя жертва би пішла на суспільноє благо, може і сам Гортій мене би з"їв.. Але перед тим би мене увидів. Із-за того мож і вмерти.
Емберику, де ти є. Дере їде, домів. Пуголовки вже знов сплят.

Istvan 2010-12-15 / 16:27:00
Надо владеть венгерским языком, и иметь предки, которые родились при Венгрии, или были гражданами данного европейского государства. Да и автобиографию каждый должен написать собственноручно...

taras bulba 2010-12-15 / 15:04:00
Za tisjatsu sto rokiv Uhorscsini rusini nemali takoho henozidu,jak uhorzi za casiv ukrajinskoji vladi.

taras bulba 2010-12-15 / 14:59:00
Scso vi tak hviljujetes,bojitesja.Romania nabohato bilse teritorij zabrala vid Uhorscsini i siditj sobi spokojno.Karta pokazuje ne dobre,bo to lis polovina istoricsniji Uhorscsini.

ember 2010-12-15 / 14:10:00
A vot mene tsikavytj:


1. Skiljky hroshej vydiljae Ukrajina dlja zakordonnykh ukrajintsiv?
2. Chomu Ukrajina na nadaje hromadjanstvo ujkrajintsam, kotri prozhvajhutj za jiji mazhami?
3. Skiljky hroshej Ukrajina vydiljaje na pidtrymku nastmenshyn Ukrajiny?

(Pro faktovye i kentsepstialjnye ochibki, pro protivorechij materiala poka ne pishu)

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи