Пити вночі дозволили, а потім знову заборонили

Дві прокуратури – два погляди

Пити  вночі дозволили, а потім  знову заборонили

Із 1 жовтня продавати  алкоголь у магазинах Ужгорода з 22.00 до 10.00 було категорично заборонено. Хто "попався", тому загрожував штраф  від 510 до 1700 гривень. Кілька днів тому ця заборона перестала діяти, оскільки Ужгородська прокуратура опротестувала рішення міськвиконкому. Проте у середу, 8 грудня, уже обласна прокуратура визнала, що заборона спиртного вночі таки законна.

Нагадаємо, рішенням № 314 від 1 жовтня 2010 року "Про обмеження реалізації алкогольних  напоїв" міська влада Ужгорода на чолі з Сергієм Ратушняком заборонила магазинам торгувати спиртними напоями у нічний час, натомість дозволила це робити барам, ресторанам, клубам. На диво, у магазинах дійсно вночі перестали продавати алкоголь. Щоправда, кому дуже вже припікало, міг спокійно поїхати в прилеглі до Ужгорода села (як-от Минай, Сторожниця, Баранинці) чи до ринку на вул. Краснодонців і запастися пляшками там – на територію району заборона, ясна річ, не поширювалася. Оскільки згаданий документ виконкому з'явився за місяць до місцевих виборів, так і не ясно, чого хотіли більше – справді захистити ужгородців від зеленого змія чи просто пропіаритись, а заразом ще й насолити опонентам Сергія Ратушняка, котрі володіють цілодобовими магазинами.

До  слова, трохи раніше, ніж в Ужгороді, продавати алкоголь ночами заборонили й у Львові та Івано-Франківську. За даними інформаційних агентств, першою про незаконність таких рішень заговорила Галузева асоціація "Міжнародне бюро вина і коньяку". Її представники направили відповідне звернення до місцевих прокуратур. Нам не вдалося з'ясувати, чи дійшло воно до прокуратури Ужгорода. Натомість достеменно стало відомо, що там, слідом за івано-франківськими правоохоронцями, днями також опротестували рішення міськвиконкому. Згідно зі статтею № 21 Закону України "Про прокуратуру", рішення депутатів чи виконкому, опротестоване прокурором, автоматично призупиняється, а місцева влада його або скасовує, або доводить правомірність у суді. Відтак магазини в Ужгороді отримали шанс абсолютно законно продавати вночі спиртне, і ніхто їх за це не мав права штрафувати. Та, як виявилося, ненадовго. Буквально за кілька годин до виходу матеріалу в друк стало відомо, що обласна прокуратура Закарпаття відкликала протест своїх колег. Бо останні нібито опротестували рішення міськвиконкому "передчасно". Від-так заборона продавати вночі алкоголь в Ужгороді поки що діє.

А чим конкретно мотивували свій протест  в Ужгородській прокуратурі і  чому його таки відкликали в обласній, сторонній людині так і залишилось незрозуміло.

Між тим, у Законі "Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", змінами до якого народні обранці заборонили цього року розпивати пиво та "слабоалкоголку" на вулицях, існує стаття 15-3. Вона чітко гласить, що місцева влада має право заборонити продаж спиртного лише на час проведення масових заходів. А от про те, що це можна зробити й на ніч, у Законі не йдеться. Тож чи перевищують свої повноваження місцеві ради чи виконкоми, коли приймають подібні рішення – достеменно може відповісти лише суд. Якщо туди таки хтось звернеться.

До  речі, стаття 15-2 згаданого Закону дозволяє нам сміливо пити пиво із глядацьких трибун закритого стадіону чи спортзалу. Щоправда, напій має бути у пластиковій  тарі. Якщо хтось із правоохоронців причепиться, не зайвим буде процитувати статтю дослівно: "Забороняється споживання пива (крім безалкогольного), алкогольних та слабоалкогольних напоїв, вин столових: (...) у закритих  спортивних  спорудах (крім пива у пластиковій тарі)".

 Чи  штрафували підприємців за нічний продаж оковитої, і на скільки саме, у  мерії поки що не повідомляють. До слова, попередня міська влада, серед іншого, наголосила, що заборона продажу знизить  злочинність. Ужгородські міліціонери  про покращення криміногенної ситуації не повідомляли.

Ярослав ГУЛАН, ЗІА "Простір"

15 грудня 2010р.

Теги: алкоголь, прокурор, дозвіл

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи