Більшість ліків і надалі можна буде купувати без рецептів

Перед самим Новим роком українцям зробили «подарунок». У засобах масової інформації з’явилося повідомлення про те, що нібито з 1 грудня більшість ліків можна буде придбати тільки за рецептом. Після такої заяви реакція простих громадян виявилася прогнозованою – люди кинулися до аптек скуповувати медичні препарати.

Більшість ліків  і надалі можна буде купувати без  рецептів

Знайомий  пенсіонер розповів, що тільки-но почув  цю новину на якомусь із загальнонаціональних каналів, то придбав усі медикаменти, які зазвичай вживає.

Чоловік каже, що вже не має здоров'я годинами просиджувати під кабінетами лікарів, чекаючи на рецепт, наприклад, на валідол, та ще й бігати за ним по декілька разів. Воно й зрозуміло: черг у наших  медзакладах і так вистачає, а якби довелося, умовно кажучи, за кожною пігулкою бігати в поліклініку, то кожен похід у лікарню перетворювався б на справжнє стихійне лихо.

Проте майже одразу заступник директора  Департаменту регуляторної політики у  сфері обліку лікарських засобів та продукції у системі охорони здоров'я МОЗ України Володимир Карасик заспокоїв громадськість: після 1 грудня список рецептурних медикаментів не зміниться. Мовляв, ніякої аптечної революції немає й не буде. МОЗ не збільшувало частку рецептурних лікарських засобів серед тих, що відпускаються через аптеки, і не зменшувало частку безрецептурних. 

Непорозуміння та бурхливі дискусії викликав проект документа "Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360", який оприлюднено на офіційному сайті  МОЗ України для публічного обговорення.

"До речі, зміни, навколо котрих і розгорілася  полеміка в суспільстві, як-от виписування  рецепта латинською мовою, заборона наносити на рецептурний бланк будь-якої сторонньої інформації, зокрема рекламної, обов'язковий підпис та особиста печатка лікаря, запис про призначення лікарського засобу у медичній картці, діють майже 5 років, – зазначив заступник начальника Управління охорони здоров'я Закарпатської облдержадміністрації Володимир Брич. – Вони вже прописані в чинному наказі МОЗ України від 19.07.2005 № 360. Тобто все, що купувалося без рецепта в аптеках на сьогодні, вчора і після 1 грудня, так і буде купуватися". Від себе додамо, що це практично 30 % медикаментів, які зареєстровані в Україні.

Наразі  точно невідомо, коли саме будуть прийняті нові зміни, але відбудеться це не раніше квітня наступного року. Бо до того часу триватиме обговорення проекту та підготовка нормативних документів. Крім того, усі зміни, які планують внести в закон у майбутньому, не стосуються пацієнтів, а тільки лікарів та фармацевтів. Чиновники від медицини пояснюють, що це надасть можливість посилити контроль за виписуванням та відпуском рецептурних лікарських засобів. Зокрема, рецепти виписуватимуть у двох примірниках. Перший – для пред'явлення в аптеці, другий (з позначкою "для хворого") – для пацієнта. Якщо ж вам відпустили менше ліків, ніж написано в рецепті, то фармацевт поставить штамп "Відпущено", вкаже кількість купленого препарату і поверне папірець вам. Із цим рецептом ви зможете поступово вибрати виписану лікарем кількість медикаментів. Якщо в аптеці не буде лікарського засобу, який виписав медик, пацієнту запропонують ліки з іншою назвою, але з тією ж діючою речовиною, формою відпуску та дозуванням, які написані в рецепті.

Наразі  в проекті документа, який обговорюється, конкретно називаються тільки два медичні препарати – метадон та бупренорфін. Мова йде про гранично допустимі для відпуску дози цих ліків.

Тож залишається незрозумілим один, напевно, найважливіший момент у всій цій історії: а з чого ж рейвах? Документ, який дехто витлумачив як революційний у галузі фармацевтики, можна було легко переглянути на офіційному сайті МОЗ України. Той, хто уважно його прочитав, навряд чи зробив би висновки про те, що ліки будуть відпускатися тільки за рецептом. Крім того, у заголовку чорним по білому написано, що це тільки проект.

Можна припустити, хто саме здійняв інформаційну бурю. Скидається на те, що нас із вами хотіли підштовхнути до того, аби ми в лихоманці побігли масово скуповувати  ліки. Останній похід автора до аптеки ще більше в цьому переконав: звичайні протизастудні медпрепарати чомусь вкотре суттєво подорожчали. Перше, що спало на думку: почався "гарячий" сезон і з нас просто знову намагаються здерти зайву копійку, адже так чи інакше пігулки купувати доведеться. Тож, цілком можливо, що й у випадку з рецептами хтось просто намагався "підігріти" фармацевтичний ринок.

Лариса  РОМАНЮК, ЗІА "Простір"

15 грудня 2010р.

Теги: рецепт, ліки

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи