Чиновникам наказано не розмножуватися

А ще – не купувати машини, телефони, меблі і не ремонтувати свої кабінети

На широку ногу 

В Україні ще дотепер пам’ятається історія 5-річної давнини, коли новопризначений голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко для службового користування придбав  "Mercedes-Benz S-Class" вартістю 215 тис. доларів (тоді – 1 млн. 85 тис. 750 грн). І це в той час, коли у компанії почалися серйозні фінансові негаразди. Громадськості пан Івченко свій вчинок пояснив більш ніж зрозуміло: їздити на розкішних авто, виявляється, він просто звик... Внаслідок скандалу, що розгорівся, тодішній Президент України Віктор Ющенко наказав зухвалому чиновнику продати автомобіль. Сам же Івченко отримав прізвисько "Льоша Мерседес". 

Інша  скандальна історія трапилася нещодавно  уже за каденції нинішнього Глави  держави: директор Дніпропетровського регіонального державного науково-технічного центру стандартизації, метрології та сертифікації Олександр Турчин придбав, знову ж таки за гроші держави, "Лексус" за 675 тисяч гривень. Сьогодні авто, завдяки пильності журналістів, уже повернуто до автосалону, а ласого директора звільнено. Усі пам’ятають і про скандал із міністром МВС Анатолієм Могильовим, якому нібито подарували "Кадилак" вартістю понад мільйон гривень. Деякі політики прямо заявили, що такі "презенти" – це і є яскравий приклад корупції. Зрештою, пан Могильов таки відмовився від машини й передав її Міністерству зовнішніх справ. Ці історії далеко не єдині. Коли згадати всі, не вистачить й газетної шпальти. Всі вони наочно демонструють: інколи українські чиновники у своїй зухвалості просто не знають меж.

Чи  можливо боротися  з "чиновницькою  розкішшю"? 

Віднедавна  – так. Принаймні, де-юре. Минулого місяця почав діяти наказ № 214 Головного  управління державної служби. У документі  – загальні правила поведінки  державних службовців. Зокрема, йдеться про дрес-код, розмежування політичних симпатій зі службовими обов’язками, сприйняття державних інтересів вище, ніж своїх тощо. Говориться в наказі й про те, що із Нового року (тоді починає діяти Закон України "Про засади запобігання та протидії корупції". – Ред.) чиновнику забороняється "безпосередньо або через інших людей отримувати подарунки від юридичних або фізичних осіб, а також від своїх підлеглих і з мотивів, пов’язаних зі службовим становищем". А ще – коли "чиновник виявив подарунок у своєму службовому приміщенні чи отримав його в інший спосіб, він зобов’язаний невідкладно письмово повідомити про цей факт свого безпосереднього керівника". Можете уявити: передали очільнику земельного відомства Барчану кілька тисяч "зелених", а він... пише про це листа своєму шефу!? Або: підлеглі дарують щось своєму начальнику на день народження, при цьому, аби не порушити Закону, наголошують: "Це вам вручаємо не з мотивів,  пов’язаних зі службовим становищем".

– Дотримуватися правил поведінки  держслужбовців у нашому краї готові, – запевнив кореспондента начальник Управління державної служби Головдержслужби України в Закарпатській області Василь Попадинець. І додав: насправді вони діють уже з 2002 року. Новий же наказ просто чіткіше окреслив, що вважається злочином і яка за нього передбачена відповідальність.

Закарпатським держслужбовцям доведеться ще й додатково  обмежити апетити.  Голова нашої  ОДА Олександр Ледида нещодавно  видав розпорядження "Про заходи щодо економії бюджетних коштів". Мета – зменшити витрати, передбачені, власне, на утримання армії чиновників. Згідно з документом, в облдержадміністрації, рівно як і в райдержадміністраціях та інших органах влади, забороняється купувати за бюджетні гроші машини, меблі, мобільні телефони та ноутбуки. Також держслужбовцям категорично заборонено в найближчі два роки проводити ремонт у своїх кабінетах. Крім того, керівники РДА, управлінь, відділів та підрозділів ОДА більше не можуть використовувати ресурси казни для проведення святкових заходів. А ще чиновникам заборонено "розмножуватися". Офіційно це звучить так: "не допускати подання звернень до  облдержадміністрації та не приймати власні рішення щодо збільшення чисельності працівників підпорядкованих органів та установ". І до всього цього – держслужбовці ще й мають самі придумати, як зменшити витрати на комунальні послуги та енергоносії.

Скільки на цьому всьому вдасться зекономити державних грошей, сподіватимемося,  в облдержадміністрації оголосять найближчим часом. Утім, не розкошувати чиновникам наказували в усі часи, проте вони не надто слухалися. Ось і зараз, уже після -надцятої заборони, як повідомляє портал державних закупівель, Мін’юст замовив ремонт своїх приміщень за майже 3 мільйони гривень...

Олександр АЩЕКА

08 грудня 2010р.

Теги: чиновники, авто, телефони, гроші

Коментарі

яна 2010-12-08 / 16:23:00
А ще – не купувати машини, телефони, меблі і не ремонтувати свої кабінети -можна подумати так і буде...

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи