Вам соцпакет!

На що розщедриться роботодавець

Вам соцпакет!

В оголошеннях  про вакансії роботодавці часто  вказують, що вони не просто пропонують вам зарплатню та офіційне працевлаштування, а ще й так званий соцпакет.

Проте рідко  коли пояснюють, що власне мається на увазі. Якщо узагальнювати, то це пільги, які надаються роботодавцем додатково до закріплених законодавством прав робітника на щорічну оплачувану відпустку, лікарняний та вчасно виплачену зарплатню. 

По  суті соцпакет – це своєрідна система бонусів і пільг. Зрозуміло, що топ-менеджери користуватимуться трохи іншими благами від фірми, ніж звичайний роботяга. Перша категорія може, наприклад, розраховувати на службове авто, безплатний бензин, пільгові кредити чи на оплату орендованого житла. Воно й зрозуміло, адже менеджмент вищої ланки – це зазвичай висококваліфікований персонал, який може вибирати роботодавця на своїх умовах.

Навіть  сьогодні, коли фінансова криза внесла свої корективи у роботу бізнесу, на цих працівниках намагаються  не дуже економити. На Закарпатті такі преференції топ-менеджменту пропонують зазвичай компанії з іноземним капіталом, для яких привабливий пакет пільг – європейська норма.

Розпитавши  знайомих, які працюють у різних сферах, дійшла висновку, що на сьогодні соцпакет може включати в себе досить багато аспектів. Наприклад, обіди за пільговою ціною, транспорт, який доправляє працівників на роботу, оплачуваний мобільний зв'язок, навчання, тренажерний зал, знижки на продукцію компанії, подарунки до різноманітних свят, страхування від нещасних випадків, медичне, рідше – життя. 

Так, наприклад, завод "Ядзакі" надає  своїм працівникам досить вагомий  соцпакет. Робітникам пропонують обіди за пільговою вартістю, довозять до місця роботи, забезпечують медичним страхуванням та роблять подарунки до свят. Крім того, працівники, які проводять багато часу за комп'ютером, мають можливість займатися у спортзалі. Також діти робітників можуть потрапити до літнього табору в Японії. 

Наталія Баклагіна, начальник департаменту по роботі з кадрами заводу "Ядзакі", зауважує, що все це є частиною корпоративної культури. Є певні традиції, яких підприємство намагається дотримуватися на всіх своїх заводах. Наприклад, облаштувати їдальню для своїх працівників. Крім того, якщо на сьогодні зарплатня в галузі більш-менш однакова, то потрібно мати й інші методи заохочення працівників.

Слід  враховувати й те, що великі закордонні компанії йдуть до нас тому, що маємо  найдешевші робочі руки в Європі. А  це означає, що і зарплати у наших  працівників не до порівняння з європейськими. Згідно з офіційною статистикою, оклади українців найнижчі у Старому світі, за винятком Албанії. Для того, аби показати свою зацікавленість у наших працівниках, зарубіжні фірми пропонують їм справді хороші соцпакети. Тож люди можуть не боятися принаймні завтрашнього дня.  Бо ж, зрозуміло, що, налагодивши таку систему, компанії тим самим показують, що працюватимуть у нас серйозно і довго.

Проте, на жаль, не всі розуміють, що сьогодні мало вчасно платити працівникам  зарплатню. За інформацією кадрового  порталу HeadHunter, нині лише 38% українців мають соціальний пакет на місці роботи. Також портал відзначає, що в 2,5 разу підвищилася важливість медичного страхування, а страхування від нещасного випадку – втричі. До речі, на третьому місці серед бажаних пільг опинилося навчання за рахунок фірми.

Крім  того, останній бонус є досить вигідним вкладенням капіталу і для підприємства. По-перше підвищується кваліфікація працівника. По-друге, можна підготувати  спеціаліста, так би мовити, саме для  своїх потреб. Адже різноманітних тренінгів, семінарів та курсів сьогодні більш ніж досить, тож є можливість вибирати, що потрібно саме вашій галузі. Звичайно, існує ризик того, що виплеканий на гроші фірми кадр дремене до конкурентів, а вас пошиє в дурні. Але й від цього теж є ліки. З працівником укладається договір, за яким він мусить обов'язково відпрацювати певний термін або ж компенсувати вартість навчання під час свого звільнення. 

За  словами Романа Рогача, головного  лікаря зубної клініки "Дентс", вони оплачують вартість курсів чи тренінгів для своїх працівників. Проте, в майбутньому планують захищати і свої інтереси також. З робітником укладатимуть договір, за яким після навчання він зобов'яжеться відпрацювати в клініці визначений термін.

 Але якщо майже всі види бонусів в  тій чи іншій мірі можна отримати й на наших підприємствах, то досить рідкісним на сьогодні явищем стали  пільгові кредити. Хоча до настання кризи, наприклад, банки мали системи подібного  кредитування для своїх працівників. Можна було взяти позику на авто чи житло за пільговими відсотковими ставками. Проте, зрештою, те, що зовсім недавно сприймалося як благо, сьогодні для декого стало непосильним тягарем. Адже ні для кого не таємниця, що майже всі банки провели серйозне скорочення персоналу. Але ж кредити людям все одно доводиться платити, до того ж після звільнення чи скорочення пільгові відсоткові ставки повертаються до стандартних. Тож люди залишилися не тільки без роботи, а ще й з немалими кредитними зобов'язаннями.

Саме  тому перед тим, як підписувати трудовий договір чи наосліп користуватися пільговими послугами, дізнайтеся, наскільки вони для вас вигідні.

Треба знати ще й такий нюанс: іноді  додаткові соціальні пільги можуть бути вигідними для підприємства. Наше законодавство дозволяє деякі з них відносити до валових витрат. Як наслідок, зменшуються податкові зобов'язання. Це стосується, наприклад, навчання, витрат на транспорт та зв'язок.

Але загалом, якщо під-приємство пропонує працівникові хороший соцпакет – це означає, що керівництво впевнене в стабільності фірми. Звичайно, хотілося б, аби повний соціальний пакет перестав бути для нас якоюсь екзотикою. А працівники поважали свій труд і не сприймали те, що їм нарешті таки виплатили зарплатню як найбільше благо.

Лариса  Романюк, ЗІА "Простір"

08 грудня 2010р.

Теги: заробіток, соцпакет, робота, оголошення, вакансія

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи