14 тисяч ужгородців попередня влада змусила возити аналізи на БАМ

«Приємні подарунки» від Ратушняка продовжують «випливати». Черговий – закриття лабораторії в амбулаторії сімейної медицини, що на розі Капушанської та Легоцького. Це удар «нижче поясу» для 14 тисяч мешканців, які обслуговуються саме в цій клініці. Люди збирають підписи під зверненням до нового міського голови Віктора Погорєлова з проханням відновити роботу лабораторії. Причин більш ніж достатньо.

14 тисяч ужгородців  попередня влада змусила возити  аналізи на БАМ

  Ще на початку цього року Ратушняк та його команда урочисто обіцяли: незабаром в Ужгороді може запрацювати найбільший і найсучасніший на Закарпатті центр сімейної медицини – на базі амбулаторії сімейної медицини в Ужгороді на вулиці Капушанській, 161. Лікарі з міста-побратима нашого обласного центру американського Корваліса обіцяли поставити в амбулаторії сучасне обладнання. Ставилася одна умова: міська влада повинна знайти кошти для розширення площі амбулаторії та проведення ремонтів.

  Проте минув практично рік від тих березневих обіцянок, влада змінилася, і лише так з'ясувалося, що Ратушняк не дотримав слова ні перед американцями, ні перед ужгородцями, які обслуговуються в цій амбулаторії. Більше того, саме цими днями стало відомо, що попередня міська влада таки зробила "подарунок" для закладу – вирішила закрити лабораторію і скоротити ставку лаборанта.

  Це попри те, що жителі цього мікрорайону, – а обслуговуються тут 14 тисяч осіб, – кілька років зверталися до керівництва міста з проханням відкрити лабораторію. Два роки тому її відкрили, але ненадовго...
 
  На жаль, редакції "Замку" так і не вдалося з'ясувати, що ж то було за рішення, чому воно ухвалювалося, та й чимало документів чомусь узагалі після зміни міського керівництва "загубилося".

  За словами ж лікарів, робота лабораторії давала величезний позитив: хворі могли зранку здати аналізи і після обіду того ж дня отримати результати. Це дозволяло швидко поставити діагноз і оперативно розпочати лікування. За останні два тижні, відколи лабораторія не працює, аналізи з міської поліклініки та дитячих закладів надходять до амбулаторії на 2-3 день після того, як хворий їх здав. Якщо за цей час діагнозу не встановлено чи адекватне лікування не проводиться, можна лише уявити, наскільки може погіршитися здоров'я людини...
 
  Про необхідність лабораторії говорять також мешканці Нового мікрорайону. Матусі, які приводять сюди дітей на огляди, навіть не уявляють, куди і як зараз йти здавати аналізи. Проблема в тім, що для того, аби здати їх, треба звертатися в дитячу поліклініку. Там, як відомо, слід заздалегідь і зазвичай у дуже ранній час отримати талончики (яких не завжди й вистачає), потім нерідко вистояти величезну чергу. І хоча лабораторія поліклініки здатна опрацьовувати зростаючу потребу в дослідженнях, проте немає місця для очікування черги на здавання аналізів. "Ви чудово знаєте, батькам та дітям доводиться стояти на сходах перед лабораторією, присісти практично немає де, там усього кілька стільчиків. Якось я з 4-місячною дочкою на руках стояла на сходовій площадці добрих 40 хвилин! Руки ледь не відняло..." – скаржиться жителька мікрорайону Галина Боднар.

  Окрім молодих батьків, не вдоволені й пенсіонери. Адже не секрет, що аналізи потрібно здавати з 8 до 10 години ранку. Для цього літнім людям доводиться вставати раніше і намагатися доїхати на БАМ до міської поліклініки. Як зранку, в час пік, коли всі спішать на роботу, сісти на маршрутне таксі в Новому мікрорайоні – знають усі. Стареньким штовхатися – ні сил, ні бажання. Амбулаторія сімейної медицини в даному випадку для людей стала свого часу панацеєю.
  Та й загалом, як кажуть самі лікарі, нічого хорошого в тому немає, коли зранку хворі їхатимуть в автобусах, бо лише заражатимуть здорових.
 
  З огляду на всі ці факти й справді стає незрозуміло, для чого робився такий крок, як закриття лабораторії: якщо навіть влада й хотіла зекономити кілька гривень, то при цьому вона суттєво втратить на тому, що хворітимуть ужгородці (економічний ефект – донизу), що зростатиме напруга і збільшуватимуться проблеми з перевезеннями людей, що нарікатимуть матусі, яким також у час пік треба витрачатися, доїжджати на таксі та автобусах у поліклініку замість того, аби кілька метрів прогулятися з малюком у колясці...
 
  P. S. Коли номер був готовий  до друку, стало відомо, що міська влада таки відреагувала на інформацію про невдоволення ужгородців. Як пояснили в самій амбулаторії, їм пообіцяли з понеділка відновити і роботу лабораторії, і забезпечити відповідні ставки для лаборантів.

Галина Солодка

01 грудня 2010р.

Теги: Ратушняк, лабораторія, Погорєлов

Коментарі

Лариса 2010-12-04 / 11:30:00
Мені шкода, що цієї лабораторії вже нема, не дуже зручно їздити з малими дітьми на Боженко робити аналізи, а так все було під боком і умови кращі ніж на Боженка. Мені здається, що найбільший район Ужгорода заслуговує на свою лабораторію.

З району 2010-12-01 / 18:03:00
Я думаю, точніше буде сказати, обїзджав на Лексусі.
Я вдячний всім працівникам амбулаторії, Єві Йожефівній- ще й окрема подяка як ВИСОКОКВАЛІФІКОВАНОМУ працівнику.

12345 2010-12-01 / 16:57:00
правильно зробив. живу у Новому районі і завжди старався обходити цей суперзаклад.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи