У чергу по вакцину. Страшніше за щеплення – тільки, ...коли його нема?

Закарпатські педіатри б’ють на сполох: у регіоні катастрофічними темпами зростає прошарок неімунізованих дітей, через що загроза виникнення будь-яких епідемій – паротиту, кору, коклюшу і страшніших хвороб – надзвичайно висока.

У чергу по вакцину. Страшніше за щеплення – тільки, ...коли його нема?

Батьки масово відмовляються від щеплень, що викликає, своєю чергою, інші проблеми – влаштування в садочок та школу. Скандалів з цього приводу більшає. У той же час у родин, котрі хочуть імунізувати свої чада, також проблеми: вакцин – немає!

В Ужгороді до епідпорогу – кілька кроків

"Мого малюка не хочуть брати до садочка, але ж це протизаконно! – скаржиться мені знайома ужгородка Мар'яна, котра хотіла з осені давати 2-річного сина в дошкільний заклад, але його не взяли. – Я маю право не робити щеплення! Піду й напишу скаргу в прокуратуру!"

З одного боку, Мар'яна каже слушно – право таки має. З іншого, мене – матір, яка зробила майже всі щеплення своїм дітям, зачепило за живе: чому це мої діти мають ходити в одну групу з невакцинованими? Останні ж можуть занести будь-яку хворобу й заразити інших. І хай (хочеться сподіватися, бо так завжди переконували, аргументуючи потребу щеплень) у нас імунітет, який дозволить або не захворіти, або занедужати в легкій формі, тим не менше наражати дитину на небезпеку не дуже кортить. Тим більше, що в родині навіть маю страшну історію з цього приводу: старша нещеплена двоюрідна сестричка принесла 3-місячній молодшій коклюш: маленька мучилася 7 (!) місяців, відтак померла. Це було страшною трагедією для всіх нас і, мабуть, уроком...

За словами заступника головного лікаря Ужгородської МДКЛ з поліклінічної роботи Єлизавети Лях, на сьогодні імунний прошарок серед дітей обласного центру знизився до 82 %. Це означає, що з сотні 12 не пройшли обов'язкової імунізації. Якщо цей показник зменшиться до 78 % (а до цього недалеко) – не уникнути епідемій! "Уявіть собі таку ситуацію, – розповідає Єлизавета Йосипівна. – У конкретному колективі, приміром, у дитячій групі, всі малюки щеплені. Не пройшли вакцинації, може, один-два, і то через тимчасові протипоказання (приміром, дитина на момент планової імунізації мала ГРВІ). Оці щеплені й захищають своїм імунітетом нещеплених, тобто, в їхній колектив важче буде проникнути інфекції. Таку ситуацію ще називають "колективним імунітетом". Якщо ж відсоток діток без планової вакцинації зростатиме, то "вікно" для проникнення недуги збільшуватиметься. А тоді виникне загроза і для щеплених".
 
До речі, за словами лікарки, зниження відсотку імунізації мо¬же призвести до повторення ситуації, приміром, початку 90-х, коли виникла серйозна епідемія дифтерії. Тоді причиною стало якраз падіння рівня вакцинації.

Відмовляємося, бо й самі не знаємо чому...
 
"Інтернет та ЗМІ зробили свою чорну справу – батьки масово стали відмовлятися від щеплення дітей, – розповідає Є. Лях. – Що найприкріше в цьому – чомусь зважають лише на статті, що дискредитують вакцинацію, й вірять їм без найменшого сумніву. Слова ж лікарів, яких вони знають, до уваги не беруть. Повірте, якби все так погано було з вакцинами, то ми б перші про це знали і насамперед своїм дітям не робили б щеплення".

 В Україні вже маємо епідемію туберкульозу. Це означає, що будь-де – на вулиці, в парку, в автобусі, в магазині – можна підхопити паличку Коха. Хай лише трішечки дитячий організм ослабне – і все, трагедія в родині! А сухоти, хай як би нас переконували, таки не лікуються – лише заліковуються. Ба більше – останнім часом до наявих медикаментів паличка Коха виявляє стійкість! Страшно!
 
А проте батьки нехтують та¬кими фактами й від вакцинації відмовляються. Вони, звісно, мають право написати заяву, але при цьому слід указати причину відмови. Утім, як каже лікар кабінету щеплень дитячої поліклініки Ужгородської МДКЛ Наталя Метенканич, приблизно 60 % батьків, пишучи заяву, не можуть навіть назвати причин відмови. Значну частину таких "невпевнених" удається переконати в неправильності їхніх дій, проте є й наполегливі. Так, загалом на сьогодні в Ужгороді 883 дітям до 17 років не робили щеплень. З цієї кількості 725 батьків написали у графі "мотивація відмови" – інформація зі ЗМІ; ще частина не захотіла імінізувати малих з релігійних переконань.

Чимало хто апелює до ліка¬рів ще й так: краще, аби дитина перехворіла, скажімо, кором чи вітрянкою в дитячому віці, – легше... "Але така думка помилкова, – переконує доцент кафедри охорони материнства й дитинства факультету післядипломної освіти УжНУ,  лікар-неонатолог Оксана Лошак. – Для організму інфекція – дуже серйозне випробування. Навіть при легкій формі захворювання можуть з'явитися ускладнення. І вони виникають не через день-два, а за рік і навіть багато років. Людина й не здогадуватиметься, що це наслідки перенесеної колись у дитинстві недуги".

"Зробіть моїй дитині терміново всі щеплення!"

Є й такі матусі, розповідає Є. Лях, котрі прибігають і кричать: "Зробіть моїй дитині терміново всі щеплення!" Зазвичай "півень" клює тих, кому хочеться віддати маля до дитсадка. А його не беруть, бо є відповідний припис санепідемстанції: неімунізованих не допускати в колективи.

Хоча вихід є. "Коли "з'яв¬ля¬ються" охочі, засідає спеціальна так звана імунна комісія, яка оглядає малюка й визначає, чи не має він протипоказів для щеплень, – розказує Є. Лях. – Якщо стан здоров'я задовільний, розробляється графік індивідуальних щеплень. Від початку року через таку комісію вже пройшли 115 дітей – саме тих, батьки яких вирішили все ж таки вакцинувати малят". Але й це робиться не одразу, а щонайменше за півроку – треба дотримуватися визначених часових проміжків між щепленнями.
 
До речі, вакцини можна придбати в аптеках і самим. На Закарпатті чимало людей їздить до Угорщини – привозять ті ж таки препарати серії Інфанрікс, які використовують останнім часом і в Україні. При цьому, купуючи імунізатор, треба пам'ятати: слід суворо дотримуватися температурного режиму його зберігання. Тобто беріть із собою термос із льодом – і нема проблем. 

А вакцин так і немає...

Проте навіть якщо батьки раптово "згадали" про потребу вакцинації, і навіть якщо малюк не має протипоказань для цього, це ще не означає, що графік щеплень вдасться виконати. Нині проблема в тому, що вакцин... немає! Якщо досі, за словами спеціалістів, їх за бюджетні кошти надходило стільки, що плани можна було виконувати на 120 %, то цього року (вже кінець листопада) передбачені обов'язкові щеплення в краї виконані лише на 32 %! Такі цифри називає заві¬дувач епідеміологічного відділу Закарпатської СЕС Світлана Оберемко і пояснює: "Вакцинація забезпечується за рахунок Державного бюджету. Цьогоріч при заявленій потребі в препаратах на суму понад 19 млн грн до Закарпаття надійшло їх усього на 4,8 млн. Подібна ситуація всюди в Україні, інші регіони також не забезпечені".

Пояснення зрозумілі, але у всьому цьому є ще один вагомий нюанс. Мова про тих дітей, котрі частково не пройшли обов'язкові щеплення. У мене особисто аналогічна ситуація, при якій я вперлася в глухий кут. Не встигла зробити синові лише одну-єдину вакцинацію КПК (кір-краснуха). Почала оформляти його в садочок, а в поліклініці на картці відповідного штампа ставити не хочуть: мовляв, є припис санепідемстанції, за яким без усіх щеплень ми не можемо дозволити відвідування дитячого колективу.

Керівники дошкільних закладів також дістали відповідні розпорядження й теж наполягають на своєму: ми відповідаємо за колективну безпеку, тому допустити вашого нещепленого малюка до інших діток не маємо права.

Як наслідок – замкнуте коло: вакцини немає, купити її не завжди можна, а місце в садочку, як усі знають, на вагу золота, його втрачати не хочеться.

Що робити в такому ра¬зі – поки що ніхто не може прокоментувати. За словами С. Оберемко, всі ті щеплення, котрі не зроблені цьогоріч, обов'язково включать до плану на наступний рік. Проте що робити батькам із дітьми, яким бракує однієї-двох вакцин нині? Чекати наступного року?
 
Ці питання "Замок" ставив сенепідеміологам і, на щастя, вони відреагували доволі швидко. Світлана Оберемко: "З огляду на звернення батьків, ми разом зі спеціалістами управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА порадилися й знайшли такий вихід з ситуації. Якщо дитина не матиме одного-двох щеп¬лень за графіком, а інші зроблено, тобто бачимо, що батьки сумлінно підходять до справи, надаватимемо відповідні дозволи на влаштування в садочки. При цьому лікарі будуть зобов'язані надати батькам письмові пояснення, в яких укажуть, що дитина не пройшла імунізацію через брак останньої. Такого листа можна буде віднести до дитячого закладу. Батькам також доведеться зобов'язатися, що в разі появи вакцин одразу виконають потрібні  щеплення. Роз'яснення  розішлемо у всі райони області". 

P. S. Буквально перед виходом газети стало відомо, що до Закарпаття надійшла чергова партія вакцин. Усі дози, за словами С. Оберемко, пропорційно розподілені між містами й районами краю.

Наталія Петерварі

01 грудня 2010р.

Теги: вакцина, щеплення, імунізація

Коментарі

батько 2010-12-01 / 20:47:00
http://www.privivok.net.ua/

батько 2010-12-01 / 20:44:00
Лікарі мовчать про те, що ризик всіляких ускладнень від вакцин у рази перевищує ризики від самої хвороби...

батько 2010-12-01 / 20:40:00
На превеликий жаль, після таких проплачених статей і біжуть недосвідчені батьки колоти прививки своїм дітям.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи