Їж, спи й гладшай, але не захоплюйся: низька вага – прикмета довгожителів

Виявляється, набрати вагу зовсім не легше, ніж її позбутися. Хоча зазвичай люди, які хочуть поправитися, для загалу виглядають диваками. А як же інакше: адже вони можуть їсти, що хочуть, та ще й великими порціями, а на поставі це ніяк не позначається.

Їж, спи й гладшай, але не захоплюйся: низька вага – прикмета довгожителів

Однак насправді нічого доброго у вазі, нижчій за норму, немає. Недарма на Закарпатті кажуть, що худющим треба в кишенях носити каміння, щоб їх вітром не здуло.

Звичайно, буває й так, що для декого занижена вага – норма. Пов'язано це насамперед з особ¬ливостями конституції людини, а не з проблемами зі здоров'ям. Але якщо ви їсте від пуза, не нервуєтеся, фізично не перепрацьовуєте, та все ж не можете набрати навіть декілька кілограмів, то вам – на обстеження.

За словами Наталії Гаврош, лікаря-ендокринолога Ужгородської міської поліклініки, найперше потрібно обстежити щитовидну залозу. Перевірити, чи не маєте ви збоїв із гормонами, які продукує цей орган. Пані Наталія зауважила, що одною з причин різкого схуднення чи заниженої маси тіла може бути гіперфункція щитовидної залози. Адже гормони тироксин і трийодтиронін стимулюють обмін білків, жирів, вуглеводів і вітамінів. Тож посиленя цих процесів і призводить до зниження ваги тіла.

Крім того, обов'язково треба перевірити наднирники. Бо така тяжка хвороба, як наднирникова недостатність, теж дає про себе знати саме втратою маси тіла. Саме тому, переконує Наталія Гаврош, слід обов'язково клінічно перевірити ці два органи. Потрібно здати відповідні аналізи та пройти ультразвукову діагностику. Якщо з останнім обстеженням зараз проблем немає, бо апаратами УЗД забезпечена кожна лікарня чи клініка, то зробити лабораторні аналізи на гормони щитовидної залози важче. Ужгородська міська лікарня, до прикладу, їх не проводить.
 
Якщо ж при обстеженні таки виявляються проблеми з гіперфункціями залоз, то після відповідного лікування людина не тільки почуватиметься краще, але й набере жадану вагу. На щастя, сьогодні ці захворювання можна вилікувати.

До речі, тиреотоксикоз може виникнути і від зловживання йодованими препаратами. Звичайно, мова йде не про насичену йодом сіль чи хліб, а про популярні нині йодовмісні хімічні або фармацевтичні продукти, які слід уживати дуже обережно. Ендокринолог зауважує: слід пам'ятати – для дорослої людини добова норма цих ліків 100–150 мікрограм. Якщо ж щодня протягом тривалого часу вживати більшу дозу, то можна спровокувати порушення функції щитовидної залози. Тоді ви не тільки схуднете, а й матимете проблеми з серцем, нервовою системою та шлунково-кишковим трактом. Одне слово, страждатиме увесь організм.

Але, якщо після відвідин лікаря дізнаєтеся, що із здоров'ям у вас все гаразд, проблем із низькою вагою все-таки можна позбутися. Наталія Гаврош каже, що можна пройти спеціальний курс, до якого, зокрема, входять вітамінотерапія й гормональні препарати, що покращують обмін речовин та збільшують м'язову масу. Також не варто забувати про правильний раціон: їжа має бути багата насамперед на білок. Тоді збільшуватиметься м'язова тканина, а не жирова.
 
Чоловікам пані Наталія не радить захоплюватися стероїдами, адже вони заміщують гормон, який виробляють наднирники, тож останні можуть просто відмовити. Крім того, від зловживання цими препаратами страждає серце, нирки й статева система. Наслідком надуживання стероїдів може стати навіть безпліддя.

Тож, якщо ви поставили перед собою мету набрати заповіт¬ну кількість кілограмів, сідайте на дієту. Але не протилежну дієтам для схуднення. Преїдатися зовсім не варто.
 
Їжте 5–6 разів на день. Якщо відчуваєте голод, обов'язково чимось перекусіть. Половина білків у раціоні має припадати на м'ясо, рибу, яйця, сири і молоко. Саме тому не зловживайте такою багатою на калорії їжею, як тістечка чи булки. Адже вона бідна на поживні речовини, тож ваша вага зросте за рахунок відкладень жиру.

Але посиленим харчуванням справа не обмежується. Ніхто ж не хоче набрати вагу за рахунок великого пуза. Тому організмові обов'язково потрібна фізична активність. Для того ж, аби руки й ноги не виглядали, як прутики, потрібно робити комплекс вправ, що допоможуть розвинути м'язи.
Також мусите відрегулювати своє життя так, аби якомога менше нервуватися, спати бодай 8–10 годин на добу. Зрозуміло, не слід зловживати алкоголем, кавою, міцним чаєм і тютюном, адже ці продукти збуджують нер¬вову систему.

Хоча, з іншого боку, є й певний позитив у заниженій вазі. Американські страхові компанії, наприклад, радо страхують худющих. Адже, за результатами наукових і статистичних даних, люди, вага яких нижча за норму на 12%, є кандидатами в довгожителі.

Лариса Романюк, ЗІА "Простір"

01 грудня 2010р.

Теги:

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи