Підсумки виступів ФК «Закарпаття» у першому колі

А в кінці буде весело…

Підсумки виступів ФК «Закарпаття» у першому колі

Феєричною домашньою  перемогою (4:2) проти безнадійного "Прикарпаття" ужгородський футбольний клуб завершив літньо-осінню кампанію. Останнє враження першого кола (точніше 14 матчів першого та 4 поєдинків другого) вийшло досить позитивне, хоч і не без запитань до захисту.

Втім загальна картина під назвою "Закарпаття" і перша ліга" залишається досить посередньою. Цікаво, це художник не старався чи йому погані фарби підсунули? Так чи так, але кінцівка у першій лізі буде гостра й весела: 5–6 команд вестимуть шалену гонитву за право бодай сезон пограти в еліті. Тож готуймо валеріанку й валідол!

В Англії національні ліги, нижче від другої, називають "болотом". Команди з таких дивізіонів радше виживають і борються, ніж процвітають і грають у футбол. Це саме можна сказати й про українські ліги, крім, мабуть, найвищої. Тому й спортивні результати, і показники для аналізу в першій лізі вітчизняного чемпіонату – скоріше умовність. Тут більше важать інші фактори: амбіції президента клубу, відданість гравців, стабільні зарплати (нехай і не захмарні!), хороші фанати, відповідно й мотивація футболістів (вони як жінки – люблять вухами, тож їх не можна освистувати!). Ну й один із найголовніших факторів – тренер: людина, яка не лише живе й марить футболом, а й знається на ньому. Щоб не бути голослівним – приклад Миколи Павлова: той сам тягне вже кілька років скромну "Ворсклу" (зі скупердяєм президентом й посередніми виконавцями).

Гра триває  90 хвилин, а не 45

Чи є таким тренером Ігор Гамула, не нам вирішувати. Втім, думаю, кожному важко розібратися в цій одіозній постаті: надто вже кричущі в нього монологи, щоб сприймати цю людину всерйоз. Хоча гравці й тренерський штаб його обожнюють і при нагоді наголошують, що це професіонал і хороший дядько (хай там що про нього кажуть). Згоден. Але ці слова треба підтверджувати на полі – роботою, вгризанням у газон, результатом. Автору особисто не зрозуміло, чому команда за 20 матчів виграла лише один (!) другий тайм і ще кілька звела внічию. Це що таке треба казати в роздягальні у перерві? Щось на кшталт: "Хлопці не переймайтеся, я щось на прес-конференції вигадаю"?

І справді – головний лейт¬мотив спілкування Гамули із пресою – наче відвертальний маневр. Кожна "пресуха" починається жартом про Селменського або Сабадоша (журналісти, які найжорсткіше критикують ужгородський ФК). І через призму цих "шуток-прибауток" якось і проблеми всередині клубу, і стан гравців, і результати відходять на другий план. Питання: "Як справи у Чарльза?" Відповідь наставника: "Може, Сабадош краще знає? У нього спитайте!". І далі в такому дусі...

Що й казати – Гамула останнім часом цілком серйозно почав натякати про "внутрішні негаразди", виходить, там справді коїться щось незвичне... І не в самих походеньках форварда річ. Інший бік медалі (про яку автор зазначав ще ранньої весни '2010) – Гамула просто готує собі виправдання, мовляв, вибачте, у нас були "внутрішні негаразди".

Однак поки що рано для таких ліричних відступів. Команда, хоч і промучилася в першому колі (читайте вище про принцип "болота"), але зрештою вип'ялася на лідерські позиції. Благо – конкуренти шкутильгали так само вправно. Хо¬ча ми примудрилися в матчах із командами – безпосередніми опонентами за місце під сонцем – здобути лише... 8 очок із 27! Перерахуємо: "Олександрія" – "Закарпаття" – 1:0, "Закарпаття" – "Чорноморець" – 0:1, "Львів" – "Закарпаття" – 0:0, "Сталь" – "Закарпаття" – 3:2, "Кримтеплиця" – "Закарпаття" – 0:0, "Наф¬товик" – "Закарпаття" – 1:1, "Закарпаття" – "Буковина" – 2:2, "Закарпаття" – "Олександрія" – 2:1, "Закарпаття" – "Чорноморець" – 1:1.

Зауважимо, що керівництво нашого клубу декларувало виїзні нічиї як дуже вдалий результат (і це ті люди, що похвалялися перед сезоном всіх шапками закидати!). Як для головного претендента на підвищення в класі, результат, вважаю, малозадовільний. Виправдань, щоправда, є кілька, декотрі навіть вагомі. У першому колі більшість матчів із прямими конкурентами наш клуб грав на виїзді, тож добре, що все так відносно безболісно завершилося: команда лише набирала хід і могла влетіти й більш боляче. По-друге, на вирішальні двобої нашим суперникам тепер треба буде їхати до Ужгорода, а на "Авангарді" легкого життя нікому не обіцяють. "Закарпаття" вже почало доводити другий пункт, але після інфаркт¬ного другого тайму з "Буковиною" вдома ми втратили 2 очки, до того ж не дотиснули "Чорноморець". Ці втрати можуть гикнутися нашим хлопцям у кінцівці, яка буде ой якою веселою!

Без заспокійливого – ніяк

То що ж нас чекає, якщо конкретніше? Ігор Гамула вже другий рік поспіль розповідає, як важко в українському футболі влітку: міжсезоння куце-куце – ні гравців тобі по-людськи переглянути, ні тактику відчеканити, ні склад награти. Тому, як і торік, вся надія на зиму (як у Ільфа й Петрова: "Крепитесь, Запад нам поможет!"). Минулої зими був і час, і натхнення. Що вийшло з чергового просіювання футбольної полови – гадаю, пам'ятаєте. У мене особисто виникла єдина асоціація: Давид убиває Голіафа, тобто Гамула виганяє Алексєєва, на якого покладалися особливі надії в атаці. Іншими словами, практика доводить, що краще сподіватися на перевірених бійців, нехай вони й не вважаються еталоном надійності й професіоналізму.

І справді, якщо подумати, кожна ланка "Закарпаття" не виглядала якось катастрофічно. У нападі вималювався свій лідер – голеадор Бобаль. Іноді йому допомагає Чарльз, подеколи влучно (раз у рік, наче та палиця) стріляє Целих. Підтримка атаки з півзахисту хороша, коли здоровий Райчевич (не втримати нам його, наймовірніше, в новому сезоні). Захисники, хоч і не вельми надійні (лише 7 матчів із 20 команда зіграла "на нуль"), але поступово їхня зіграність поліпшується, і відвертих дитячих помилок стає менше. Може, тому й дуже лячно від якихось змін: команда вже ніби зігралася, і результат через пень-колоду приходить. Чи піде  на користь поява нових виконавців? До того ж після довгої української футбольної зими колективи без належної ігрової практики (що важать спаринги в болоті?) переважно підходять розбалансованими, розібраними на запчастини.  
З огляду на зазначене, можна говорити про шанси "Закарпаття" на здобуття путівки до еліти. Головна надія на сприятливий розклад: у рідних стінах маємо брати по 3 очки в "Сталі", "Львова" й "Кримтеплиці". З плюсів зазначимо й те, що команда на ходу, але навряд чи принаймні трійка суперників так просто віддасть путівку до Прем'єр-ліги. "Олександрія" вже спить і бачить себе в еліті вітчизняного футболу. "Львів" має амбіції, вже куштував пороху найвищого дивізіону й хоче повернутися. Довести, що це було лише непорозуміння (виліт у сезоні 2009–2010) намагається і "Чорноморець". Хоча в одеситів далекоглядніша політика: зробити ставку на молодь, а якщо та не впорається, біди не буде – праця на перспективу – також хороша річ. Не варто скидати з рахунків і "Сталь" та "Кримтеплицю": за умови стабільних результатів наздогнати відставання у 5 очок – не так уже й важко. Тому ще раз пораджу справжнім уболівальникам "Закарпаття" – запасайтеся заспокійливим.    

Ростислав РОГОЖА                           


 

23 листопада 2010р.

Теги: футбол, підсумки, гра, команда

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи