100 тисяч – за дитину

Виплати при народженні немовляти планують збільшити удвічі. Чи варто чекати в Україні демографічного вибуху?

100 тисяч – за дитину

Президент Янукович пропонує більше платити при народженні дитини. Законопроект про це уже  внесли на розгляд Верховної Ради. За цим документом, при народженні першої дитини даватимуть 25 тисяч гривень, другої – 50, за третього й наступного малюка виплачуватимуть цілу сотню тисяч. "Замок" спробував з'ясувати, чи підвищить це рівень народжуваності в країні і чи легше з такими грошима житиметься молодим матусям та немовлятам?  

Крім наведених цифр щодо виплат на дитину, законопроектом пропонується збільшити розмір одноразової виплати після народження немовляти до 8,35 тис. гривень (досі було в межах 4-5 тисяч). Передбачається також, що решту суми на першу дитину виплачуватимуть протягом 2 років, на другу – упродовж 4 років, на третю й наступних – протягом 6 років (зараз ця сума виплачується упродовж 12, 24 й 36 місяців відповідно після народження дитини).  
Що  дасть таке підвищення?

Спробуємо підрахувати, скільки матеріального щастя принесе кожній родині президентська ініціатива.

Нині  при народженні першої дитини матуся отримує 12,5 тисяч гривень, із них 4,8 – одразу. Решту розподіляють на цілий рік, відповідно на місяць виходить приблизно 640 гривень. За законопроектом, із 2011 року даватимуть 25 тисяч, і одразу на руки – 8,35 тис. грн. Решту розподілять уже на два роки, тому загалом щомісяця матуся отримуватиме аж... 693! Тобто, всього на півсотні більше, ніж досі. Так само мінусуємо-ділимо гроші на другу дитину, виходить, що щомісячна виплата збільшиться приблизно на 30 гривень (досі – 840, за проектом – 868), але триватиме аж чотири роки. На третю й наступну дитину даватимуть на 23 гривні більше, ніж тепер, але щомісяця упродовж шести років (зараз – 1250, за проектом – 1273). 

Отож, з одного боку, одразу при народженні малюка виплачуватимуть більшу суму, ніж досі, і це добре, бо можна буде бодай пелюшок, ліжечко та коляску придбати. З іншого, й та "тридцятка" чи "п'ятдесятка" не зайві. Але хіба ці гроші якусь принципову роль при нинішній інфляції відіграють? І хтозна, що буде за два, чотири чи навіть за шість років? Може, тисяча гривень у 2016-му прирівнюватиметься до нинішньої десятки? 

Хоча одразу зауважу: це ще не остаточне рішення! Те, що законопроект внесений на розгляд, ще не означає, що він ухвалений. Загалом, як нагадує начальник закарпатського Головного управління праці та соціального захисту населення Віктор Мацола, відповідні розрахунки повинні бути закладені в Закон України "Про Державний бюджет на 2011 рік". Поки що головного фінансового документа країни немає, є лише Закон № 1723-VI, ухвалений наприкінці 2009-го з ініціативи депутата-народника Зарубінського, яким і так передбачено, що з 1 січня 2011-го допомога при народженні малюка повинна зрости в 1,5 разу. "Цей закон передбачає прив'язку платежів до прожиткового мінімуму на момент появи на світ дитини. Так, при народженні першого малюка планується надавати 22 прожиткові мінімуми (ПМ), на другу дитину – 45, на третю – 90. Цей мінімум наразі встановлений на рівні 861 гривня для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення. З 1 грудня він зросте до 875 грн., а загалом є диференційованим для різних груп і протягом року може змінюватися по кілька разів. Яким буде ПМ з 1 січня 2011-го, також невідомо, тому поки що не варто говорити матусям, що конкретно вони отримають", – уточнив Віктор Мацола.  

...То вже не гроші на  сьогодні

А загалом, чимало з опитаних мною знайомих матусь говорять одне: гроші, які пропонує держава, не такі вже й великі. Погоджуюся: порівняно з кількарічною давниною, виплачують сьогодні на діток таки пристойно. Принаймні на другу дитину і я одразу отримала 5 тисяч гривень (два роки тому це було не так уже й погано), ще практично по тисячі – щомісяця (840 плюс 130 по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку). Якщо враховувати вартість підгузків і дитячого харчування, вологих серветок та різних кремів, то цих грошей ледве-ледве вистачало. Проте, якби чоловік не заробляв, забезпечити дитину реально не було б за що. Бо, крім підгузків та їжі, потрібні ще й одяг, взуття та навіть іноді – якась іграшка. Хіба з неповної "тисячки" все це купиш? І, слава Богу, мені ще пощастило, що малюк не хворобливий (тьху-тьху) і не треба було ще тисячі витрачати на ліки чи якісь особливі харчі. Інакше довелося б нелегко...

Тому, з огляду на все це, підвищення виплат таки стане приємним подарунком майбутнім матусям. А, з іншого боку, я щиро сумніваюся, чи дасть воно суттєвий сплеск народжуваності, що власне й намагається простимулювати наша влада. Хіба що невеликий. І хіба що, як би це моторошно не звучало, серед малозабезпечених та ромів. Принаймні такі ж прогнози роблять і фахівці. Соціолог, викладач Ужгородського національного університету Федір Шандор переконаний: "Фактором зростання жителів України це не стане, хоча таке підвищення і має саме цю мету в своїй основі. Цю мою думку підтверджує попередній приклад. Зокрема, підвищення виплат до 8,5 тис. грн. при народженні дитини засвідчило: грошовими "пряниками" бозна-якого результату не домогтися. У принципі, загальноукраїнське зростання, якщо мені не зраджує пам'ять, при підвищенні становило в середньому 8 %, але, як тоді говорило чимало спеціалістів, зростання народжуваності відбулося, насамперед, не завдяки фінансовій допомозі від держави, а тому, що саме на цей період припало демографічне зростання: кілька років тому якраз народжувало покоління 70-80-их років, яке також було результатом своєрідного піку народжуваності. Такі цикли (підйоми та спади) в природі, до речі, постійні".

Загалом, за словами  Федора Шандора, соціологи кажуть, що, крім кількості, має бути ще і якість – люди повинні бути впевнені в майбутньому своїх дітей. 

Окремі ж спеціалісти  навіть сумніваються, чи відбудеться  збільшення народжуваності серед малозабезпечених та ромів. Кажуть, процедура оформлення грошей занадто ускладнена. Чимало ромів народжують не в державних установах, не мають реєстрації тощо, через що позбавлені права на отримання коштів. Тому і в цьому плані не доводиться говорити про якийсь демографічний бум.

Одне слово, хотіли як краще, а вийде, швидше за все, як завжди...

Наталія  Петерварі

 

23 листопада 2010р.

Теги: дитина, виплата, держава, немовля

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи