Близько 70 викладачів автошкіл Закарпаття завалили іспити із ПДР

А інструктори хто?

Досвідчені водії твер-дять: теорія і практи-ка водіння автомобіля – дві великі різниці. Тільки у жовтні на дорогах Закарпаття сталося 73 аварії, в яких 10 чоловік загинуло. Експерти кажуть: однією з причин ДТП є саме незнання правил дорожнього руху. То може до теорії таки варто поставитися серйозніше?

Це  питання до українських автошкіл. Їх суттєвий плюс – за бажання там  можна вивчити теоретичні і практичні  ази керування транспортним засобом. Суттєвий же мінус – той, хто не дуже хоче навчатися, однаково їх "успішно" закінчує.

Сьогодні  всі українські автошколи проходять  акредитацію у Департаменті ДАІ  МВС України. Саме в Києві вирішують, працювати чи ні конкретній школі. Акредитуватися навчальні заклади повинні до 1 січня. Перед тим, як подати для цього документи, викладачі кожного закладу мають пройти ще й атестацію у місцевих підрозділах ДАІ. Вона включає перевірку знань правил дорожнього руху (ПДР), вміння практичного керування авто, знання Адмінкодексу, нормативно-правових актів. Словом – усього, чого, власне, вчать на курсах водіння.

 "В  автошколах Закарпаття теорію та практику водіння авто сьогодні навчають близько 400 викладачів, – розповідає начальник сектору реєстраційно-екзаменаційної роботи ВДАІ в Закарпатській області Леонід Куличенко. – Із них іспити з першого разу не здало біля 70 чоловік. Було кілька людей, котрих працівники ДАІ неодноразово ловили за порушення правил дорожнього руху. Таких до атестації ми взагалі не допустили".

Ті, що не склали іспиту з першого разу, мають ще один шанс. Однак цифра 70 досить красномовна – виходить, саме стільки людей на Закарпатті навчають інших як їздити, але самі цього не знають. Чого ж тоді дивуватися, коли водії, наприклад, не можуть згадати, який знак що означає? Або яка машина на нерегульованому перехресті повинна їхати першою? Чи яка дистанція має бути між автомобілями? Або ж за скільки метрів від залізничної колії повинно зупинитися авто? Подібних прикладів незнання правил можна наводити багато.

Викладач  однієї з ужгородських автошкіл, котрий попросив не називати його імені, в  елементарних незнаннях ПДР звинуватив не лише своїх колег, а й... самих  працівників ДАІ. "Бачив якось: машина Державтоінспекції буксирувала  авто, – розповідає чоловік. – Так-от: її водій увімкнув аварійне миготіння. За правилами, машина, котра буксирує, повинна увімкнути ближнє світло фар, а "аварійку" – лише заднє авто. На Радванці, біля залізничного мосту, поставили знак про заборону гужового транспорту. А ще – табличку, що він діє впродовж наступних 3 кілометрів. І це при тому, що та дорога закінчується за кількасот метрів від знака. От такі маємо знання".

У ВДАІ в Закарпатській області, тим  часом, поінформували, що акредитацію  у Києві, скоріш за все, отримають  всі діючі закарпатські автошколи. Разом із тим, одна із них зникне – у Перечині, бо збанкрутіла. Натомість з'являться дві нові: у Рахові та Великих Ком'ятах (Виноградівщина).

Кілька  закарпатських автошкіл акредитацію  на навчання водіїв різних категорій  отримали вже. Зокрема, і щодо підготовки скутеристів. Ось уже майже 3 тижні минуло відтоді, як в Україні їхати мопедом без прав категорії А1 зась. Отже, всі, хто сьогодні має цей нехитрий транспортний засіб і не хоче з ним розлучатися, найближчим часом повинні налаштуватися на 2-місячні курси. Вони коштуватимуть близько 1000 гривень. За інформацією Леоніда Куличенка, нині на категорію А1 уже готові навчати автошколи в Ужгороді, Мукачеві та Тячеві. "Однак попиту на такі курси поки немає, – зазначив директор ужгородської Автошколи Товариства сприяння обороні України Віктор Кулик. – Нам ще навіть однієї групи набрати не вдалося".

Можливо, так склалося, бо нині, ближче до зими, скутеристи відклали свій транспорт  до теплих днів. Чи захочуть вони масово піти вчитися весною – буде видно. А поки ж що бажаючому отримати права на водіння мопеда доведеться або чекати, поки сформується група як мінімум з 10 чоловік, або ж іти вчитися на категорію Б. Згідно з Законом, після цього людині достатньо пройти 20 годин практичного керування скутером – і права готові. Однак таке навчання обійдеться гаманцю значно дорожче.

Ярослав Гулан, ЗІА "Простір"

23 листопада 2010р.

Теги: автошкола, водій, інструктор, ПДР

Коментарі

водій 2010-11-23 / 12:58:00
Багато років за кермом.Але такого хаосу на дорогах як нині не пригадую.Тепер діють не правила,а неписаний закон-я правий і все.Тому й стільки смертей. Вихід із ситуації криється у наших головах. Дякую

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи