Криве дзеркало закарпатської статистики

«Замок» з’ясував, завдяки чому Закарпаття на сьомому місці в Україні за соціально-економічним розвитком.

Криве дзеркало закарпатської статистики

Нещодавно прес-центр нашої облдержадміністрації повідомив, що закарпатська влада за три квартали нинішнього року так добре працювала, що зараз область піднялася аж на сьоме місце в рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів України.

Звісно, мова йде про офіційні дані Державного комітету статистики. Інформація зацікавила, бо на око позитивних змін не видно (радше, навпаки), але статисти десь цей наш розвиток помітили, раз підняли Закарпаття в рейтингу. Отож, "Замок" вирішив вивчити ситуацію детальніше. 

На  аналіз двадцятип'ятисторінкового  звіту Держкомстату про "Соціально-економічний  розвиток регіонів України за січень-вересень 2010 року" пішло чимало часу, зате в кінцевому підсумку картина стала набагато яснішою. З'ясувалося, що то не ми виросли, а інші регіони впали. А хороший показник Закарпаттю "нагнали" висока народжуваність, нові зареєстровані підприємці і самі люди, що вчасно сплачують за електроенергію і майже не йдуть на злочини (статистика враховує і криміногенну обстановку). Роботи влади, крім єдиного примітного показника – найвищого в державі приросту промислової продукції – не видно. 

Загалом у звіті Держкомстату на Закарпатську область припадає більше від'ємних показників, ніж плюсових. Зокрема, за цей час виробництво валової продукції сільського господарства в області зменшилося на 1,2 %. У графі інвестиції в основний капітал – зменшення на 12,8 % (загалом по Україні – 7,4 %). На одного закарпатця припадає лише 555 грн. інвестицій, і це третій найгірший (після Тернопільської та Чернігівської областей) показник у державі. Усереднено ж на одного українця припадає 1213 грн. інвестицій в основний капітал.

Зменшилися в нашу область і прямі іноземні інвестиції. Мінус за півроку – 19,1 мільйона доларів (за минулої влади упродовж першого півріччя кризового 2009-го також був спад, але тільки на 2,6 млн. дол.). Це шостий найгірший результат у державі – за півроку зменшення прямих інвестицій на 5,3 %. 

Ще  статистика каже, що за вісім місяців  у нашій області на 25,3 % зріс обсяг  експорту-імпорту, однак область  почала завозити із-за кордону більше товарів, ніж вивозити (коефіцієнт покриття експортом імпорту – з 0,96 % зменшився до 0,83 %).  

Крім  того, за звітний період не зменшилася, а навіть дещо зросла питома вага збиткових  підприємств у загальній кількості  підприємств краю –  тепер їх уже 30,8 %. Не радує і наступний  показник: в області зменшився  рівень рентабельності операційної діяльності підприємств. Якщо торік усереднено вони мали 4,1 % рентабельності, то тепер працюють на рівні 2,5 %. Це десяте місце знизу рейтингу і показник нижче загальнодержавного.

Зате  Закарпаття традиційно серед лідерів  за природнім приростом. Ми другі після Волинської області. Крім нас і волинян, позитивний приріст населення ще на Рівненщині та Івано-Франківщині. В інших регіонах України цей показник від'ємний, а найгірша ситуація в Харківській, Чернігівській та Луганській областях. 

Не  вдалося владі досягти і суттєвих успіхів у вирішенні проблеми безробіття. Офіційна статистика каже, що в нашій області рівень безробіття зменшився на 0,9 %, але він усе ж вищий загальнодержавного (9,3 % проти 8,5 %). Разом із тим, закарпатці і мало заробляють. Номінальна зарплата в нашій області у вересні становила 1993 грн., а усереднено по Україні – 2349 грн. Цікаво, що найменше заробляють на Тернопільщині (1683 грн.), а найбільше – у місті Києві (3487 грн.), Донецькій (2744 грн.) та Дніпропетровській (2466 грн.) областях. Завершуючи цю тему, зауважимо, що за 9 місяців цього року в нашій області на 13,4 % зросла заборгованість із виплати зарплати. Це шостий найгірший показник у країні.

Плентається Закарпаття у хвості рейтингу (5 місце  знизу) і за показником абсолютного приросту обсягу обороту роздрібної торгівлі на одну особу – маємо 116,9 грн. росту до відповідного періоду минулого року. З приростом обсягу реалізованих населенню послуг ситуація трохи краща: уже десяте місце в хвості і плюс 65,7 грн. на одну особу до показника минулого року. Однак обидві ці цифри дуже умовні, адже, зважаючи на інфляцію, навряд чи можемо собі дозволити купити більше товарів і частіше користуватися послугами. До речі, статистика свідчить, що за 9 місяців цього року споживчі ціни в нашій області офіційно зросли на 7,1 %, що приблизно дорівнює середньоукраїнському показникові.

Отож, як бачимо, далеко не все так райдужно на Закарпатті, як би того декому хотілося. А маніпулювання цифрами й  хизування рейтингами навряд чи допоможе когось у цьому переконати. Бо декларовані  владою 7,1 % росту цін на споживчі продукти одразу ж забуваються, коли треба за одну й ту ж зарплату купити в магазині хліб і масло, які чомусь постійно дорожчають. Мабуть, наша влада все-таки послуговується якимось іншими правилами арифметики.

Ярослав Світлик

23 листопада 2010р.

Теги: статистика, Закарпаття, рейтинг

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи