Операція "Самогон": Війна з пенсіонерками

Ось уже понад місяць на Закарпатті триває спецоперація «Самогон» - шукають затятих виробників сивухи, штрафують, забирають апарати. У міліції кажуть, що до дій підштовхнула невтішна статистика: народ почав більше пити, причім усіляку бурду. Через це не тільки страждає здоров’я, а й зростає число злочинні, які скоюють захмелілі.

Операція "Самогон": Війна з пенсіонерками

Начальник закарпатської міліції, полковник Віктор Русин повідомив журналістам, що самогонникам тепер жити буде нелегко: кожен населений пункт суворо перевірятимуть на наявність "первака". За статистикою, за 8 місяців в області 511 злочинів скоєно саме через алкогольний дурман, що на 150 більше, ніж торік. Але причім тут самогонка, не розуміють селяни?

Міцні напої (40-60 %) найчастіше готують у домашніх умовах з підручних засобів - для цього згодяться фрукти, буряк, пшениця. Це давня традиція в багатьох селах. Славиться своєю слив'янкою і грушівкою Іршавщина. У селах Великий і Малий Раковець, Білках, Арданові, Осої спеціальні пристрої знайдуться чи не в кожній хаті. Місцеві жителі виправдовуються. "Це ж наша національна традиція, напій гнали діди, прадіди, а самогонні апарати передавалися у спадок у з покоління у покоління! Та й краща, і корисніша паленка, ніж горілка з магазину..."

Ось у Мукачеві довідалися, що 70-річна бабуся варить самогон не лише для власних потреб, а й на продаж. Прийшли до неї додому з санкціонованим обшуком й одразу знайшли те, що шукали. Пенсіонерка ховала товар у спальні, а гнала сивуху в дворі. Жінка второпати не могла, у чому ії звинувачують. "Ми завжди варили паленку, і покупці-сусіди все знаходились - чвертка коштує всього 7 гривень", - каже вона. Але нині на бабцю завели кримінальну справу.

Найчастіше міліціонери керуються ст. 176 Кодексу України про адміністративні порушення ("Виготовлення, зберігання самогону і апаратів для його виготовлення"). Кажуть, що так наказало начальство, і тут нічого не вдієш. Не хочуть, але мусять: ідуть до своїх знайомих односельців і звинувачують їх у "злочині проти людства".

А серед "лиходіїв" переважно старенькі бабусі. У Берегові до рук правосуддя потрапила 64-літня пенсіонерка, у якої конфіскували 3,5 літри самогону й пристрій для йото виготовлення, в Хусті - 60-літня жінка, котра не встигла реалізувати 6,5 літра паленки. Попалася й 74-річна жителька Пацканьова, яка продала 6 літрів своєму сусідові. У пенсіонерки з Рахова міліція конфіскувала 50 літрів бражки...

А одного затятого самогонника навіть вирішили посадити за грати ... на п'ять років. Закарпатський суд визнав мешканця Виноградова винним у злочинах за статтею 204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення, зберігання або збут підакцизних товарів). Інкримінували неодноразово засудженому закарпатцю те, що гнав оковиту з неякісної сировини.

Занепокоєні такими міліційними рейдами приватні винороби. Адже багато хто з них, зокрема й лауреати численних міжнародних конкурсів, також виготовляють самогонку з винограду. Виходить іноді просто чудова - краща за магазинні коньяки. Адже останні нерідко не мають жодного стосунку до благородного напою: спирт просто під тиском проганяють через дубову стружку, аби смаку надати.

Мій знайомий, славний винороб, настоює свій напій на цілющих травах, радить приймати як ліки по стопці перед їжею. "У сусідній Угорщині боротьби з самогоноварінням і виноробством нема ніякої. - каже він. - Там просто все контролює місцева влада, Тому можна легально працювати - за частину продукції просто слід сплатити податок. А ми досі знаходимося не примітивному рівні, хоча могли б вже давно поповнювати державний бюджет. Але мабуть це комусь на руку..."

У Балканських країнах з їх національною ракією обов'язково насамперед знайомляться туристи, в Італії мандрівців частують виноградною грапою, в Угорщині навіть у магазиивх продається бороцк-паленка (абрикосова горілка). А у нас усе ще як у середньовіччі. Шукають злочини там, де у європі вже давно панує на законних підставах цілі індустрія. А був би просто контроль, і не варили б усякої бурди, стежили б за якістю...

22 листопада 2010р.

Теги: самогон, алкоголь, паленкавинороб, самогоноваріння,

Коментарі

Владислав 2015-12-05 / 12:00:38
если бы для себя и пенсионерки бедненькие товарищи панове, а то ожиревшие тети спаивают пол города и не зарастает к ним народная толпа , или на месте квакнуть или с чекушкой подмышкой )

Ласло 2015-12-05 / 11:03:05
в Мукачеві, вул Ужгородська 75 процвітае самогонний бізнес , де і як подати скаргу , проходу немае від харкаючих і сопливих алкашів , справа покладена на конвеєр , вночі гонять , вонить вся вулиця на ранок перегоном , дньом ходять як засолені на пів деці ... як у НОТАРЯ !!!коли вже запанує порядок у цій державі ... вже є Полиція , прийміть міри!!!!Куди і кому скаржитись , ??? не погано живеться самогонщикам , мабуть варто цим займатися аніж працювати !!***???

"САМОГОНЩИК" 2010-11-26 / 12:40:00
Колись ВР під головуванньям п. ПЛЮЩА , прийняла постанову, що дозволяеться варити самогон для своїх потреб без права продажу. Це що вже не діє?

Аналітик 2010-11-24 / 17:54:00
Ця війна протів бабусів паленкажів ясно спрямована з бункара у фортеці 'Три Дурака' у Виноградові. Раз славний палінкар закриє всіх 'підприємц' цих бабусів, то він створить монополею над цим бажаним продуктом. Зарібок від цйого ясно буде фінансувати його політичні дії у галузі визволення 'Подкарпатської Русі' від не законої захвати рідної землі
совєтами, і яка дальше продовжується сйогоднішними власниками у києві (Янукович і ПРдуни).:-)

Пан Баклажан 2010-11-23 / 21:34:00
Так точно, пане Местний.
І така ж ситуація на ринку пива: дрібні заводи практично іздохли, ринок контролюється, як не помиляюсь, 4-ма ігроками.
Тому й пиво в Україні стає все гріше й гірше. Це вже давно не ячмений напій, а щось схоже на кріплений спиртом лимонад. Дрібних пивоварень та пивзаводів дуже мало, рідко де можна випипити місцевого, живого пива. (Є в МУкачеві невеличке вир-во ("Стар"), але щось воно на живе не схоже, попри назву. І ті ларькі т. наз. "живого пива" в розлив у пластик - якась неважнецька альтернатива.

ПС. Миколу Жаливу знаю, навіть особисто :)
Бував разок у його "Троьх дубах", моє йому вітаннячко

местный 2010-11-23 / 18:15:00
2Пан Баклажан. мы как-то с известным, наверное, Вам, Миколой Жаливой-Старостой (в другом, правда, месте), коснулись темы "палинки" и я на самом деле сказал то, что и Вы - производство "белой, пшеничной" горилки по сути монополизировано несколькими компаниями-гигантами, которые диктуют свои условия. приобрести продукцию кого-либо кроме них, практически уже невозможно. маленькие заводики издохли. остались супер-пупер-монстры. ну а уж когда до влады дорвались их собственники, то конкурентов (а как ни крути, бабуськи с их 6 литрами самогонки для них всё равно конкуренты) милиция будет карать со всей беспощадностью. и награды получать за это со званиями...

Пан Баклажан 2010-11-23 / 17:53:00
Та ні, пане Местний, нова влада не така тупа, як себе позиціонує. Боротьба із самогоном та виноробством з її точки зору цілком логічна. Бо навіщо народові пити вино (особливо домашнє) та власний самогон, коли у Ахмєтова, Колєснікова і іншої гоп-компанії у власності горільчані заводи? "Хай бидло дудлить горілку!" А славетна міліція рада старатись - бабульок на предмет самогону шмонати, чи у дітей в мобілках порнуху шукати (http://pan-baklazhan.livejournal.com/29834.html) - це ж не із справжніми злочинцями боротись!

местный 2010-11-23 / 11:54:00
анонимный "славний винороб" сказал всё точно: "Там просто все контролює місцева влада, Тому можна легально працювати - за частину продукції просто слід сплатити податок... могли б вже давно поповнювати державний бюджет".

а вся эта "боротьби з самогоноварінням" - просто херня. новой владе нечем заняться, только пенсионеров гонять. устранить не следствие, а причину всё не с руки...

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи