Ішов на обстеження, а ліг під ніж. Євген Дурдинець завдячує врятованим життям ужгородським кардіохірургам

Останнім часом можна почути дещо цинічну приказку: «Немає здорових людей, є тільки необстежені». Проте й справді: за роботою, домашніми клопотами людина може просто не помічати, що в організмі щось «поламалося». Тож, як воно часто буває, до лікаря йдемо тоді, коли вже сильно припече. І дуже добре, якщо не надто пізно.

Ішов на обстеження, а ліг під ніж. Євген Дурдинець завдячує врятованим життям ужгородським кардіохірургам

Так і для Євгена Дурдинця із Залужжя, що на Мукачівщині, звістка про те, що він буквально за один крок від інфаркту, стала громом серед ясного неба. Адже, як розповів чоловік, серце його ніколи не турбувало та й узагалі на своє здоров'я скаржитися не доводилося. Що й не дивно у такому молодому віці: чоловікові всього-на-всього 41 рік.

Але якось пан Євген помітив, що навіть звичайна прогулянка йому дається важко: з'явилася задишка та неприємне відчуття тиску в грудях. Спочатку чоловік списав це на цигарки, бо викурював аж по дві пачки за день. Та згодом уже не міг подолати й 100-200 метрів, щоб декілька разів не зупинитися на перепочинок.

А робота в Євгена така, що   іноді доводиться долати значні відстані, адже працює лісничим. Тому й вирішив пройти  обстеження. Проте, каже, ні кардіограма, ні інші аналізи не вказували на якісь неполадки в організмі. Відтак звернувся до Івана Яворського, завідувача відділення порушення ритму обласного кардіологічного диспансеру.

Досвідченого лікаря симптоми насторожили, тому він запропонував пройти ще одне обстеження – коронарографію. Воно дозволяє визначити, чи є перешкоди для кровотоку в судинах серця.
"На обстеження я приїхав у вівторок, – каже пан Євген, – а вже на суботу мені призначили операцію – аорто-коронарне шунтування".

Чоловік розповідає, що лікарі йому так і сказали: ще б трохи забарився – і мав би широкий інфаркт. Отож приїхав дуже вчасно, і операція не тільки його врятувала, а й дозволила не відмовлятися від роботи й нормального життя. Вже через два дні чоловік зміг стати на ноги. Між іншим, до операції Євген їв погано, і через це навіть схуд. Але після хірургічного втручання апетит прокинувся. Причому ще в реанімації.  

"Пригадую, я побачив, що всім хворим розносять їжу, то зразу й спитав, чому мені не дають, – сміється пан Євген. – Лікар здивувався, але пообідати дозволив".
 
А вже за тиждень по тому пацієнта виписали додому. Тепер Євген Дурдинець зовсім не курить – лікар заборонив. І вже сьогодні він може легко пішки подолати 2–3 кілометри. Пан Євген дуже вдячний лікарям обласного кардіологічного диспансеру, які його врятували. Чоловік і не думав, що в нас роблять такі операції. Тому переконує, що, коли, боронь Боже, хтось із знайомих захворіє, радитиме звертатися до спеціалістів в Ужгород.

Завідувач відділення кардіохірургії Закарпатського обласного кардіологічного диспансеру Павло Лукач розповів, що випадок Євгена й справді нетиповий. Бо пацієнт досить молодого віку, наймолодший хворий із такою вадою в лікарні. Саме тому й не могли визначити, в чому проблема, бо ж ніхто не думав, що в такому віці може бути атеросклероз. Під час коронарографії вдалося виявити, що вражені три артерії серця. Тому   й вирішили терміново оперувати.

"Оскільки це була одна з перших таких операцій у нашому кардіодиспансері, то з нами працювали старші колеги з інституту Шалімова. Аби підстрахувати нас на перших порах. Тепер шунтуємо самостійно", – розповідає Павло Лукач.

Лікар каже, що причинами, через які ця хвороба може виникнути в молодої людини, є хронічний стрес, неправильний спосіб життя, гіподинамія, шкідливі звички, спадковість. Павло Лукач переконує: головна проблема в тому, що люди звертаються по допомогу пізно, бо не дуже добре знають, які симптоми інфаркту. Чомусь уявляють класичну сцену з кіно: різкий біль, непритомність. Але це далеко не завжди відбувається саме так.
 
"Якби Євген до нас не звер¬нувся, то в нього обов'язково стався б інфаркт. А для молодого чоловіка це трагедія, – розповідає лікар. – Бо йому потрібно працювати. Саме тому основна мета кардіохірургічних операцій – повернути людей до активного, тобто якісного життя, як це вдалося у випадку з Євгеном Дурдинцем. Адже він може знову займатися улюбленою роботою, як і раніше".

До речі, зовсім недавно обласні кардіохірурги вперше на Закар¬патті успішно замінили аортальний клапан серця. Тож відтепер і ці операції наші лікарі роблять в Ужгороді.

Лариса Романюк, ЗІА "Простір"

04 листопада 2010р.

Теги: кардіохірург, інфаркт, серце

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи