Учись, студенте! У новій бібліотеці УжНУ передбачили всі умови

Трохи більше двох років знадобилося, щоб від закладання капсули під будівництво нової бібліотеки УжНУ дійти до її відкриття. Символічно, що сталося це під час відзначення ювілею – головному Закарпатському навчальному закладу якраз у ці дні виповнилося 65 років.

Учись, студенте! У новій  бібліотеці УжНУ передбачили всі  умови

  Епопея  з університетською бібліотекою  тривала майже два десятки  років. Нагадаємо, що греко-католицька церква, яка з розпадом Радянського  Союзу відродилася на Закарпатті, цілком справедливо претендувала на повернення своєї історичної єпископської резиденції, в якій, на "Кремлівці", діяла бібліотека.

  Університет же й сам був радий віддати  це приміщення, яке в сучасних умовах потреби студентів задовольнити не могло, однак не знайшов підходящої будівлі для перевезення гігантського бібліотечного фонду. Проблему почали вирішувати лише у 2008 році: на "БАМі", де знаходиться головний корпус УжНУ, розпочалося будівництво нової бібліотеки. "Такий вибір має кілька переваг, – пояснював тоді ректор УжНУ Микола Вегеш. – По-перше, тут знаходиться основна кількість факультетів та вчаться близько 60 % студентів, а тому буде більша відвідуваність бібліотеки. По-друге, восторжествує справедливість. Наразі Ужгород залишається єдиним містом на Західній Україні, який займає будівлю церкви".

  Скептиків, які не вірили, що корпус буде зведений так швидко, не бракувало. Зрештою, в  той час в Україні буяла  фінансова криза, тому не дуже вірилося, що знайдуться гроші. Можна констатувати, що 18 жовтня 2010 року скептики були присоромлені.

  "Ми відкриваємо наукову бібліотеку Ужгородського університету!" –  урочисто проголосив Микола Вегеш. Ректор нагадав чималій кількості присутніх  на урочистості, що розмови про повернення приміщення єпархії почали вестися на початку 90-их років, тобто в пік реорганізації греко-католицької церкви на Закарпатті, але далі справа не рухалася. "Лише у 2004 році керівництво університету розпочало процес перенесення бібліотеки. Однак тоді це була більше гра, ніж реальна політика. Проблема полягала у величезних коштах, які будь-який вуз власними силами віднайти не може. Мала би допомогти держава. Однак наші неодноразові звернення в різні часи до Кабінету Міністрів нічого не дали. Залучення почалося тільки у 2008 році, коли з ініціативи Віктора Івановича Балоги до благодійного фонду стали надходити кошти від меценатів, які вболівали за вирішення цієї святої справи. І, нарешті, сьогодні ми відкриваємо нове приміщення бібліотеки. З європейськими аудиторіями, книгосховищем, сучасними комп’ютерами. Ми дуже хотіли відкрити бібліотеку саме до 65-ої річниці від дня заснування університету. Саме сьогодні ми завершуємо урочистості з приводу нашого ювілею. Хочу подякувати Віктору Івановичу Балозі, депутатському корпусу Закарпатської облради на чолі з Михайлом Кічковським за турботу про університет. Проведена гігантська робота, і що б хто не говорив, але замість нас прийдуть інші, зміняться ректори, декани, влада, а все зроблене залишиться для ваших дітей, внуків, закарпатців, усіх, хто навчатиметься в УжНУ, бо наш вуз упродовж багатьох десятиліть залишається флагманом освіти та науки на Закарпатті".

  "Я радий, що також зумів  докласти свої зусилля, разом  із колегами, друзями, командою  долучитися до цієї роботи, –  зауважив Віктор Балога, один із лідерів партії Єдиний Центр. – Хочу побажати найбільшому колективу області – Ужгородського національного університету – жити добре. Тільки завдячуючи науковому потенціалу, ми зможемо розбудовувати і наше Закарпаття, і Україну". Віктор Іванович вручив ректору університету камінь із невеличкого іудейського містечка Канна Галілейська, де Ісус Христос благословляв молодих людей на кохання та щасливе життя. "Я знаю, що у вас є багато студентських пар, які пов’язують свої долі на довге спільне життя. Тому вручаю вам цей камінь любові з Іудеї, адже тільки завдячуючи тому, що у нас буде сім’я, у нас буде і Україна", – наголосив Віктор Іванович.

  У свою чергу, Віктору Балозі вручив почесну  грамоту голова облради Михайло  Кічковський, який зауважив, що, як свідчить приклад бібліотеки, коли люди щиро хочуть щось зробити, то на заваді їм не може стати ані економічна криза, ані будь-які інші проблеми. Для Балоги це стало приємною несподіванкою. Віктор Іванович зазначив, що ця грамота – перша в його житті. Раніше він не отримував ні обласних, ні загальнодержавних відзнак.

  Нова  бібліотека розрахована на зберігання півтора мільйона книжок. Великий  читальний зал обладнаний навіть комп’ютерами з Інтернетом. Власне, будь-хто, кому довелося вчитися в  університеті й відвідувати "Кремлівку", зможе оцінити переваги нової бібліотеки з першого ж погляду.

  За  традицією, нове приміщення освятили представники духовенства – єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік та благочинний Ужгорода, настоятель Преображенського храму міста протоієрей Іоанн Моланич. Зрозуміло, що для владики Мілана відкриття бібліотеки – не менш значуща подія, аніж для університету. "Хочу висловити свою вдячність за те, що було докладено так багато зусиль, щоб зробити гарне приміщення бібліотеки, в якому нині наша молодь зможе черпати знання. Також дякую за те, що відтепер ми поступово зможемо переселятися до резиденції єпископа Мукачівської єпархії. Дякую всім меценатам, серед яких також є Віктор Іванович Балога, які допомагали реставрувати цей будинок", – зазначив єпископ. – Чесно кажучи, мені було дуже шкода тих жінок, які в холоді працювали три роки без опалення і ризикували втратити своє здоров’я. Нині вони переходять у це гарне приміщення, де є опалення, нормальні умови праці, чому радіє душа. Дуже вдячний людям, які це зробили".

  На  знак вдячності владика Мілан  за особисту допомогу в побудові приміщення бібліотеки і повернення єпископської резиденції нагородив голову Закарпатської організації партії Єдиний Центр Івана Балогу орденом третього ступеня преосвященного владики Андрія Бачинського.

Юрій  Лівак

27 жовтня 2010р.

Теги: бібліотека, УжНУ, Балога

Коментарі

*** 2013-12-04 / 18:09:18
Шановний, Юрій Лівак,чи цікавилися Ви,де які розділи іпідрозділи бібліотеки .повинні були розміститися !Скільки і якого фонду повинно було перейти, чи інженерний персонал врвховував -це? І що зараз?? Молодець чоловік, який озвучив становище того, що є Національним надбанням Закарпаття. атепер -це національне надбання не поміщається на"Бамі", то книгам холодно, а то вони не поміщаються! Ось так1

Марина 2012-12-10 / 19:15:52
БІБЛІОТЕКА УжНУ ПЕРЕБУВАЛА у пристосованому приміщенні.Як можна було зробити аналогічний проект?БІБЛІОТЕКА - ЦЕ ПЕРШ ЗАВСЕ ФОНДИ ,книгохоище,яке завжди було живим організмом.ПАНЕ Юрій,ВИ ХОЧ ЗНАЄТЕ ,ЩОКАЖЕТЕ?

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи