Влада зобов’язала тисячі фахівців різних професій «доносити» на своїх заможних клієнтів

Стукачі» в законі

Влада зобов’язала тисячі фахівців різних професій «доносити»  на своїх заможних клієнтів

Віднедавна  кожна покупка на значну суму загрожує українцям спілкуванням із фіскальними  чи навіть правоохоронними органами. Нинішня влада прагне знати все  про кожного: де заробляємо, за що живемо, куди витрачаємо гроші? І на законодавчому рівні посилює контроль за життям українців.  

У кінці серпня вступив у дію  Закон "Про внесення змін у Закон  України "Про запобігання й протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих  злочинним шляхом". У ньому чітко  прописано, хто і які органи має повідомляти, якщо матиме інформацію про фінансові операції клієнтів у великих розмірах. Нотаріуси, адвокати, юристи, бухгалтери, торговці коштовностями, аудитори, організатори лотерей і ріелтори відтепер зобов'язані працювати "інформаторами" влади. До цього часу такі функції мали виконувати, до прикладу, банки, страхові компанії і біржі.

Тепер, купуючи коштовності, автомобіль чи квартиру, слід врахувати, що, якщо сума звичайної угоди перевищує 150000 грн. (а по договорах придбання нерухомості  – 400000 грн.), продавці чи посередники можуть сповістити про вашу оборудку Держфінмоніторинг. У законі написано, що вони мають це робити тільки у випадку виникнення підозри про те, що засоби були отримані незаконним шляхом. Проте, з іншого боку, за великого бажання, мовчанку про фінансові операції можна розцінити як порушення законодавства і не тільки оштрафувати продавця чи посередника, а й навіть відкрити проти нього кримінальну справу. Тому люди, найімовірніше, будуть перестраховуватися і справно повідомляти про покупки заможних клієнтів.

Голова  Закарпатського відділення Асоціації  ріелторів України Тетяна Річіна в коментарі "Замку" повідомила, що критеріїв оцінювання таких клієнтів ще немає. Погоджуючись, що це нововведення важко назвати демократичним, пані Тетяна, проте, резюмує: є закон, треба його дотримуватися.   

"Ми маємо домовленість із представниками регіонального відділення Держфінмоніторингу, що в перших числах жовтня вони приїдуть зі Львова до Ужгорода і проведуть  відповідні навчання з ріелторами, роз'яснивши всі деталі, – каже фахівець. – Нам повідомили, що цю норму введено в дію, аби задовольнити МВФ, котрий вимагає посилити боротьбу з корупцією і відмиванням грошей. Наразі особливо уважними треба бути з тими клієнтами, котрі не можуть підтвердити, що заробили гроші законно. Наприклад, коли держслужбовець без сторонніх доходів купує житло вартістю 400 тисяч, це вже має викликати підозри. А от підприємці, заробітчани, а також ті, хто купує житло в кредит чи розширює житлову площу за рахунок продажу попереднього майна, підозри не викликають".

Додамо, що, відповідно до закону, якщо Держфінмоніторингу здасться, що гроші "відмиті" із сумнівних джерел, то державний орган  має право призупинити угоду  на строк до 7 днів і повідомити правоохоронні  органи, які займуться фінансами вже по повній програмі. Наостанок додамо, що 400 000 грн. – відносно невелика сума для нинішнього ринку нерухомості. Приміром, за інформацією Тетяни Річіної, стільки зараз коштує трикімнатна квартира в Ужгороді.

Ярослав СВІТЛИК, ЗІА "Простір"

 

13 жовтня 2010р.

Теги: Влада, закон, донос, Держфінмоніторинг

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи