Препарати для схуднення можуть вартувати життя

Струнка постава чи здоров’я?

Препарати для схуднення можуть вартувати життя

Відтепер не треба годинами виснажуватися у спортзалі, обмежуватися  в їжі й рахувати калорії. Ви зможете їсти що завгодно... і худнути. Спокусливо, чи не так? Отакі райдужні перспективи обіцяють продавці засобів для схуднення. Все це щастя зазвичай ілюструє стандартна картинка: огрядна жіночка "до" використання препаратів і тендітна мадам "після", яка саме пігулкам завдячує своїми новими пропорціями.

Бідові БАДи
Гонитва за рятуй-пігулками в нас почалася десь у середині 90-х років. Про сумнозвісний  "Гербалайф" знали майже всі: і тонкі, й опецькуваті. Та й сьогодні реклама засобів для схуднення нещадно бомбардує наш мозок з екранів ТБ, гламурних жіночих журналів та сторінок республіканської преси. А охочих і собі виглядати як модель, не докладаючи до цього жодних зусиль, сьогодні чимало. Людей не відлякує ні чимала вартість препаратів, ні те, що різке схуднення може завдати шкоди організмові. А ще й реклама обіцяє чудовий результат за короткий термін без негативних наслідків. До прикладу, компанія "Гербалайф" зобов'язує своїх дистриб'юторів носити значок із надписом: "Хочеш схуднути? Спитай мене як?" Хто ж устоїть перед такою спокусою? Дарма що дистриб'ютор навряд чи має фахову освіту гастроентеролога, дієтолога або ж ендокринолога.

А ось тут слід було б пригадати кілька "але". Найперше: хоч майже всі популярні препарати для схуднення продаються як БАДи, тобто біологічно активні добавки, до харчування і вільно реалізуються в аптеках,  "виписувати" їх собі самостійно не можна. Навіть якщо вашій подрузі, яка їх вживала, вони допомогли схуднути, а здоров'ю не нашкодили. Слід пам'ятати: кожен організм індивідуальний. Тому перед використанням будь-яких препаратів для схуднення обов'язково проконсультуйтеся зі спеціалістом.

Гастроентеролог Закарпатської обласної клінічної лікарні Еліна Ізай зауважила, що навіть від препаратів на суто рослинній основі, які відносно нешкідливі для організму, можуть з'явитися побічні ефекти, якщо маєте непереносність того чи іншого компонента. Крім того, від рослинних препаратів не буде якоїсь значної шкоди, але й видимого ефекту теж чекати не слід. "А якщо маєте недужу печінку чи жовчний міхур, підшлункову залозу, потерпаєте від сечокам'яної хвороби чи проблем із кишково-шлунковим трактом, то взагалі не варто вживати ліків для схуднення. Бо в такому разі, як правило, виникає декомпенсація, загострення  цих болячок", – каже фахівець.
Тож коли й справді маєте надлишкову вагу, то насамперед обов'язково прийдіть на прийом до спеціаліста. Адже медики теж використовують засоби, які дозволяють її коригувати. Проте лікар призначить не тільки препарат із правильним дозуванням, а й дієту, якої теж обов'язково слід дотримуватися, щоб досягти бажаного результату.

Моя добра знайома Вікторія з підліткового віку страждала від надлишкової ваги. Що вона тільки не робила, аби скинути бодай кілька кеге. Сиділа на дієтах, голодувала по три дні, мучилася в штанцях та поясах для схуднення – все марно. За два тижні позбувалася 3–5 кілограмів, тільки для того, аби згодом набрати їх із подвійною швидкістю. Нарешті вирішила боротися з вагою радикальнішими методами – поприймати якийсь засіб для схуднення. Досить було зайти до аптеки, як фармацевт нарадив оригінальний чудодійний препарат китайського виробництва, який має сечогінний ефект і притлумлює відчуття голоду. Оце щастя коштувало ні багато, ні мало – 90 доларів за коробочку. З'їсти ж таких потрібно було щонайменше три упаковки.

Вікторія старанно ковта¬ла капсули день за днем. Не¬на¬в'яз¬ливі поради не зловживати сечогінним ігнорувала. Аякже – попереду маячив довгожданий ідеал. Все це тривало, доки жіночку добряче не прихопило серце і не почалися проблеми з нирками. Тут уже довелося рятувати організм, а не поставу. А от здихатися обіцяних 5 кг за тиждень, як обіцяла фармацевт, так і не вдалося.

"Щодо сечогінних препаратів, то я взагалі не рекомендувала б ними гратися, бо це дуже важкі ліки. Навіть якщо це не таблетки чи порошки, а звичайне зіллячко з сечогінним ефектом, вживати його без консультації лікаря не раджу", – каже гастроентеролог. Якщо ви переборщите з сечогінними, то можуть постраждати нирки, а відтак і весь організм. Так само не варто зловживати й чаями для схуднення, адже вони мають проносну дію й можуть викликати подразнення кишківника.
Диво-капсула

"А от, напевно, найбільше побічних ефектів мають препарати для схуднення, які штучно тамують відчуття голоду, – вважає Еліна Ізай. – Адже такі засоби майже завжди синтетичні. Ще зовсім недавно захоплення цими препаратими переходило всі нормальні межі. Але, на щастя, почали з'являтися публікації, в яких ішлося про шкідливість цих засобів та описувалися невідомі досі побічні наслідки, деякі з яких  незворотні".

Нещодавно довкола одного з таких препаратів розгорівся справжній скандал. У мега-популярному на теренах України та Росії засобі знайшли наркотичну речовину сибутрамін, обіг якого в Україні обмежений. Цілі партії препарату почали вилучати з продажу, адже до цього капсули реалізовувалися в аптеках як звичайний БАД. Та й рекламувався він як засіб, що складається винятково з рослинних компонентів. І ніяких тобі наркотиків. Але люди, які вживали цей препарат, почали скаржитися на проблеми зі здоров'ям, які дуже сильно нагадували симптоми, що виникають після вживання наркотичної речовини: постійне безсоння, повна втрата апетиту, гіперенергійність.

Директор Державного науково-дослідного центру проблем гігієни харчування Міні¬стерства охорони здоров'я України Олег Швець навіть оприлюднив результати досліджень, які він проводив із групою пацієнтів, що вживали сибутрамін для схуднення. У них підвищився ризик розвитку серцевої недостатності, а також виникнення інсульту чи інфаркту. А ще, за словами О. Швеця, може випадати волосся та погіршитися стан шкіри і зубів. А згодом через те, що психотропна речовина постійно пригнічує центр голоду, навіть може розвинутися анорексія.

Міністерство охорони здо¬ров'я тимчасово заборонило (наказ № 334 від 15 квітня 2010 ро¬ку) використання лікарських засобів, які містять цю речовину. Причиною заборони стало рішення Європейського агентства лікарських препаратів (ЕМЕА) про призупинення видачі дозволів і продажу лікарських препаратів із сибутраміном на території ЄС. Через те, що ризик від використання препаратів перевищує користь. 

В аптеках Ужгорода я цей препарат не знайшла. Продавці кажуть, що був, але тепер його немає. Про те, що засіб потенційно небезпечний і, можливо, його взагалі вилучили з обігу, не почула від жодного фармацевта. Та воно й не дивно: препарат, попри ціну близько 400 грн, розходився на ура.

Проте, якщо й забути про наркотик, який у засобі виявили, навіть його задекларований натуральний склад уже мав насторожити. Декілька сильних рослинних стимуляторів – ко́ла, гарцинія і гуарано – та екстрак¬ти з трав, які мають сечогінний ефект, – занадто потужний мікс для серцево-судинної системи. Може, тому самі виробники попереджають в інструкції: вживаючи препарат, слід постійно стежити за самопочуттям.

Інша моя приятелька, Ольга вживала ці капсули ще до того, як стало відомо, що вони містять сибутрамін. Після вагітності й народження дитини жінка розпрощалася зі своїми стандартними 55 кг і важила аж на 45 кг більше! Доглядаючи за дитиною, в спортзал особливо не побігаєш, та й не до дієт якось, розповідала Ольга. Тому й вирішила, що розрекламований подружками препарат – єдиний вихід із ситуації.

Ніде правди діти, за 6 місяців жінка таки повернулася до стандартної ваги. Але каже, що весь цей час почувалася зайчиком з реклами батарейок. Енергія била через край. Дійшло до того, що не могла заснути три доби поспіль, просто лежала й марила з розплющеними очима. Довелося вживати снодійне. Ще розповідала, що постійно хотілося пити, але навіть 2–2,5 літри рідини не тамували спрагу.

Про те, що нині ці капсули себе дискредитували, Ольга чула, але каже, що однаково більше б їх не вживала: ще раз у такий спосіб експериментувати з власним організмом не ризикнула б.
Саме тому лікарі й застерігають: у жодному разі не призначайте собі ніяких ліків. Адже у кращому разі відбудетеся легким переляком, у гіршому – розплачуватиметеся за легковажний вчинок усе життя. Хочете гарно виглядати – працюйте над собою, але без зайвого фанатизму. Просто пам'ятайте банальну істину: ваше здоров'я – понад усе.

Лариса РОМАНЮК, ЗІА "Простір"

13 жовтня 2010р.

Теги: Схуднення, препарати, лікар, дієта

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи