Головний наставник «Карпат» Борис Петровський – про підготовку в міжсезоння й перші тури чемпіонату

З середини літа у гандбольного клубу «Карпати» розпочалася підготовка до нового сезону. Виявилася вона досить тривалою, адже ігри нового чемпіонату розпочинаються лише 29 вересня.

Головний наставник «Карпат» Борис Петровський – про підготовку в міжсезоння й перші тури чемпіонату

За цей час підопічні Бориса Петровського і підсилитися встигли, і представницький турнір у Словаччині виграти, і чоловічі обласні гандбольні клуби повчити. Втім роботи ще багато й завдання ставиться реалістичне: місце у п'ятірці найкращих, що дає право виступити у єврокубках.      

Розпочали підготовку до сезону гандболістки "Карпат" 19 липня в Берегові. Після загального вишколу (протягом тижня) рушили на десятиденні збори на Драгобрат. Підсиливши фізику, підопічні Петровського погодилися на участь у турнірі в Словаччині. Крім старожилок клубу,  поїхали й троє нових дівчат – випускниці Броварського училища Олена Карпинець та Ґабрієла Калинич, а також колишній голкіпер львівської "Галичанки" Наталія Гайович.

На 17-му Меморіалі Томаша Якубчі у словацькому Міхайловце разом із "Карпатами" виступили п'ята команда Польщі "Згода", п'ята чеська команда "Зора" та віце-чемпіон Словаччини "Ювента". Останню ще недавно тренував нинішній наставник закарпаток Борис Петровський, до того ж у складі словачок були помічені колишні карпатівки Юлія Бахірєва й Тетяна Трєгубова. Турнір наші виграли досить курйозно, адже розгромно програли першу зустріч господаркам – "Ювенті", яка вважалася головним фаворитом. Але у двох наступних матчах ужгородські гандболістки перемогли, а "Ювента" двічі поступилася – просто поставила за мету перевірити зелену молодь. За рівної кількості очок із полячками ми мали перевагу в особистих зустрічах. Тож повезли додому трофей.

Крім того, "Карпати" розминалися на чоловічих обласних командах, а деякі гравчині клубу взяли участь у загальноукраїнських молодіжних іграх. Чи вистачило цього, аби вивести команду на пік форми перед першими турами, ми запитували в Бориса Петровського напередодні першого двобою зі "Смартом". 

– Чи задоволені міжсезонням і спарингуванням зокрема?

– Добре, що вдалося взяти участь в міжнародному турнірі, де мірялися силами із потужними командами. На жаль, зірвалася участь у двох міжнародних змаганнях в Угорщині та Румунії. Тож відчувався брак справді сильних супротивників. Були змушені грати з чоловічими обласними командами – Перечином і Береговом. Це все ж краще, ніж нічого, адже можна відпрацювати тактичні схеми, варіанти захисту тощо.

– Чи визначилися вже зі складом: хто виходитиме в основі й стане ударною силою "Карпат"?

– У нас нема визначеного поняття "основа". Грає той, хто найкраще підготований функціонально. Втім покладаю багато надій на трьох новачків, які перейшли із "Галичанки". Це розігравачка Наталія Туркало (яку планував запросити до "Карпат" раніше, але погодилася лише тепер), відома й досвідчена гандболістка Анжела Травян (виступала також у чемпіонаті Казахстану і вважається гравцем рівня збірної України) та голкіпер Наталія Гайович. Остання, між іншим, закарпатка: її батьки з села Липчі, і Наталя дитячі роки провела там, але навчалася й грала у Львові. На перспективу до команди залучені 2 вихованки Броварського інтернату Ґабрієла Калинич та Альона Карпинець.

– Чи задоволені трансферами, отримали тих гравців, яких хотіли, чи все ж підібрали за залишковим принципом?

– Дістав більшість тих, кого бажав бачити в команді, а залишковим принципом не користуюся! Загалом задоволений трансферами, адже нас підсилили непогані гравчині. Знайдено заміну у воротах Тетяні Вєтошкіній (яка тривалий час була також капітаном команди) – Наталія Гайович стане основним нашим голкіпером. Загалом на чемпіонат може бути заявлено 16 гандболісток. У нас їх поки що 14, та це вже краще, ніж у деякі роки, коли мали геть куцу лаву запасних. З іншого боку, маємо проблемні позиції, які дуже важко закрити.

– Це ви про крайок, зокрема Скунзяк?

– І не тільки. Проблема крайніх нападниць у нас пов'язана і з тим, що надовго вибула з гри гравець національної збірної, ліва-крайня Наталія Скунзяк (очікує народження дитини), прооперована після травми й реабілітується член молодіжної збірної права-крайня Аліса Шолковська...

– Яке завдання поставило на сезон керівництво?

– Реалістичне – місце у п'ятірці, тобто прохід у єврокубки. Це нам до снаги.

– Який загалом стан в українському гандболі – видно якийсь просвіток?

– На жаль, криза триває. Цього разу в Суперлізі виступатиме лише 7 команд.  Річ у тім, що переможниця вищої ліги ДЮСШ "Київ" відмовилася від участі в елітному дивізіоні через фінансові проблеми. І навіть харківській "Панацеї" (яка за підсумками попереднього сезону вилетіла) пропонували залишитися серед еліти – не погодилися через ту саму мотивацію.

– А який рівень команд еліти? Щось змінилося в стані фаворитів?

– Команди Суперліги досить рівні. "Мотору" й "Смарту" вдалося зберегти своїх лідерів, але не більше. Вони й змагатимуться за найвищі нагороди. "Галичанка", хоч іще не оговталася після кризових явищ, але зібрала непогану молодь, яку вестимуть кілька досвідчених виконавиць. Не сиділи склавши руки й "Податкова академія" та "Спартак". "Дніпрянку" взагалі розглядаю як основного претендента на бронзу.

– Як оцінюєте жереб – перша гра з чемпіоном...

– Звичайно, не хотів би в стартовій грі сезону змагатися з таким сильним супротивником. Хоч, з іншого боку, налаштуємося на відповідний темп і атмосферу, щоб дати бій наступним колективам.

– Яка взагалі система першого з'їзного туру?

– Через те, що 7 команд (непарна кількість) вирішили перший з'їзний тур провести загальний: всі зіграють по 4 гри. Другий матч у нас зі "Спартаком", третій – із "Галичанкою". Поєдинки відбудуться у Броварах. А вже другий раунд прийматимуть два міста. Зокрема й Ужгород. 11–13 жовтня до нас завітають "Податкова", "Мотор" і "Дніпрянка".

Ростислав Рогожа

06 жовтня 2010р.

Теги: Карпати, гандбол, Борис Петровський

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи