«Свої» комісії. Тервиборчкоми Закарпаття контролюватиме партія влади

15 вересня Центрвиборчком сформував обласні, районні й міські виборчі комісії. Як і передбачалося, більшість у них дістали представники провладної коаліції.

«Свої» комісії.  Тервиборчкоми Закарпаття контролюватиме партія влади

Згідно з новим законом, територіальні виборчі комісії формувалися за поданням місцевих організацій партій. Вимога до чисельності – не менше від 9 і не більше за 18 осіб. При цьому місцеві організації політичних сил, представлені у Верховній Раді, могли подавати 15 членів ТВК, ще на трьох представників мали право претендувати позапарламентські партії.
 
Процедура відбору ЦВК кандидатур до тервиборчкомів у новому законі детально не прописана. Як вислід, у ручному режимі кандидатури на посади голів чи секретарів виборчих комісій, внесені провладними партіями, стовідсотково схвалені. Виправдалися побоювання, що у деяких регіонах представники опозиційних сил не матимуть належного представництва на рівні голів і секретарів комісій. Так, в обласну виборчу комісії залучено представників лише двох із семи політичних сил, які є в обласній раді. "Батьківщина", "Наша Україна", Соцпартія, Демократична партія угорів України та КМКС партія угорців України залишилися без репрезентування у цій комісії.
 
Загалом, у краї, окрім обласної виборчої комісії, створено 18 територіальних: 13 районних та 5 міських у містах обласного значення – Ужгороді, Мукачеві, Хусті, Чопі та Берегові.

Склад обласної виборчої комісії налічує максимальну кількість членів, передбачених законом, – 18 чоловік. У ній найбільше представництво мають провладні партії: по 3 особи від регіоналів, народників та комуністів. "Наша Україна" теж матиме трьох представників. По одному репрезентанту в партії "Реформи і порядок", "зелених", Української партії та Української соціал-демократичної партії. Головою комісії став представник регіоналів Віталій Куштан, його заступником – соціал-демократ Віталій Дешко. У комісії знову працюватиме (цього разу від комуністів) секретарем Володимир Прохорчук. Той самий, який до червня цього року очолював обласну виборчу комісію і якого депутати облради звільнили з посади за систематичне порушення виборчого законодавства.
 
У районних і міських ви¬бор¬чих комісіях чисельний склад не відрізняється: всі во¬ни кількісно сформовані максимально – по 18 чоловік.
 
Тут, як і на обласному рівні, найбільше представництво в Партії регіонів, КПУ та Народної – по троє членів. Ба більше – представники теперішньої парламентської коаліції мають більшість у всіх районних виборчих комісіях, за винятком Хустської. А 62 відсотки керівних посад у них – це, по суті, представники регіоналів. Кожна з провладних партій має однакове число членів у ТВК – по 39. Складається враження, що подання на формування комісій адресовано з одного штабу, розташованого на околицях Барвінку. Щодо інших політсил, то в районних ТВК "Наша Україна"¬ матиме 27 представників, все¬українське об'єднання "Батьківщина" – 13, "Сильна Україна" й "Фронт змін" – по 9, Демократична партія угорців (Іштвана Гайдоша) – 4, "Єдиний Центр" – 3. По одному репрезентанту в Української партії, "Свободи", "Пори" та Молодіжної партії.
 
 У міських виборчих комісіях найбільше представництво також мають регіонали, комуністи й народники (по 15 людей у всіх ТВК).
 
У керівному складі вони теж домінують. Нашоукраїнці у міських комісіях матимуть 8 представників, "Сильна Україна" – 4, "фронтовики" Яценюка – 3, б'ютівці – 6. По одному членові в єдиноцентристів і представників угорської партії Гайдоша. Жодного представника в районних та міських комісіях не мають партії, які нині представлені в обласній раді – соціалісти та "угорська" партія КМКС.

По суті, створенням тервиборчкомів на Закарпатті влада намагалася показати, хто є хто. Попереду – формування дільничних виборчих комісій. Можна очікувати, що й тут побачимо ту саму картину. Втім застосувати відомий сталінський принцип: голо⬬не не як голосують, а як рахують, на місцевих виборах 31 жовтня навряд чи буде можливо. Часи й люди вже не ті.

Андрій Гартований
 

29 вересня 2010р.

Теги: вибори, партія, владя

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи