«Наших студентів уже замовляють на роботу приватні клініки Словаччини»

Декан стоматфакультету Юрій Переста переконаний: випускники закладу диктуватимуть зубну моду щонайменше в усьому Карпатському регіоні

«Наших студентів уже замовляють на роботу приватні  клініки Словаччини»

Відомий американський психолог Дейл Карнегі дав пораду, яка стала девізом для багатьох бізнесменів усього світу: "Якщо доля підносить вам лимон, спробуйте зробити з нього лимонад". Однак тих, хто справді здатен на таку метаморфозу, – одиниці. Серед них і декан стоматологічного факультету, професор, доктор медичних наук, заслужений лікар України Юрій Переста. Здавалося б, став одним із провідних хірургів регіону, зробив з напівзруйнованого приміщення найсучасніший з усіх факультет УжНУ, викладає за кордоном (і так далі, і так далі), а рук не складає: то імплантологію на Закарпаття тягне, то клініки відкриває...

Імплантологія світового рівня стане реальністю для Закарпаття

– Юрію Юрійовичу, розпочався навчальний рік, і на стоматологічному факультеті, як завжди, знову багато новацій...

– 1 вересня – час "Ч" для будь-якого викладача і будь-якого навчального закладу. Ми дуже наполегливо попрацювали протягом усього літа й справді маємо з чим зустрічати і наших студентів, і щойно зарахованих першокурсників.

Першого дня осені відкрили клініку стоматології на базі поліклініки Головного управління внут-рішніх справ у Закарпатській області. Відремонтовано блок на 80 м2, у якому дві навчальні кімнати – терапевтичної та дитячої стоматології, а також клінічний зал на дві стоматустановки з повним автономним забезпеченням. Обладнано зручний хол для відвідувачів, є повне аудіо-, відеозабезпечення для студентів і викладачів, створено комфортні умови, які відповідають найвищим стандартам навіть західних клінік.

Наші студенти тут зможуть навчатися й відстежувати реальний діагностично-лікувальний процес, найсучасніші технології в дії. Фахівці ж факультету оглядатимуть, а відтак і лікуватимуть не лише працівників ГУ МВС, а й членів їх сімей. На перспективу є домовленість із керівником обласної міліції Віктором Русином про диспансеризацію, лікування й навчання дітей правоохоронців правильного догляду за ротовою порожниною.

Другий аспект співпраці: в цій медичній установі діє й стаціонар, і ми маємо намір утілити в життя серйозну благодійну соціальну програму – протезування і встановлення імплантантів для ветеранів органів внутрішніх справ. Нині вже розпочалася така загальноукраїнська акція, започаткована професором Ярославом Заблоцьким та Асоціацією імплантологів України, стартувавши у шпиталі Збройних сил. А ми хочемо, щоб вона почала діяти й на Закарпатті.

– На самому факультеті те¬пер уже три нові комп'ютерні класи...

– Так, закінчили капітальний ремонт двох нових (крім того, що уже діє). Поки що все вирішуємо за рахунок благодійного фонду, бо фінансування з бюджету, м'яко кажучи, бажає бути кращим. Хоч і я особисто, й наші викладачі та студенти щиро вдячні депутатам нинішньої обласної ради, представникам партії Єдиний Центр за послідовну – від самого початку створення факультету – допомогу й підтримку.

Нині одночасно студенти зможуть користуватися 33 ком­п'ю¬терами, 22 з яких нам подарували колеги зі Словаччини – провідний фахівець, почесний професор УжНУ Андрій Єнча та доцент Петер Жупа, який теж тепер у нас викладатиме.

Цієї середи студенти й викладачі факультету взяли участь у європейській конференції з питань ортопедичної й терапевтичної стоматології, що проходила в Києві.

– Від факультету їздила група?

– Ні, на конференції "побували" всі наші студенти і викладачі – завдяки прямому телемосту. За час роботи факультету нам удалося втілили в життя програму дистанційного навчання й такої ж участі у провідних форумах та конференціях не лише України, а й Європи.

На жовтень готуємо відкриття центру імплантології й ортопедичної стоматології (площа 420 м2!), який базуватиметься на факультеті. Закінчуємо ремонт і вирішуємо питання забезпечення стоматологічними кріслами, устаткуванням. Про останнє є домовленість із управлінням охорони здоров'я й особисто його керівником Романом Шніцером. Я дуже сподіваюся, що всі обіцянки виконають і програма буде реалізована.

На базі оперуватимуть такі світила, як професор Ярослав Заблоцький – керівник Асоціації імплантологів України, професор Андрій Єнча – кращий щелепно-лицьовий хірург Східної Європи, доцент Мирон Угрин – власник двох приватних клінік, який є провідним фахівцем імплантології в Україні. Разом із цими спеціалістами наші викладачі й майбутні випускники зроблять імплантологію світового рівня реальністю для Закарпаття. В усьому світі нині рівень стоматології в регіоні визначається саме наявністю імплантології. Це – № 1.

Викладачами нашого факультету вже нині є найкращі фахівці Ук­раїни та Європи, і вони диктуватимуть моду, яка визначатиме поступальний рух стоматології, і не лише Закарпаття. Не приватні фірми, не державна стоматологія, а саме науковці Ужгородського національного університету.

Профілактика впирається  у безгрошів'я й байдужість

– Рік завдяки факультету працювала програма огляду малят у дитсадках і школах Ужгорода. Які результати?

– На жаль, оглянули лише 600 дітей. Бо чомусь міська влада вирішила, що ми, крім оглядів і навчання, як правильно чистити зубки, якою пастою, повинні ще й організувати та оплатити своїм коштом автобуси. Чомусь в ужгородських службовців нема розуміння, наскільки це важливо для здоров'я дітей. Хоча завідувачки дитсадків, директори шкіл телефонують, запитують, коли програма продовжиться. Я особисто написав три листи заступнику міського голови Федору Апшаю, зустрічався з керівниками міської влади Ужгорода, але... Ми готові працювати, створена чудова база, потрібні тільки небайдужість і воля чиновників.

Натомість, наприклад, депутат обласної ради Володимир Чубірко звернувся до нас, і ми домовилися, що з 15 вересня він організує довезення автобусами на огляди у наш центр дентальної гігієни діточок із Чопа й Ужгородського району. Оце державницький підхід, і не на словах, а справжнє піклування про наше майбутнє – дітей, адже саме в цьому віці закладаються основи здоров'я, гігієни.

Взагалі, у медицині й стоматології пріоритет треба надавати насамперед дітям, аби згодом не лише лікувати, а й, як є у назві наших управлінь, справді оберігати здоров'я громадян. Дуже здивувало, коли рік тому колишня чільниця уряду Тимошенко заявила, що профогляди в дитсадках і школах непотрібні. Це трагедія! Так могла сказати або немудра людина, або така, яку дуже підставили "радники". Нині, навпаки, порушується питання про поновлення всіх профоглядів.
Недарма ж визнано, що краща модель організації охорони здоров'я була в СРСР. Жінки на перших тижнях вагітності ставали на облік, відтак із пологового будинку дитина потрапляла під нагляд патронажної медсестри, далі – садочки, школи, університети чи ПТУ, медпункти чи поліклініки підприємств, організацій. Тому захворюваність, хронізація, смертність, кількість серцево-судинних патологій, онкохворих були значно нижчими. Здавалося, б парадокс: Куба нині входить до трійки найкращих за рівнем медичної допомоги країн світу – поряд із Ізраїлем та США. А все тому, що на острові зберегли радянську модель організації системи охорони здоров'я.

– Імплантологія, дитяча дентальна гігієна – абсолютно нові, мабуть, не лише для пересічних закарпатців, а й для лікарів-практиків поняття. Чи багато таких центрів уже діє в Україні?

– Імплантологія є тільки у великих містах і в приватній власності, адже це дуже високотехнологічна, а отже, й вартісна галузь. На базі факультету вишу у нас буде перший центр в Україні. Так само ми колись відкрили перший у державі центр дитячої дентальної гігієни – аналогів і досі нема.

– Ви неодноразово порушували й питання про університетські клініки.

– Це дуже серйозна справа. Але, на жаль, у повному розумінні цього терміна така клініка діє тільки при Одеському національному університеті. На 80 % університетські клініки світу фінансуються з бюджету вишу. У нас же наразі жоден ВНЗ не може похвалитися тим, що здатен забезпечувати величезні видатки на зарплати медичних працівників усіх рівнів, оплату комунальних послуг, утримання будівлі, функціонування обладнання тощо.

Скажімо, виш у Цинциннаті (США) має більший річний бюджет, ніж усі ВНЗ України разом і тому може дозволити собі університетську клініку, в якій працюють кращі фахівці, є найсучасніше обладнання.

Президент заявив, що вишам 4 рівня акредитації треба дати повну самостійність. Але чи готові вони її взяти? Нині, крім усіх інших проблем системи вищої освіти, є й серйозна конкуренція: чимало українських ВНЗ уже не виконують обсягів ліцензійного набору. Навіть в УжНУ дефіцит на різні спеціальності – від 5 до 40 %. Виконано ліцензійний набір тільки на 3 спеціальності – історію, словацьку мову і стоматологію. Якщо не дбати про кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу й рівень викладання в усіх його аспектах – виш не матиме майбутнього.

Факультет буде навчально-методичною базою всієї Західної України

– Ви "переманили" фахівців із провідних закладів України, з інших міст, заохотили працювати на факультеті кращих європейських спеціалістів. Чим ви їх узяли, адже навіть переїжджають в Ужгород, обладнанням допомагають, беруть наших студентів на практику за кордон?

– Факультет молодий, і нам потрібні висококласні фахівці. З Дніпропетровська, Чернівців викладачі погодились переїхати в Ужгород ще кілька років тому і не шкодують про це, а тепер ось Оксана Клітинська та Євген Костенко перейшли до нас з Київського інституту стоматології. Цього б не було, на мій погляд, якби вони не бачили, що тут є сучасна навчальна база, відчутний розвиток, чудовий колектив і всі можливості для професійного зростання, реалізації своїх уподобань.

Це стосується й наших закордонних колег Андрія Єнчі, Йожефа Живчика. З Петером Жупою, який є власником приватної клініки, ми підписали договір про спів­працю, і 10, а може, й більше випускників факультету він щороку відбиратиме на роботу! Таке "замовлення" вже зафіксоване на папері, хоча наш перший випуск 5-го курсу буде тільки 2011-го. 15 студентів вже котре літо запрошують на практику до Словаччини, маємо угоди з Кошицьким медуніверситетом ім. Шафарика, з факультетом охорони здоров'я Пряшівського університету, зі стоматологічним факультетом Дебреценського університету, нам допомагають обладнанням, комп'ютерами, читають лекції – це свідчення поваги наших партнерів і переконаності, що в нас добра перспектива й суттєва динаміка розвитку. 

До речі, днями я повернувся зі Словаччини, де мав дуже результативну зустріч із власником, підкреслюю, власником фірми "Хірана", яка є одним із найбільших виробників стоматологічного обладнання у Європі. У середині вересня керівники цієї структури приїдуть сюди, і маю сподівання, що незабаром, як і домовились, відкриємо навчально-методичний центр цієї фірми. Це означає, що вони без копійки бюджетних коштів нададуть нам сучасне устаткування й засоби, методики, а відтак на базі центру навчатимуться не тільки наші студенти, інтерни, а й приватні лікарі-практики не лише Закарпаття, а й усього Західного регіону України.

– Ви – лікар, провідний хірург Закарпаття, а як декан факультету, можливо, й мимоволі, стали ще й менеджером. Успіхи ваші в цьому напрямку відзначила за підсумками минулого року у рейтингу "Лідер року" й Експертна рада журналістів краю. З огляду на це наскільки важливими, на ваш погляд, є розуміння і взаємодія на рівні обласної ради, депутатів і адміністрацій на місцях, чи науковці повинні бути представлені в органах місцевого самоврядування?

– Звісно, в ідеалі в обласній раді мали б бути представники всіх верств і галузей – політики і вчителі, медики й бізнесмени, науковці тощо. Але ж не існує ніяких квот – усе залежить, кого оберуть люди. Розвиток краю, реалізація проектів залежатимуть від складу обласної ради, на місцях – від тих, кого оберуть у районні, міські, сільські ради. Комісії з охорони здоров'я, освіти, екології тощо повинні вивчати проблеми, визначати пріоритети. Якщо депутати дбатимуть про людей, поліпшення їхнього рівня життя, розвиток Закарпаття, то завжди виокремлять найважливіше, знайдуть компроміси і визначаться, що і як треба вирішувати. Цьому, переконаний, сприятиме й обрання частини представницького корпусу за мажоритарною системою. Тому закликаю краян голосувати за найбільш гідних – тих, хто працюватиме, а не плестиме інтриги для вирішення особистих інтересів.

Лариса Подоляк, ЗІА "Простір"

15 вересня 2010р.

Теги: лікар, фахівець, стоматолог

Коментарі

Опер 2010-09-20 / 08:42:00
"Наших студентів замовляють..."! Конкретніше можна: хто замовник, хто виконавець? Які мотиви? Засіб виконання?
Я гадаю, Переста, що нам би потрібно з вами зустрітися!

Ржу не могу 2010-09-18 / 18:03:00
Открываю сегодня "Новини Закарпаття", а там - Переста!!! Во мужик умеет заказать себе пиар. Уважаю. И можно потом "втирать" про "інформаційний привід" і т.п. Господа журналисты, будьте честными хотя бы перед самими собой, если берете деньги или рассчитываетесь таким образом за ту или иную услугу. Ведь вам все-таки верят. Пока еще...

Шевченчук 2010-09-18 / 14:30:00
Піяртеся чорнобриві,
Та не з москалями.
Бо маскалі злії люди,
Зроблять лихо з вами.

Кнут 2010-09-18 / 10:59:00
Було б набагато чеснішим з боку авторки, коли б вона підготувала публікацію з огляду на бачення кандидата в депутати облради Перести насущних проблем Закарпаття. А скрита реклама, дійсно ,окрім огиди нічого не викликає...
Особисто до Ю.Перести я відношуся з великою повагою.

Лікар 2010-09-17 / 18:53:00
Так можна піарити і тих, хто робить профогляди та виїздну флюрографію. Це ж навіть не профілактика! От якби вони лікували діткам зубки, то була б справа! А в рот заглядати та папірці писати не думаю що це додасть здоровя діткам. А ще краще спитайте думку дитячих стоматологів з приводу цієї "акції". почуєте вельми цікаву думку...

Рая 2010-09-17 / 13:04:00
В словаччину замовляють усіх студентів, чи тільки студенток?

Дзьома 2010-09-17 / 13:00:00
Так-то воно так! Якби Переста не болотувався в облраду за списками ЄЦ.
Тому Пересту зараз будуть світити на кожному кроці. Як, доречі, й Каламунячку, Мошачку ітд.
Тому публікація є замовною і має політичний підтекст.

2010-09-17 / 11:58:00

Едуард 2010-09-17 / 11:57:00
При чому тут вибори, якщо оглядали дітей? Приходить дитина додому і каже: "Тату, мамо, голосуйте за ЄЦ, бо мені сьогодні зуби дивились".Так коментатори це бачать? Стаття хороша.

закарпатець 2010-09-16 / 19:31:00
стаття хороша. вдяка авторці. однак політична. хвальба ЄЦУ. відверта політична агітація. треба бути критичним

Авторці 2010-09-16 / 15:36:00
Інформаційний привид публікації очевидний - це вибори! Так що заробляйте на здоровя, проте не забувайте сплачувати податки.

наталка Петерварі 2010-09-15 / 23:50:00
ДЯкую!
Та вже й про мрійників про мерське крісло пишть - http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-72667-Pro-tsyhan-i-vedmedykiv.-IAk-kandydaty-u-mery-vybortsiv-durytymut

*** 2010-09-15 / 23:31:00
Наталко, та не переймайся. З наближенням виборів враження таке, що в коментах 95% неадекватів. Ще дивно, що жодного коментаря типу "наш мер - Приходько/Жолтані/Ратушняк/Погорєлов"!
Ну а з прихованих колег тим паче нема, чого дивуватися.
Зате - читають! Стежать, помічають)

Наталія Петерварі 2010-09-15 / 23:03:00
Читачу: А окрім як про Пересту я пишу про захист прав українців на кордонах, про те, як живуть окремі населені пункти, про те, як живуть нацменшини в регіоні, з якими проблемами зіштовхуються ужгородці щодня...

Я пишу про те, що власне мені цікаво. Переста дає мені інформаційні приводи, інші лікарі чи діячі не дають.

ля жзурналіста головне - інформаційний привід. Цікавий.

Я й завтра готуватиму статтю про Пересту - власне про результати огляду діток міста Чопа в Центрі дитячої дентальної гігієни. Шановний Читачу-без-імені-проте-з-повною-душею-гною - приди й переконайся, якщо маєш бодай якийсь стосунок до журналістики - що це не цікавий привід...

Зуби лікую в стоматполіклініці на Лєрмонтова, можете перевірити - там лікарі мене знають.

А з приводу стимулів інших від Перести - якось допоміг прооперувати мого батька. За це йому вдячна щиро. І якби навіть пропонував мені щось - з ганьби крізь землю би провалилася, якби взяла.

А загалом, скільки можна ховатися під різними ніками? Скільки можна лише обливати брудом? Чому так рідко можна почути підтримку? Щоправда, я зараз її отримала у своєму матеріалі "Прикордонний "фейс-контроль" - і щиро вдячна за це всім.

...Ой, та й у цій статті про зуби згадала! Ото Переста мав мені багато заплатити, аби тільки про дентальні проблеми й писала :-) :-) :-)

Я не боюся висловлювати свої позиції відверто. Читачу - чому боїтеся ви?

Совість "з душком"?

Прошу колег підтримати!

ember 2010-09-15 / 20:38:00
«Наших студентів уже замовляють на роботу приватні клініки Словаччини»
Jestj k chemu radovatjsja: uedut navernoe luchshie, a u nas ostajutsja....
Chytacham: na nosu vybpry. Ne udivljajtesj jesli Peresta budet kandidatom ot JETS...

Читачка 2010-09-15 / 18:04:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Читач 2010-09-15 / 16:28:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Читачка 2010-09-15 / 14:46:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Читач 2010-09-15 / 14:39:00
А окрім Перести Подоляк та Петерварі можуть ще про когось писати? Невже досягнень в області - тільки стоматологічні? Та й то вельми сумнівні....

Факультет післядипломної освіти лікарів 2010-09-15 / 12:45:00
Це все добре! Але є одна проблема - це сам Юрій Переста який неє фахівцем в галузі стоматології. Він зобовязаний пройти курси підвищення кваліфікації, здати іспит та отримати відповідну категорію.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи