Навколозамкові ігри

Через півтора року після «порятунку «Паланку» від приватизації» держава так і не виділила на фортецю жодної копійки

Навколозамкові  ігри

Ще влітку 2008 року було оголошено конкурс про  надання в довгострокову оренду частини  Мукачівського замку  "Паланок", а саме: приміщення та споруди в середньому й нижньому дворах загальною площею 560 квадратних метрів.  

Конкурс оголосили вже не вперше – попередні  пропозиції інтересу в жодного інвестора  не викликали, можливо, через умови, які ставила міськрада: не менше 12 мільйонів інвестицій, які треба було вкласти впродовж максимум 5 років, та щомісячну орендну плату  27 тисяч гривень (+ ПДВ), яка до того ж могла зростати з урахуванням індексу інфляції.

Держава про  "Паланок" не  піклувалася ніколи 

Через майже два роки після початку цієї гучної історії ми зустрілися з мером Мукачева Золтаном Ленд'єлом, щоб розпитати, що ж змінилося в замку за цей час.

"Замок  "Паланок" є комунальною власністю  Мукачева, – нагадує Золтан Золтанович. – За той час, поки він був у  державній власності, зруйнувався найбільше. Кошти на утримання не виділялися, держава про його розвиток не піклувалася. Відколи ж замок передали у власність територіальної громади, зроблено було дуже багато. Принаймні перекрили всі дахи. А це дуже важливо, тому що найбільше стіни руйнувалися від опадів. До того ж практично завершена робота по верхньому замку (нагадаємо, що "Паланок" умовно розділений на три частини – верхню, середню та нижню. – Авт.). У верхній частині була відкрита картинна галерея до виставки всесвітньовідомого мукачівця Мігая Мункачі, на яку приїздили президент Віктор Ющенко та прем'єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчані.

У середній та нижній частинах замку  передбачалася розбудова готельно-ресторанного комплексу. Зрозуміло, що держава готелями та ресторанами займатися не буде – ми вже жили в суспільстві, де держплан планував усе до ґудзика. Квінтесенція така: замок має бути в приватних руках і повинен стати готельно-ресторанним комплексом. Ми передбачали невеличкий зал на кількасот людей для концертів класичної музики, ресторани, кафе – як знаєте, там є екуменічна церква, тому була б можливість у замку вінчатися, відгуляти весілля чи якийсь святковий захід, розселити гостей у готелі. Це приваблива перспектива для туристів. Такі проекти мають бути бізнесовими, тому на сесії Мукачівської міської ради було прийнято рішення про оголошення конкурсу на довгострокову оренду замку. Конкурс ми оголошували кілька разів, аж поки підприємці із Мукачева, зокрема ТОВ "Високий замок", погодилося вкласти гроші у цей досить ризикований проект, який швидкої віддачі аж ніяк не обіцяв. Проте це страшенно розлютило нардепа Геннадія Москаля. Він здійняв небувалий скандал і, врешті-решт, добився того, що "Високий Замок" від проекту відмовився. Натомість пообіцяли, що замок повернеться у державну власність, а гроші на його розвиток виділятимуться з держбюджету".

На  початку 2009 року був оголошений ще один конкурс оренди. Однак цього разу бажаючих не знайшлося, незважаючи на те, що в розпал скандалу представники кількох підприємств заявляли, що хотіли взяти участь в аукціоні й пропонували значно більші кошти, але їх проігнорували...

Золтан  Ленд'єл переконаний, що коли державна влада не може допомогти, то хай би хоч не заважала. "Де Геннадій Москаль, який стільки кричав про те, що Балога хоче приватизувати замок? – риторично запитує мер. – Хай би сам взяв участь у конкурсі. У цьому питанні гроші для мене не пахнуть. Хай би кошти давали Москаль, Іванов, Петров чи Сидоров, але під конкретний проект і замок брали в оренду. Проблема в тому, що це не той бізнес, у який можна вкласти мільйон і через рік отримати два. Гляньте на мукачівський готель "Зірка". У нього вкладені мільйони доларів, які повернуться ще нескоро. Може, в Києві готелі й приносять швидкі прибутки. Тут же дав би Бог тільки вижити. Ми, хочемо цього чи ні, – провінція. Тому я розглядав оренду "Паланку" як патріотичний проект".

У замку  –  своє  життя

Руки, однак, у місті не опустили. Міськрада  виділяє, скільки може, грошей на розвиток замку та дає в оренду окремі приміщення "Паланку". "Невеличку площу ми віддали під кав'ярню, через тиждень-другий вже буде введений в експлуатацію чудовий винний бар, – продовжує Золтан Ленд'єл. – Таким шляхом підемо й надалі, бо Верховна Рада хоч і прийняла постанову передати замок Міністерству культури з визначенням фінансування, але грошей не надходило, та й сам факт передачі не відбувся. Зрештою, він і не міг відбутися, бо хоч наша держава й перебуває у системі, наближеній до безладу, але деякі закони все ж таки діють, у тому числі й ті, які захищають майнові інтереси, зокрема й територіальних громад. Тому без рішення сесії міськради замок ніхто не відбере. Хіба що в судовому порядку.

Та  й самі бачите, хоч рішення й  було прийняте, проте зависло в  повітрі. Зрештою, хто перейматиметься  цією проблемою? Ми утримуємо "Паланок", фінансуємо його з місцевого бюджету, турбуємося про його розвиток. Буквально  два тижні тому облаштували ліхтарі  дорогою до замку. Середній міст замінили повністю, бо він уже перебував у такому стані, що зволікати не можна було. Ми знаємо, що в замку треба робити далі. Тому просто шукатимемо одного інвестора, другого, третього і поступово зробимо те, що можна було зробити в комплексі. Тож, загрозливої ситуації нині немає. Замок стоїть, туристи туди їздять, нещодавно провели в ньому два дуже гарні концерти, минулого тижня відбулися другі Замкові ігри".

За  словами мера Мукачева, якби потужний інвестор, готовий взяти на себе весь тягар "Паланку", з'явився тепер, громада знову би однозначно підтримала ці добрі наміри. На наступній сесії Мукачівської міськради планують вкотре прийняти рішення про конкурс. "І наголошую: немає значення, звідки буде інвестор, головне, щоб мав необхідні документи на участь та підтвердження фінансової спроможності й дотримувався вимог. Одна з головних умов передачі в оренду – у замку не може бути  розташоване ані якесь виробництво, ані офіси чи щось подібне. Це має бути виключно готельно-ресторанний туристичний комплекс. Єдине – деякі приміщення ми плануємо виділити для різних ремесел: ковальства, вишивання, деревообробки, різьбярства, лозоплетіння тощо і там же дозволити такі вироби продавати. Нині ми шукаємо майстрів, які б хотіли орендувати приміщення в замку. Хочемо надати можливість людям, особливо молоді, творчо розвиватися".

– Торішнє рішення приймалося всупереч волі міськради, тобто у відповідь  ви могли махнути рукою на замок, а через рік сказати: от бачите, що ви накоїли своїм втручанням. Однак, таким шляхом ви піти не захотіли...

 – Це неправильний підхід. Ну, що ж ми тепер ставатимемо в позу до тих  подій, що відбуваються в Києві? Це завжди була брудна політична гра.

 – Але ж тепер той же Москаль  може відвідати "Паланок", подивитися, що він усе ж таки розвивається, і сказати, мовляв, бачите, я ж був правий...

 – Тоді я йому покажу зруйнований середній двір. Так, ми там багато чого робимо, наскільки дозволяє бюджет. Але ще раз повторюю: в межах нашого бюджету  ми не розбудуємо готелі та ресторани. Не є завданням влади розвивати готельний бізнес. Наприклад, у замку Кобурга (Німеччина, земля Оберфранкен) музейною частиною опікується муніципалітет, а готельно-розважальною – бізнес.

Підсумовуючи, можемо лише додати, що нині цілком очевидно: "рятувальники" "Паланку", через дії яких мукачівська фортеця втратила свій шанс на нове життя, переслідували виключно власні політичні цілі. Та й, зрештою, хто сподівався, що київські політики мають теплі почуття саме до цієї архітектурної пам'ятки в той час, коли львівські замки ледве животіють, а їхнє керівництво мріє комусь "здатися" в оренду, але не знаходить бажаючих? Утім, за свою багатовікову історію "Паланок" переживав і набагато серйозніші напади, тож уціліє і після подібного "захисту"...

Юрій  Лівак, ЗІА "Простір"
 

15 вересня 2010р.

Теги: замок, Паланок, держава, приватизація

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи