Європейська «любов» найбільше відчувається у консульствах та при перетині кордону

Експерти стверджують, що Угода про ма-лий прикордонний рух між Україною та Словаччиною не працює, а відсоток відмов у видачі шенгенських віз суттєво знизився. Це, на основі кількамісячного моніторингу ставлення до українців в угорських та словацькому консульствах на Закарпатті, з’ясували спеціалісти Центру стратегічного партнерства.

Європейська «любов» найбільше відчувається у консульствах та при перетині кордону

Лише  конкретні факти та свідчення  людей можуть чітко змалювати  картину ставлення Європи до України. Дослідження на основі чергового опитування наших співвітчизників цими днями представили в Ужгороді. Фахівці Центру стратегічного партнерства опитали понад 350 людей і дійшли втішних та не дуже висновків. Серед найважливішого – з найближчих європейських сусідів таки більше любить нас Угорська Республіка. Свідченням цього є бодай те, що в угорських консульствах на території Закарпаття до українців ставляться ввічливо, важливим проявом більш лояльного ставлення до заявників експерти назвали й можливість донести необхідні документи в усіх консульських установах Закарпатської області, бо в минулому саме неприйняття документів через їх неправильне оформлення або некомплектність затягувало процес оформлення візи на кілька тижнів. У той же час спрощує процедуру отримання шенгенської візи через Угорщину й діяльність в області "КМКС "Партії угорців України" або "Демократичної спілки угорців України": через них мешканці можуть отримати лист підтримки і подавати його замість запрошення та довідки про фінансове забезпечення. 

Керівник проекту Світлана Мітряєва повідомила, що й відсоток відмов у видачі віз заявникам є незначним. При цьому, якщо в консульствах Угорської Республіки він залишається приблизно на одному й тому ж рівні, то в консульстві Словацької Республіки відбулося значне зменшення цього показника порівняно з попередніми періодами (наразі він становить 3,3 %). 

А ось з угодою про малий прикордонний рух ситуація цікавіша. "Що стосується оформлення дозволів на місцевий прикордонний рух, то цей інструмент лібералізації візового режиму дуже добре працює на Закарпатті в обох консульствах Угорщини, проте в Генеральному консульстві Словаччини цей інструмент залишається неефективним, проблемним і майже не затребуваним", – такий висновок із дослідження оприлюднила С. Мітряєва. Вона додає: навіть важко було знайти необхідну для проведення дослідження кількість заявників, які отримали чи клопочуть про дозвіл на перетин кордону в режимі малого прикордонного руху зі Словаччиною. Людям це майже не потрібно, оскільки, як з'ясувалося, оформити шенгенську візу набагато простіше, ніж дозвіл на МПР. "Крім документів, що підтверджують громадянський стан, та документа, що посвідчує особу, додатково Консульство залишає за собою право вимагати здійснення перекладу всіх документів словацькою мовою. Крім того, дозволи видає не Консульство, а Поліцейське бюро у справах кордонів та іноземців Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки, що значно уповільнює процес видачі дозволів, затягуючи його в деяких випадках до 2 і більше місяців", – розповідає науковець.

А ще експерти відзначають, що закарпатці останнім часом стали більш обізнаними щодо своїх прав про можливості отримання  шенгенських віз та дозволів на МПР. 

Окрім дослідження візової політики консульських установ, експерти Центру ще й здійснили моніторинг переходу українсько-словацького кордону в міжнародному пункті пропуску "Ужгород-Вишнє Нємецке". Кажуть, провели цю роботу тому, що останнім часом виникало чимало питань при перетині українцями цього кордону з шенгенськими візами інших країн. Те, що розмови про проблеми небезпідставні, дослідження підтвердило: люди у пункті пропуску змушені довго чекати, прикордонники та митники працюють неоперативно, доводиться стикатися з елементами корупції, неприязним ставленням до громадян України, приниженням їхньої гідності тощо. Щоправда, знайшли недоліки і з українського боку, і, насамперед, це стосується необхідності покращення інфраструктури: про облаштування бодай туалетів опитані громадяни також згадували...

Наталія Петерварі, Ужгород

15 вересня 2010р.

Теги: консульство, європейська, віза

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи