Анатолій Синишин: Формування громадянського суспільства починається з формування громадських організацій

З ініціативи громадського альянсу «Рідний Ужгород» 10 вересня у приміщенні Падіюну відбудеться зустріч мешканців багатоповерхівок обласного центру, на якій обговорюватимуться проблемні житлово-комунальні питання. Цю зустріч ініціював голова альянсу Анатолій Синишин, якого ми і попросили розповісти про головну суть акції.

Анатолій Синишин: Формування громадянського суспільства починається з формування громадських організацій

До числа найбільш гострих суспільних проблем, які потребують негайного вирішення, оскільки мають відчутний негативний вплив на якість нашого життя, є реформування житлово-комунального господарства. Життя іде, час минає, а суттєвих зрушень у цій сфері немає. Склалася ситуація, коли влада неспроможна, комунальні структури не зацікавлені, а громадськість надто інертна, аби докорінно реформувати цю закостенілу сферу. Тому на перший план виходить громадська ініціатива, як один з  фундаментальних принципів побудови громадянського суспільства.
 
Одним з перших громадських рухів в Ужгороді, який починав ініціювати демократичні перетворення у цій  сфері, було об'єднання "Проспект", яке  створили ще  у 2005 році. Суспільно активні мешканці, а вони є у кожному будинку, стали долучатися до вирішення питань подачі тепла у квартири, впорядкування підвалів та прибудинкової території, облаштування під'їздів, ремонту дахів від імені громади як уповноважені нею особи. Спочатку було засновано 11 будинкових комітетів, які згодом і стали фундаторами об'єднання "Проспект", головою якого обрали активну громадянку  Аранку Цугу. До її компетенції віднесли спілкування з ЖРЕРами, водоканалом, іншими установами комунального господарства міста по вирішенню поточних питань.

Нині ми започатковуємо якісно новий проект, підвалини якого були закладені 5 років тому. Ми хочемо запропонувати мешканцям ужгородських багатоповерхівок свою модель розв'язання проблем, пов'язаних з комунальними послугами. Сьогодні чи не найбільш актуальним є питання тарифів на послуги. Їх змінюють у бік зростання, абсолютно не погоджуючи попередньо з мешканцями відповідні нормативні документи. Це є абсолютно неправильно, адже ми обираємо міську владу, аби вона, виконуючи свої функції, враховувала інтереси городян. Так, формувати тарифи на певні послуги – компетенція комунальників. Але перед тим, як їх затверджувати на сесії, їх обов'язково треба виносити на загальноміське обговорення, за якого комунальники мали б показати механізм формування тарифу та переконати громадян у доцільності та необхідності такого кроку. Нині ж як відбувається? Ужгородський водоканал постійно підвищував тарифи на свої послуги, і сьогодні в Ужгороді вода чи не найдорожча в Україні. Водночас ми щодня бачимо, що аварійні прориви на трубах не ліквідовують упродовж кількох діб і питна вода тисячами літрів тече вулицями. Чому комунальники не поспішають ліквідовувати прориви? А для чого, адже за цю воду ужгородці вже й так заплатили зі своєї кишені. До речі, першим нашим проектом у "Проспекті" було встановлення  для  квартир водолічильників, аби платити по фактичному використанню, а не з міфічного розрахунку потреб кожного мешканця.
 
Ідея, яка виноситься на завтрашню зустріч мешканців багатоповерхівок, зводиться до того, щоб  обговорити таку проблему: щорічно для утримання житлово-комунального господарства у бюджеті міста виділяється близько 4 млн. грн. Водночас навіть поточних ремонтів, не кажучи вже про капітальні, у половині будинків не проводиться, магістральні водогони і каналізаційні мережі зносилися, проіржавіли і ніхто їх не оновлює. Чому? Відповідь у комунальників стандартна: не вистачає бюджетних коштів. Наша пропозиція зводиться до того, щоб ці цільові бюджетні кошти розподілити адресно за кожною багатоповерхівкою відповідно пропорційно до кількості квартир. Як цими коштами розпорядитися, які роботи є першочерговими – нехай вирішують самі мешканці цих будинків, адже вони найкраще знають свої проблеми. Я переконаний, що треба дати можливість громадянам самим впливати на цільове використання бюджетних коштів, тоді і нарікань на владу буде менше, і ставлення до спільного майна стане більш відповідальним. Сьогодні ж певна група людей просто паразитує на коштах громади і не зацікавлена у жодних змінах. А цей  процес має бути під контролем мешканців міста.
Нині багато розмов точиться про необхідність реальної розбудови громадянського суспільства. Наша робота по формуванню громадських організацій, які мають сконцентровувати свої зусилля не на якихось всезагальних питаннях, а на першочергових проблемах стосовно забезпечення комфортного життя у своєму будинку, на своїй вулиці, у своєму місті, якраз і є першими реальними кроками по формування громадянського суспільства загалом. Такі формування треба створювати в освіті, медицині, транспорті, інших сферах суспільного життя.

Завтрашній форум мешканців багатоповерхівок міста має на меті акумулювання нових ідей по поліпшенню якості життя у нашому місті та вироблення пропозицій, які будуть передані на розгляд депутатів міської ради та її виконавчого комітету.

Ужгород – місто древнє і самобутнє, з багатою історією та віковими традиціями, і життя у ньому має бути комфортним та престижним. Зробити це його громаді під силу, але для цього її потрібно організувати. Що ми і намагаємося робити своїми громадськими рухами.

ФЕСТДОВІДКА: Анатолій Синишин народився 3 квітня 1964 року в Ужгороді. У 1981 році із золотою медаллю закінчив СШ №1 ім.Т.Шевченка, а в 1986-му – з червоним дипломом фізичний факультет УжДУ. Вчився в аспірантурі та працював на кафедрі квантової електроніки, займався лазерною тематикою.
 
З 1994 по 1998 рік –  в Ужгородській міськраді.  Упродовж 1999–2006 років працював заступником голови Ужгородської РДА, очолював управління майном області, обирався секретарем Ужгородської міськради та заступником Ужгородського міського голови. Останні 5 років займається приватним бізнесом та громадською роботою. Засновник громадянського альянсу "Рідний Ужгород". Одружений, виховує доньку та сина.

09 вересня 2010р.

Теги: Синишин, Падіюн, житлово-комунальні, Рідний Ужгород


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи