Яскраві грані фестивалю. Минулих вихідних Мукачево скликало і єднало друзів

Щороку два дні наприкінці серпня, коли відзначається престольне свято Успіння Пресвятої Богородиці, Мукачево яскравим фестивалем скликає та єднає друзів. Прямі трансляції зі святкових подій вела телерадіокомпанія «М-студіо», що дало можливість приєднатися до грандіозного дійства й жителям інших міст і сіл краю.

Яскраві грані фестивалю. Минулих вихідних Мукачево скликало і єднало друзів

Нинішній, значно оновлений і розширений фестиваль, започаткований ще кілька років тому Почесним громадянином міста над Латорицею Віктором Балогою, розпочався в суботу одразу після служби Божої в Свято-Миколаївському монастирі та православних і греко-католицьких церквах міста. У центрі Мукачева з концертною програмою виступив військовий оркестр Збройних сил України, який приїхав на запрошення зі столиці нашої держави.

Пам’ятки в живописі

Одразу дві виставки мистецьких робіт відкрилися у картинних галереях міста й Мукачівського замку. Одна – творів, написаних за останні два роки закарпатськими малярами. Ці картини зберігаються у мистецьких фондах і нечасто показують глядачам.
Шістдесят дві пейзажні роботи виставили за результатами VI Міжнародного пленеру художників його учасники, які приїхали до міста над Латорицею з трьох країн і десяти областей України. Відомі пам’ятки історії й архітектури, такі як Мукачівський замок, Свято-Миколаївський монастир, міська Ратуша, собор святого Мартіна й інші постали на полотнах  талановитих сучасних митців. Цікавим виявилося порівняння результатів їхнього культурницького змагання. Свіжо й нестандартно виглядали давно й усім відомі міські споруди, що внесені до Загальнодержавного реєстру пам’яток, оскільки в кожного з художників свій мистецький стиль і манера малювання. Отож  художники дістали нові захопливі враження, а місто – чудові мистецькі твори. Міський голова Мукачева Золтан Ленд’єл привітав усіх творців живописних шедеврів і нагородив їх почесними дипломами.

Лицарі й дами

А недільного дня Мукачівський замок у рамках Дня стародавньої культури приймав членів історичних клубів зі Львова й Тернополя. Вони показали численним глядачам свої знання середньовічних бойових вправ й танцювальних манер. Учасники клубів "Галицький Лев" і "Чорна Галич" у лицарських обладунках на імпровізованому ристалищі Середнього замку провели групові й індивідуальні поєдинки. Змагалися лицарі за олімпійською системою й під акомпанемент захоплених вигуків глядачів.

У перервах між боями на подвір’ї Верхнього замку виступали молоді музиканти – виконавці середньовічної музики зі львівського гурту "Королі та жебраки". Вони грали італійські, німецькі, англійські й скандинавські мелодії XV–XVI століть, а дів¬чата з танцювальної групи відтворювали пластику придворних рухів тієї епохи. Для задоволення малечі й молоді, які уважно дивилися за цими виступами, учасниці провели невеличкий майстер-клас, під час якого показали нескладні па народних танців європейського Середньовіччя.

А для найменших гостей свята біля Нижнього замку працював дитячий майданчик із веселими клоунами.

Контрастний "душ" від естрадних виконавців

Вечірня увертюра фестивальних днів завершилася грандіозним недільним концертом на стадіоні "Спартак", який упродовж більш ніж десяти років збирає близько 30 тисяч глядачів.
         
Вели його зіркові Ольга Горбачова та Кузьма (Скрябін), який просто зізнався: "Люблю Мукачево за те, що тут можу казати все, що хочу!"

Перед тим завів публіку мукачівський гурт "Рокаш", який зміксував віч¬ну класику та драйвові карпатські співанки. Кузьма ж  – скандальним "Мумійтролем" та колоритними "Хлопці олігархи", "Шмата", "Гламур" додав жару. Крім того, він потішив ще й підопічними – гуртом "Sex Shop Boys", який узявся продюсерувати. Відтак виступили всенародно-весільний ТІК, київські  зірки російськомовної попси "Нікіта" й Тіна Кароль.

Адреналіну та емоцій, ділилися враженнями глядачі й гості фесту, було через край. Тому й  розійшлися з твердим наміром наступного року знову відвідати гостинне Мукачево.

08 вересня 2010р.

Теги:

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи