По гривні за сантиметр троянди. Квіти можуть подорожчати у 5 разів

Із настанням осені подорожчає не тільки хліб насущний (і багато інших продовольчих продуктів), а й естетична складова нашого життя – квіти. Причому ціни на них можуть вирости аж на 500 %. Усе через те, що митники у 5 разів підвищили вартість оформлення імпортних рослин. Якщо раніше 80-сантиметрова троянда в магазинах коштувала близько 20 гривень, то скоро її ціна може зашкалити аж за 80. Виходить, по гривні за сантиметр...

По  гривні за сантиметр троянди. Квіти можуть подорожчати у 5 разів

Такий прекрасний подарунок українцям зробили напередодні 1 вересня. Починаючи з 10 серпня, при оформленні вантажів, які надходили на адресу українських компаній (зрізані квіти, кімнатні рослини або цибулини), митні органи України ухвалювали рішення про збільшення вартості товару, вказаного в інвойсі (документі, що містить перелік товарів із зазначенням їх вартості). У перший тиждень вартість була збільшена в 3,6 разу, а починаючи з 16 серпня, коли приїхали наступні машини, було ухвалено рішення збільшити ціни аж у 5 разів.

Уже минулої суботи в ужгородських магазинах  квіти продавали за підвищеними  цінами. Щоправда, поки що не вп'ятеро, а приблизно вдвічі.

"Тепер  ми продаємо хризантеми по двадцять гривень, а ще на початку тижня реалізували  по 12, – розповідає Надія, продавець популярного квіткового магазинчика в районі колишнього Зеленого базару. – Інші квіти також подорожчали. Троянди, що, наприклад, раніше йшли по 10 гривень, тепер продаємо по 20". Проте слід зауважити, що в окремих торговельних точках уже в цю суботу вартість деяких сортів троянд збільшилася аж до 50 грн.

Квітникарі  не приховують, що це тільки перший стрибок  цін. Далі буде гірше. Дехто з підприємців  навіть каже, що, можливо, відмовлятиметься від закупівлі надто дорогих  квітів. Мовляв, їх і так навряд чи хтось купуватиме, тож навіщо викидати гроші на вітер. Хто зможе дозволити собі букет із трьох троянд за 240 гривень? І скільки таких покупців знайдеться? Варто відзначити, що таке подорожчання дасться взнаки не тільки в якийсь один святковий день, як-то 1 вересня. Адже зараз якраз почався традиційний для закарпатців період весіль, які святкуватимуть протягом усієї осені. Тому, якщо захочете привітати молодят гарною квітковою композицією, доведеться добряче витратитися. А наречена тепер, вочевидь, пошкодує кидатися букетом у дружок – надто дороге задоволення.

До  речі, на нещодавній прес-конференції  начальник Чопської митниці Вадим  Лось розповів, чому відбулося підвищення митного тарифу. За його словами, вітчизняні підприємці, які реалізують цей товар  в Україні, занижували його митну вартість, наприклад, з одного каміону платили біля 3 тисяч євро, нібито одна троянда коштує 90 копійок – гривню. Держава в підсумку недоотримувала належні їй кошти. Українські митники звернулися до підприємців-квітникарів іноземних держав і ті надали інформацію про справжню вартість квітів. 

"Саме через заниження ввізної ціни нашим підприємцям, які вирощують  квіти в Україні, важко конкурувати  з імпортом, – зауважив Вадим  Лось. – Тому  митна служба веде правильну політику".
  Звичайно, ніхто не сперечається, що податки до держбюджету сплачувати потрібно. Але чому від цього мають страждати звичайні покупці, по кишенях яких ударить підвищення ціни на квіти? Крім того, залишається відкритим питання, чому зміна митних зборів відбулася так зненацька? Адже наше ж законодавство передбачає, що будь-який регуляторний документ, який змінює правила ведення бізнесу, повинен пройти широке громадське обговорення і прийматися  щонайменше за півроку до вступу в дію. Можна було попередити: шановні, за півроку буде ось так і так – змінюйте бізнес, вирощуйте квіти самі або ще якось рятуйтеся...

Не  секрет, що обсяги квіткового імпорту  зростають зазвичай перед святами  і в холодну пору року. Саме тому квітникарі й обурені підвищенням  митних зборів. Адже зараз від імпорту  залежить не лише вереснева виручка, але й майбутні врожаї. Бо ж митні тарифи, якими "піддобрили" завезені нині цибулини, навесні проростуть зайвими накрутками ціни на тюльпани до 8 Березня. 

Ситуацію  погіршує ще й те, що внутрішній виробник ситуації на ринку суттєво не міняє. Квіти, вирощені у вітчизняних теплицях, за приблизними оцінками, складають менше половини нашого ринку (відсотків 40-50). В області, за інформацією, ця цифра набагато нижча. Тому лише імпорт може задовольнити споживчий попит населення, що у два-три рази зростає в пікові періоди (1 вересня, День учителя, 8 Березня тощо). 

Якщо  збори не зменшать, квітникарі обіцяють дефіцит і дорожнечу. Тому ситуацію може врятувати або лояльність митників, або... зміна українцями своїх смаків. Ми почули й таку думку: якщо замість  закордонних купуватимемо троянди виключно місцевого виробництва або взагалі перейдемо на айстри й чорнобривці, імпортний "голод" для вітчизняного квітникарства буде не таким страшним. Утім, майже під усіма базарами, а в Ужгороді і біля пішохідного мосту вже стоять бабусі, які продають у зрізаних пластикових пляшечках молоді пагони кімнатних рослин. От тільки залишається вірити їм на слово, що назва квітки справді відповідає тій, яку вони усно повідомляють покупцям.

З іншого боку, ніхто не дасть гарантії, що українські виробники вслід за імпортерами не підвищать ціни на квіти. Навряд чи хтось погодиться втрачати можливі прибутки. Радше навпаки... І про це ми дізнаємося вже найближчими днями. Одне можна сказати точно: такий крок перед виборами однозначно не залишиться непоміченим простими українцями, які певно що будуть "вдячні" за такий подарунок від чинної влади.

Лариса  Романюк, ЗІА "Простір"

08 вересня 2010р.

Теги: квіти, ціна, троянди

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи