Про пивну культуру й безкультур’я

Впевнений: у багатьох людей, особливо молодого покоління, залишилося вельми багато добрих спогадів про літні ночі на лавицях набережних чи скверів. За пляшкою холодного пива, купленою в найближчому цілодобовому магазині, точаться розмови «про все» з друзями та знайомими. Одне слово, романтика й насолода життям.

Про пивну культуру й безкультур’я

Тож коли в Україні офіційно заборонили пити пиво серед вулиці, обуренню багатьох  не було меж.
Після цього знайшовся не один розумник, який вигадував тисячу й один спосіб обійти закон:  і пляшка в пакетику, й переливання алкогольного напою у тару з-під "Кока-Коли", і просто кидання пляшки до смітника при появі міліціонерів на горизонті. Юридично підковані колеги-журналісти з різних регіонів навіть встигли провести не один експеримент з ховання пива в пакетики. І почасти суперечки з правоохоронцями вигравали. Не тому, що пиво з пакетиків законне, а просто відмовлялися вийняти з них пляшку: мовляв, не зобов"язані – це приватна власність, захищена Законом і Конституцією. Загалом, юридичних нюансів тут багато, тож у суперечках правим може вийти будь-хто.

Зізнаюся, донедавна й сам був прихильником пиття пива серед вулиці. Здавалося б, ну кому б мулило око, що людина у вільний час сяде на лавиці й спорожнить пляшку-другу слабоалкоголки? Тим більше, що в Ужгороді розпивання хмільного напою серед вулиці настільки буденне, що на це взагалі ніхто з простих перехожих не зважає. Тож чи заважає комусь пиво?..

Цього місяця завітав до Одеси. І саме там мені, закарпатцю, вдалося побачити те, чого у нашому краї немає: у центрі міста безліч людей – і... ну ні в кого в руках немає пива. Я вражений! Сиджу в тамтешньому міському саду, вечір переходить у ніч, спостерігаю довкола: лавиці всі зайняті, усі п"ють або газовану воду, або нічого не вживають. А ось і виняток:  неподалік таки з"явилося кілька людей, у яких у руках пляшки. За мить до них уже підходять міліціонери, які чемно пояснюють про порушення. Пиво зникає. Ну, а ті, хто вирішив його пити, сидять на численних терасах.

І ось порівнялися дві картинки: Одеса, в центрі якої всі спокійно теревенять собі, бо ніхто не підігрітий алкоголем, і... середмістя Ужгорода, де інколи аж надто гамірно саме через підвищені дози хмільного напою. З того моменту й довелося переосмислити культуру споживання пива. І нарешті схвально відгукнутися про закон, що забороняє вживати слабоалкогольні напої за межами терас чи своєї приватної території.

Дотримуватися пивної культури – цмулити золотистий напій у барах, вдома, насамкінець в офісі, коли там нема сторонніх. А що означає пити на вулиці?.. Вважаю, це значить породжувати безкультур"я. Якось довелося побачити в Ужгороді на набережній Незалежності вщент розтрощені лавиці. Можливо, якби той йолоп, що таке накоїв, не пив тут пива, то ніколи б на таке не зважився. Доводилося бути свідком і п"яних бійок, що виникали серед вулиці: прямо біля лавиць, на яких перед тим дудлили алкоголь. А хто з перехожих не чув нецензурщини, що лунає з вуст вуличних любителів пива? Про купи сміття довкола лавиць, на яких пиячили, годі й згадувати. Звісно, таке може виникнути й після посиденьок у барі. Але, здається чомусь мені, що, якби градусу не додавали собі посеред вулиці, непристойних фактів було б значно менше.

Може, це перевірити на практиці?.. Ну ж бо, закарпатці, звикати, що пити на очах простих перехожих таки некультурно. Завітаймо всі до своїх улюблених барів і там насолоджуймося хмільним напоєм. Не порушуючи закону. Як це цивілізовано роблять в інших містах України. Про світ – узагалі мовчу...

Ярослав Гулан

20 серпня 2010р.

Теги: пивний, пиво, алкоголь, п’яний

Коментарі

Андрей 2010-08-25 / 10:03:00
2 сорри:
не "пристосовуватись", а усвідомити, що живеш тут і тепер,з жінкою, дітьми, ОДНИМ здоровям і ОДНИМ життям, а не на Марсі. В сенсі труднощів такого усвідомлення ви справжній сферичний "антиглобаліст" в вакуумі. Щоб резюмувати: тут в коментарях вже вказували: єдина (хай і сумнівна) мета заборони відкритого вживання аклоголю в громадських місцях- це заборона пропагування вживання алкогольних напоїв. Н, як у нас, вживання. а ВІДКРИТОГО вживання. Всі інші негативні явища, як то антисоціальна поведінка, порушення громадського спокою, нищення громадського майна, продаж і вживання алкоголю неповнолітними - абсолютно "забезпечені" з правової точки зору вже наявними нормативно-правовими актами. І якщо "органи" не в силах, користуючись ними, забезпечити порядок, то ЩЕ ОДИН закон не вирішить проблем - як каже приповідка: треба не постілі міняти місцями, а бл..єй змінювати.

сорри 2010-08-21 / 23:07:00
Я зрозумів. Мєнтів не чіпаємо. Бо вони - сіль народна. Треба поміняти Берегово на Берегсас, Ужгород - на Унгвар, Мукачево - на Мункач, наших людей - на мадярів, і тоді вшитко буде добрі :)

Урзус 2010-08-21 / 21:42:00
местному: та не ностальгую я по "Урзусу", просто назва сподбалась. А на смак - як наші "оболоні", той самий алко-лимонад. Справжнє пиво - живе пиво (не плутати з пивнушками типу "Пивний барон", хоча й це краще, ніж умервщлене магазинне пиво). Та то інша тема, а повертаючись до цієї, відмічу:
чутки про цивілізований світ сильно перебільшені. Весною бачив, як гуляв на травневі польський Вроцлав - майже як наш Майдан на Новий рік.

Сорри пропонує міняти мєнтів. Наївний! Звідки інших взяти? Це ж сіль народна, який народ - такі й менти.

І надодачу один цікавий опус про Європу, якій я все одно поки що надаю перевагу. Але чим більше буде маразму йти з неї,тим більше вона лякатиме народ

"Кусочек старой доброй Европы!" -- говорят они со значением. -- "Видна устоявшаяся цивилизованность..."
http://ab-pokoj.livejournal.com/23820.html

сорри 2010-08-21 / 19:32:00
Значить, міняти треба не ідею, а мєнтів. А ви пропонуєте під них пристосовуватися

Андрей 2010-08-21 / 17:41:00
2 сорри:
Щодо автора: а що, процитувати автора замітки це вже рівнозначно "відбирати в нього право на свою думку"? Ви приписуєте мені те, чого я не говорив. Приклад стосовно Ізраїлю неприйнятний. По причині, на яку я вж вказував. Повторю ще раз для вас: будь-яка ідея, яка б вона не була безмежно сяюче гарною, буде реалізовуватися в нашій країні НАШИМИ методами(органами), що, на сьогоднішній день, як свідчать численні приклади, в більшості випадків призводить до цілковито протилежних делареваним наслідкам.

местный 2010-08-21 / 17:20:00
Я рад, что людей, поддерживающих меня если не большинство, то во всяком случае немало.

Не стоит прикрывать очередную попытку отобрать у людей часть их личной свободы "культурой пития" - а что будет следующим, на что они позарятся?
Не нравится, что "малолетки" пьют пиво - так не продавайте им (это закон)!

p.s. 2Урзус: чтоб не страдали Вы ностальгией по одноименному заводу в Клуж-Напоке вот Вам ссылка ни их сайт - www.ursus.ro. Вот только опять гримасы глобализации - купили его уже буржуины, американский огромнейший монстр САБМиллер до этого, как видно из названия, проглотивший ЮАРовского гиганта САБ - такие дела...

сорри 2010-08-21 / 17:08:00
Андрей,

а що, пан Ярослав не може так вважати? Думаю, має право. Так як і ви - на свою думку. І якщо вам здалося, що він оголосив "анафєму і побиття камнями всіх мєрзавців-півопиїв", то чи варто вам робити те саме (а робите ж ) в бік автора і тих, хто думає так, як він?

Кілька днів тому по ТБ був сюжет точно на цю тему. Правоохоронець перед камерами забирав пляшки пива у молоді на вулицях і змушував їх викидати їх у смітник. Хлопці обурювалися, не давалися і навіть сварилися з "мєнтом", дехто по дорозі до смітника допивав пиво - "бо жалко".

Знаєте, звідки був сюжет?

З Ізраїлю.

Ізраїль, це не "толерастична" Європа, вимордована тими ж юдеями. Вдома, у своїй країні, вони сто разів подумають, що робити, зважать усі "за" і "проти". Мабуть, прорахували таки "лихварі", що моральні збитки кількох тисяч "ущемлених" "вільних пивоманів" - мізер в порівнянні зі збитками нації і держави від процесів деградації і спивання молодого покоління...

От і я, давній нелюбитель "масонсько-толерастичних" Європ і майже нацистських Ізраїлів, ущемлень прав і т.д. - задумався...

Андрей 2010-08-21 / 10:38:00
2 Сорри:
"До того ж я чітко сказав, що я не проти пива і навіть не проти його пиття на вулиці - най би тільки без бидлування і матів (Бо у нас, на Набці, чомусь переважно саме так)." Гулан якраз щітає в свої статті, шо "пити на вулиці-породжувати безкультуря", вот так, без всяких там виключень - анафєма і побиття камнями всіх мєрзавців-півопиїв. А може як завжди автор закликає бороцця з наслідками, а не з причинами (воно ж бо і легше- запрєтіть пиво і ЗРАЗУ мольодож буде ходити по набці з томіками Монтеня в руках, ага)?

сорри 2010-08-21 / 01:44:00
Ого! Від самого початку цієї бесіди я і уявити собі не міг, наскільки для когось це принципово :) Тут уже мало не на війну виходять :) Ей, мужики, берете мене у компанію антиглобалістів? Я, начебто, головний антиглобаліст і є, як же ж без мене? :) До того ж я чітко сказав, що я не проти пива і навіть не проти його пиття на вулиці - най би тільки без бидлування і матів (Бо у нас, на Набці, чомусь переважно саме так). Я всього лиш проти БЕЗКУЛЬТУР'Я пиття...

Свій, нє?.. :)

Урзус 2010-08-21 / 00:53:00
Местному, Кергуду, усім небайдужім!
Нас - більше!
Читайте тут:

"Пей пиво на улице!

Группа Ёvil объявляет о начале акции протеста против очередной нелепой выходки общества потребления....
http://www.yovil.org/action/pej-pivo-na-ulice"

До речі, відкрию таємницю свого ніку: Урзус, окрім іншого, це найпопулярніше пиво в Румунії, я якось випадково жив біля їнього пивзаводу у Клуж-Напоці :)

Kergudu 2010-08-20 / 23:11:00
Браво, местный! Будем протестовать хотя бы так - намеренно пить больше пива в общественных местах! Автор статьи спровоцировал пивной бунт :)

местный 2010-08-20 / 22:52:00
2 "заметки на полях":
1. во всех нормальных странах поставь в непрозрачный пакет бутылку и пей что хочешь - будучи в ЕС, так и делал - признаюсь честно. И не вижу преступления попить пивка на лавочке в парке. Ведь их буржуйские запреты основываются на законе о запрете недобросовестной рекламы и конкуренции - типа пьешь пива, люди смотрят на этикетку и покупают тоже пиво. Ничего личного - только деньги. Вот вся их буржуинская мораль - а в пакетике пей хоть залейся НЕ нарушая правопорядок. ОК? ОК!

2. По нашему ТВ переключая каналы в перерыве футбольного матча видел интервью с каким-то милицейским чином (лицо - как мяч для игры в регби - в ширину больше, чем в длину, говорит на языке, который я так и не смог идентифицировать: это русский или украинский). Он говорил о том, что если чел на улице поставил бутылку в этот самый непрозрачный пакет, то тем самым он УСУГУБИЛ правонарушение, т.к. пытался скрыть его. Охренеть...

Редко пью пиво на улице. Теперь это делаю намеренно!

Урзус 2010-08-20 / 22:36:00
Перечитав. Автор схвалює фашистський закон, який затискає звичайне людське право вживати на вулиці продукт, не заборонений законом. Культура - справа інша. Уявіть собі бомжа, який їсть викинутий у смітник гамбургер. От сів він, смердячий, на лавицю, чавкає, кришить хлібом, псує повітря, відригує сито. Культурно? Ні.
Висновок: задля підняття загального рівня культури треба заборонити УСІМ їсти на вулицях (а навіщо - купа ж барів та генделиків поруч!).

До речі, торік були ми з дружиною у Венеції. Перед екскурсію був інструктаж на різних мовах. Російською мовою нич такого не казали, а німців попередили, що на вулицях Венеції не можна ні їсти, ні пити. Ми й повірили, а потім бачимо - сидить собі молодь прямо на набережних, спокійно собі закушує купленою піцою (рази в три дешевше, ніж в барі). Ну то й ми їхньому прикладу спокійно послідували. І з завітної фляжки я сьорбнув кілька разів, а як без цього?

сорри 2010-08-20 / 21:47:00
Урзусе,

в принципі, щодо ланца, я з вами згоден. Але, повторюся, тема, на мою думку, зовсім інша - не про насильну заборону випивання пива. а про КУЛЬТУРУ/БЕЗКУЛЬТУР'Я пиття.

Схкладається враження, що більшість тут не вчитувалися в матеріал, а багато хто взагалі читав тільки коментарі :)

Андрей,

ви маєте повне право терпіти те, що я маю право нетерпіти :)

Андрей 2010-08-20 / 17:49:00
2 Сорри:
я вже кращу потерплю пару тих нещасних малолітніх девіантів з пивом на набережній, ніж під приводом боротьби з безкультурям і необхідністю наближення до Ефроп, НАШІ "барци за культуру" почнуть НАШИМИ методами операцію з "примушення до культури" (див. приклади "успішного" наближення до культурних цінностей по українськи- НацКомМор і т.д. )

2010-08-20 / 17:34:00
Мля, Гулан, невже це знову ти снобиш???Блін, ну точно ж ти:)))))

Неполитик 2010-08-20 / 17:34:00
пиво - не трогайте!

Урзус 2010-08-20 / 16:46:00
"І коли автор статті потрапить за грати і отримає кийком поміж очей тому що вийшов без такої картки (загубив, прострочив)"

була така карикатура в якійсь російській опзиційній газеті: мєнт тягне обивателя за ворот із словами "Гражданін, прайдьомтє! У вас "Права чєловєка" просрочєни!"
Андрей правий: ЮЮ, толєрастія, політкоректність, феміністичний терор, борці за копірайт, заборона на ганджу, тютюн і пиття - то все ланки одного міцного ланцу, який нам вішають на шію десь так з 2001 року

сорри 2010-08-20 / 16:13:00
Свою позицію щодо Європейського Союзу я тут, на "Закарпатті онлайн", висловлював неоноразово і тим, хто "побутує" тут більш-менш послідовно, дорікнути мені в цьому плані нічим. Повторюся: Євросоюз (як стовідсотково "масонський" проект) з його політикою заборон я вважаю не набагато меншим злом, аніж нинішню Російську Федерацію чи колишній Радянський Союз. Просто політика визискування людей, націй і того, що залишилося від держав, поставлена там на якісно кращий і життєздатніший, якщо можна так сказати, рівень. Ну і, звичайно, підкупає висока культура людей і висока матеріальна культура.

Але ж в матеріалі пана Ярослава йдеться не зовсім про те, а точніше - про зовсім інше. А саме, про те БЕЗКУЛЬТУР'Я пиття, яке запанувало в нинішньому Ужгороді на тлі існуючого міфу (реально - спогадів з дорадянського минулого) про нашу винно-алкогольно-споживацьку висококультурність.

Коли в Ужгороді не вистачало якісних літніх терас така заборона була би абсурдом. Я й сам люблю пиво і не сприймаю будь яких обмежень. Але матюкливі "малолєтки" з пляшками в руках в моїй уяві важко в'яжуться з справжніми європейськими культурою і ментальністю.

Ну а "ментів" сюди зовсім даремно приплели: вони у нас заробляють на всьому, на чому тільки можуть.

П.С. Моє ставлення до так званої "політкоректності" також відоме...

Андрей 2010-08-20 / 15:02:00
2 сорри:
сміливіше "переймайте" весь "прогресивний" досвід - ювенальну юстицію, політкоректність і т.д. Нормальна людина з жахом уявляє наслідки такого "прищеплювання" на наші реалії. Яскравий тому приклад- оці пиво-заборони. Ні для кого не секрет, що вони перетворилися на черговий "лом" для бидла в погонах- спосіб заробляння грошей і "палок" в звітах для начальства

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи